Ståtlig hörnvåning på Övre Östermalm. 270 kvm, 7rok, 25 000 000 sek. (år 2017) bild från mäklarfirma.

La dolce vita – En doft av det ljuva livet på Öfvre Östermalm

Här finns Sveriges dyraste våningar, de mest exklusiva restaurangerna och ett pulserande nattliv.

Jag har hittat små guldkorn om hur det kan vara att leva livet på en räkmacka.

En trend som funnits i USA några år, och som hyllats av en mängd kändisar, har nu letat sig in i den fina stadsdelen i Stockholm. Det handlar om att man på hälsokliniken Releace kan få B12-vitaminer injicerade direkt i kroppen, så att man inte behöver gå “omvägen” genom att äta rätt mat eller ta B12 som piller.

På Releace kan man få en B12-spruta för 650 kronor. Sjuksköterskan som ger injektionen arbetade tidigare på akuten, men har nu hittat sitt “nya kall” i att ge vitamininjektioner till levnadsglada östermalsbor:

Jag kommer ju att leva lite rövare på semestern och dricka alkohol – då har jag kompenserat i dag med extra vitaminer”, som en av de levnadsglada säger.

På kliniken kan man också välja mellan olika vitamindropp som kostar mellan 1250 och 1450 kronor. Eller så kan man köpa ett årskort på hälsokliniken för 35 000 kronor.

Många kör businessmöten samtidigt som de får sina vitamindropp, som kan ta cirka 45 minuter och upp till 1 timme. Smart. Som att slå två flugor i en smäll. Tid är pengar.

Då kan man till exempel bada infraröd bastu hur mycket man vill. Infraröd bastu “är ett botemedel för de som har ett stressigt och hektiskt liv”. Skillnaden mot vanlig bastu då värmen kommer utifrån och in i kroppen, kommer värmen “inifrån” vid infraröd bastu.

Om man inte har årskort så kostar 10 infraröda bastubesök á 50 minuter 4 500 kronor

Man kan också lämna in sin lyxiga och dyra väska på så kallat “väskspa”. Om man har en Hermés-väska som hängt med ett tag och behöver lite omvårdnad kan man lämna in den i butiken på NK som skickar väskan vidare till Paris, där designern som gjort just din väska, fräschar upp den så att den ser ut som ny igen.

En stjärnkrögare har öppnat en ny lyxkrog, La Tour, som bjuder så kallad “power dining” som är något alldeles extra, och inte till för vem som helst.

Som gäst på lyxkrogen kan man boka hämtning. Då kommer en Rolls-Royce som hämtar dig och kör dig till restaurangens entré.

Smakar det så kostar det. En middag för två springer lätt iväg till 5 000-10 000 kronor.

PS:

Öfvre Östermalm är egentligen inte en avgränsad stadsdel utan ett begrepp som beskriver det rika överklasslivet på Östermalm i Stockholm.

Man talar även om Nedre Östermalm, där det inte är lika “fint” att bo.

Power dining är ett restaurangkoncept som tidigare inte funnits i Sverige, men i andra större städer i världen som London, Tokyo och New York.

Grunden är att restaurangbesöket ska upplevas exklusivt. Restauranger som erbjuder power dining serverar sällan enkla råvaror som kolja och kålrabbi. I stället kan det vara anklever och caviar på menyn.

Konceptet genomsyras av lyx och flärd och ska attrahera de som tycker att det är värt att lägga pengar på den här typen av upplevelser.

Rolf Waltersson

You May Also Like