Som ett brev på posten. Foto. Rolf waltersson.

Äntligen! – Nu kan man andas ut

Äntligen dimper det orangea kuvertet från Pensionsmyndigheten ner i brevlådan.

Vi har ju en längre tid sett löpsedlarna och de braskande tidningsrubrikerna. “Nu är det pensionärernas tur”. “Här är tabellerna som visar din pension nästa år”. “Nu sänks skatten för fattigpensionärerna”.

Och så vidare.

Därför var det med stor förväntan man sliter upp kuvertet för att få svart på vitt. Visst – man håller vad man lovar. Det blev en höjning av den statliga pensionen.

Från 13 831 kronor till 13 968 kronor – före skatt. En grandios höjning av pensionen på 137 kronor.

När skatten är dragen blir det 11 586 kronor i månaden att leva livet som “glad pensionär”.

Dä du – Nyamko Sabuni. Nu ska det shoppas för nationens bästa. Kanske vi stöter ihop i något köptempel när du är ute för att spendera de 40 000 extra du och din mittenextremistiske kollega Annie Lööf får varje år när ni lyckades driva igenom slopandet av värnskatten.

Även min tjänstepension, KPA Pension, fick en rejäl höjning.

11 kronor i månaden före skatt, vilket ger 8 kronor i månaden efter skatt. Det betyder att Eskilstuna kommun ger mig 1 252 kronor i månaden i tjänstepension som tack för att man jobbat heltid kommunalt i 44 år. Sammanlagt har jag jobbat 49 år innan jag blev pensionär. Ja, 48 år om man ska vara noga och räkna bort året i lumpen.

Totalt blir det 12 858 kronor i pension varje månad under år 2021.

Det innebär att man kan andas ut. Att man med nöd och näppe hamnar med näsan över vattenytan för att inte betraktas som “fattigpensionär”.

Nu vet jag inte “vattendjupet” för i år. Men 2019 var gränsen för “fattigpensionär” 12 300 kronor i månaden efter skatt. Nu bör den gränsen vara ett antal hundralappar högre. Kanske min pension räcker för att näsan ska nå över vattenytan.

I Sverige finns det cirka 2,2 miljoner pensionärer. Ungefär 300 000 av dem har en pension som ligger under EU:s gräns för “låg ekonomisk standard”. Det betyder att man har en pension efter skatt som är lägre än 60 procent av landets medianinkomst.

Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om i vilken rasande takt antalet dollarmiljonärer ökar i Sverige. Se eFOLKET 13 juli 2020 under rubriken “Snart är det jämvikt mellan antalet fattigpensionärer och dollarmiljonärer”.

Fortsätter den takten dröjer det inte länge innan det råder jämvikt mellan antalet dollarmiljonärer och “fattigpensionärer”.

Kan man då säga att Sverige har blivit jämlikt?

I rättvisans namn ska sägas att det blev sänkt skatt på min statliga pension. Den sänktes med 10 kronor per månad.

På min tjänstepension blev det däremot höjd skatt 3 kronor per månad.

Summan av kardemumman – skatten på min totala pension sänktes med 7 kronor i månaden.

Jag skriver inte det här för att beklaga mig. Jag skriver för att visa i vilken situation många hundra tusen av landets pensionärer befinner sig i. Och med mina egna siffror från Pensionsmyndigheten framför näsan kan det inte viftas bort som osanning.

Många, främst kvinnor, har pensioner som ligger betydligt lägre.

Det är en stor skam att ett av världens rikaste länder har “fattigpensionärer”. Som jämförelse kan nämnas att Sverige har de lägsta pensionerna bland de nordiska länderna. Så i den jämförelsen är vi “sämst i klassen”

Bild från Pixabay.

Rolf Waltersson

You May Also Like