Bild: Jeyaratnam Caniceus / pixabay

Kriget om vaccinet

Det pågår ett krig om coronavaccinet. Ett krig som handlar om både människoliv och pengar.

Vilka ska vaccineras först? Kraven och önskemålen är många.

Enligt FHM ska de äldre vaccineras först. Även sjukvårdspersonal, främst de som arbetar med coronasmittade, ska ha förtur.

Kommunal har kommit med en kravlista på att “exponerade yrkesgrupper” ska ha förtur. Till exempel personal inom förskola och skola, bussförare, räddningstjänsten och lokalvårdare.

Kungen och drottningen fick sina sprutor tidigt, så kungligheter tillhör uppenbarligen en prioriterad grupp.

I kommuner och landsting (regioner) visar det sig att chefer på olika nivåer trängt sig före, så chefer och deras anhöriga är tydligen en viktigt grupp som kanske borde ges förtur.

Så håller det på. Alla vill ha förtur.

Men det är inte bara inom länder det pågår ett krig om vaccinet. Det pågår också ett krig mellan världens länder.

Jag har skrivit om det tidigare – att rika länder tränger sig före i kön och att fattiga länder blir utan vaccin.

Det krigsdrabbade Jemen har fått sin första sändning av vaccin mot covid-19.

Nu när vaccinationen kommit igång på riktigt och en del länder hunnit vaccinera en stor del av sin befolkning, kan vi läsa att Jemen nu har fått sin första leverans av vaccin.

Det är FN:s barnfond Unicef som rapporterar: “360 000 doser av AstraZenecas vaccin på onsdagen (31 mars. Min anmärkning) flögs in till hamnstaden Aden, där den internationellt erkända regeringen har sitt säte… Totalt planerar Covax att skicka 1,9 miljoner doser till Jemen under året”, skriver FN:s barnfond Unicef enligt en rapport i SVT Nyheter 2 april.

Hur långt förslår 1,9 miljoner doser vaccin i ett krigshärjat land med en befolkning på 30 miljoner, varav många är svårt sjuka på grund av undernäring och sjukdomar som härjar i krigets spår.

Vad Jemen behöver, det är mer vaccin och annan humanitär hjälp, inte fler bomber.

I ett uttalande “Covidvaccin måste fördelas rättvist”, publicerat av Läkare utan gränser 3 februari 2021, undertecknat av bland andra Oliver Schultz, generalsekreterare, Läkare Utan Gränser i Sverige, Pernilla Baralt, generalsekreterare, UNICEF Sverige och Anna Johansson, t.f. Generalsekreterare, Amnesty International Sverige, kan man läsa att ett fattigt land som Guinea har fått endast 25 doser covidvaccin.

Guinea har cirka 13 miljoner invånare. Hur fördelar man dessa 25 doser vaccin?

I det här uttalandet kan man läsa:

“Trots uttalanden från regeringsföreträdare om att vaccin mot covid-19 måste fördelas efter behov står 90 (det är nästan hälften av världens länder. Min anmärkning) av världens länder idag helt utan vaccin. Om vi ska kunna stoppa pandemin måste löftena bli verklighet – och Sverige bör ta på sig ledartröjan”.

En av undertecknarna är Margot Wallström, f.d. Utrikesminister, undertecknare av Peoplés Vaccine.

Tänk om Sverige, genom att “ta på sig ledartröjan” också kunde stoppa den svenska vapenexporten till krigförande länder i Jemen, bland annat Förenade Arabemiraten. Att Sverige skulle bli känt för export av fredsduvor i stället för bomber.

PS. Läs gärna hela uttalandet “Covidvaccin måste fördelas rättvist”. Läkare utan gränser. Publicerad 3 februari 2021.

Rolf Waltersson

You May Also Like