Arbetstidsförkortning åter upp på dagordningen

Kjell Östbergs artikel har tidigare varit publicerad i nättidningen Internationalen.

Håller arbetstidsförkortningen äntligen på att bli vänsterns nya stridsfråga? Sedan några veckor är sjuksköterskorna ute i konflikt för minskad arbetstid. S-kvinnors ordförande … Läs mer “Arbetstidsförkortning åter upp på dagordningen”

Read more

Arbetslösheten fortsätter stiga i landet – Sörmland toppar statistiken

Arbetslösheten fortsätter att öka i landet för femte månaden i rad. Det visar de senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen. Samtidigt har antalet långtidsarbetslösa personer födda utanför Europa minskat.

I slutet av oktober var … Läs mer “Arbetslösheten fortsätter stiga i landet – Sörmland toppar statistiken”

Read more

Nu ökar både arbetslösheten och varslen i landet – men i Sörmland minskar i stället arbetslösheten

Arbetslösheten fortsätter att stiga samtidigt som antalet varsel också ökar markant, och Arbetsförmedlingen gör nu bedömningen att arbetsmarknaden i Sverige är på väg att vända.

I slutet av september var 332.000 personer … Läs mer “Nu ökar både arbetslösheten och varslen i landet – men i Sörmland minskar i stället arbetslösheten”

Read more

Arbetslösheten bland ungdomar sjunker dubbelt så snabbt i Eskilstuna jämfört med rikssnittet

Ungdomsarbetslösheten har minskat snabbare i Eskilstuna än i riket som helhet – både på kort och på lång sikt. Arbetslösheten bland ungdomar i Eskilstuna var nere på 10,6 procent i maj – … Läs mer “Arbetslösheten bland ungdomar sjunker dubbelt så snabbt i Eskilstuna jämfört med rikssnittet”

Read more

Stigande arbetslöshet, men också stark efterfrågan på arbetskraft

År 2022 präglades av en stark återhämtning på arbetsmarknaden. Trots stigande energipriser, inflation och geopolitisk oro har arbetsmarknaden varit motståndskraftig i Sverige. I genomsnitt var 342.000 personer inskrivna som arbetslösa under förra … Läs mer “Stigande arbetslöshet, men också stark efterfrågan på arbetskraft”

Read more

Missförhållanden och olagligheter vid Northvolts batterifabriksbygge i Skellefteå

Svåra missförhållanden uppdagas nu på platsen för bygget av Nothvolts batterifabrik i Skellefteå. Som så ofta är fallet är en stor del av de arbetande anställda av underentreprenörer som i sin tur … Läs mer “Missförhållanden och olagligheter vid Northvolts batterifabriksbygge i Skellefteå”

Read more

När samhället sviker: En artikelserie om arbetslösa och Arbetsförmedlingens haveri – del 4

Denna del är en avslutande kommentar till föregående artiklar.

Den artikelserie som ni nu läst var från början inte tänkt att bli en serie. Men när jag började skriva insåg jag snabbt … Läs mer “När samhället sviker: En artikelserie om arbetslösa och Arbetsförmedlingens haveri – del 4”

Read more

När samhället sviker: En artikelserie om arbetslösa och Arbetsförmedlingens haveri – del 3

Att arbeta är viktigt för oss. Genom arbetet känner vi oss behövda, vi vet vad som komma skall, och vi känner oss som en del av ett större sammanhang. Detta är viktiga … Läs mer “När samhället sviker: En artikelserie om arbetslösa och Arbetsförmedlingens haveri – del 3”

Read more

När samhället sviker: En artikelserie om arbetslösa och Arbetsförmedlingens haveri– del 2

När en arbetslös person varit utan arbete i över 300 dagar klassas denne som långtidsarbetslös. Det Arbetsförmedlingen då erbjuder den långtidsarbetslöse är att skrivas in och bli deltagare i arbetsmarknadsåtgärden “Stöd & … Läs mer “När samhället sviker: En artikelserie om arbetslösa och Arbetsförmedlingens haveri– del 2”

Read more

Jobba som cykelbud – Skräckexempel på den “moderna” arbetsrätten

Vi ser dem allt oftare, cykelbuden som far omkring i trafiken med de stora ryggsäckarna med texten “Foodora”, “Uber Eats”, “Hungrig” eller något liknande.

Oftast handlar jobben om att leverera mat från … Läs mer “Jobba som cykelbud – Skräckexempel på den “moderna” arbetsrätten”

Read more