När jag var på lyxsemester till Huså SPA-anläggning 2013. Foto: Rolf Waltersson.

Med båda fötterna på jorden – Eller uppe i det blå

Jag ser på TV om kaos och långa köer på Arlanda. Men ärligt talat, jag har inte brytt mig så mycket. Jag tycker det känns som ett ilandsproblem jag har svårt att engagera mig i.

Det övervägande flertalet av de som nu är oroade och förtvivlade över att inte komma iväg i tid är semesterresenärer. De ska till diktaturens Thailand för att sola och bada. De ska till Kanarieöarna. De ska till öar i Karibien. Ett par skulle till London på weekend-shopping. En del ska “bara” till Spanien för att njuta av den 40-gradiga värmebölja som nu drabbat Spanien.

Jag må låta som en moraliserande gubbjävel, vilket jag säkert är, men jag har svårt att känna medlidande med dessa stackars semesterresenärer som måste fly från Sverige, dessutom just nu när det är som vackrast på hemmaplan och temperaturen ligger runt behagliga 20 grader.

Och när man ser i ett större perspektiv finns det också anledning att fundera över sakernas tillstånd.

Att flyga runt jorden för nöjes skull är förunnat bara ett fåtal. Ett litet fåtal i den rika världen, och ett ännu mindre fåtal i de fattigare delarna av världen.

Jag läser att 80 procent av världens befolkning har aldrig flugit.

Och av alla flygresor i världen är bara 2,4 procent utrikesflyg, vilket bör betyda att ytterst få av jordens befolkning har möjlighet att åka på flygsemester till andra sidan jordklotet. Många har inte ens någon semester- om de nu över huvud taget har något arbete att få (betald) semesterledighet från.

En procent av världens befolkning står för 50 procent av flygutsläppen.

Jag försöker undvika att moralisera över detta, även om det är svårt. Däremot tycker jag att man kan fundera ett varv till för att få perspektiv på tillståndet i världen innan man klagar över att “allt är åt helvete”. Just nu tycks Arlanda vara en del av detta helvete.

PS. Angående bilden. Huså ligger i Jämtland på “baksidan” av Åreskutan. Huså har en intressant historia som berättades om i “Husåspelen” under flera år, en utomhusteater som fortfarande finns bevarad även om den börjar växa igen. Gå gärna in på lästips.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like