Tio procent äger 78 procent av förmögenheten

I dagens politiska debatt pratas det väldigt mycket om invandringen men väldigt lite om den ökade koncentration av kapitalet.

  • Att en liten grupp rika människor blir allt rikare.
  • Att några få procent av Sveriges befolkning roffar åt sig allt mer av den samlade förmögenheten i landet.

Just nu så äger 15 familjer, med Wallenbergarna i spetsen 70 procent … Läs mer “Tio procent äger 78 procent av förmögenheten”

Read more

Det luktar succé om Bleak Outlook DC

Efter att deras tidigare band la ner startade Thomas Wahlström, Jörgen Bröms och Peppe Johansson upp nya bandet Bleak Outlook DC. Nu har de gett ifrån sig sitt första livstecken genom en EP släppt på digitala plattformar.

Innan året är slut kommer Eskilstunabandet Bleak Outlook DC att släppa fyra låtar på vinyl. Det är Pipaluckbolaget som ger ut … Läs mer “Det luktar succé om Bleak Outlook DC”

Read more

Valdebatt: Valrörelsen tom på innehåll

Denna debattartikel har tidigare varit publicerad som ledare i Internationalen.

  • Uppgivenhet göder nationalism
  • Vänstern måste organisera

Valåret 2018 har varit märkligt. Märkligt segstartad blev också valrörelsen, som dessutom fick både skogs- och bilbränder i knät innan den tog fart. Men nu är plakaten och valstugorna uppspikade och de allra flesta har redan hunnit ledsna på tomma utspel och … Läs mer “Valdebatt: Valrörelsen tom på innehåll”

Read more

Klass i Sverige: Daniel Suhonen om Tankesmedjan Katalys projekt

För några år sedan startade fem LO-förbund en tankesmedja, med namnet Katalys. Daniel Suhonen, som tidigare bland annat arbetat som journalist och redaktör för socialdemokratiska tidskrifter som Tvärdrag och Tiden, fick uppdraget att leda Katalys och fria händer att utforma arbetet. Katalys har på några år växt till att bli en av de viktigaste opinionsbildarna inom arbetarrörelsen.… Läs mer “Klass i Sverige: Daniel Suhonen om Tankesmedjan Katalys projekt”

Read more

Klimatet och framtiden

“Ställ om Eskilstuna, Sverige och Världen” var den ambitiösa rubriken då Jens Holm talade vid ett möte i Biografbaren på Contrast i Nyfors i onsdags (29 augusti)

Jens Holm är riksdagsman för Vänsterpartiet och dess talesperson för miljö- och klimatfrågor.

Forskare har länge varnat för ett varmare klimat och kraftigare omslag i vädret med stormar, extrem hetta, torka … Läs mer “Klimatet och framtiden”

Read more

Olika världar – samma planet

För ett par dagar sedan hörde jag ett program på Sveriges Radio. Det handlade om det kommande valet. Man gick runt i någon kommun och pratade med “vanligt folk” om vilken fråga som är viktigaste för dem.

Flera svarade att migrationsfrågan är viktigast. Vi kan inte “ta hit” så många flyktingar var en vanlig kommentar.

Vadå “ta hit”? … Läs mer “Olika världar – samma planet”

Read more

“Hultqvistgate” växer: Företag får hjälp med lobbyverksamhet i riksdagen

Enligt försvarsdepartementet expeditions- och rättschef Maria Hedegård var det Peter Hultqvists egna politiska stab, där ministern själv ingår, som låg bakom den kontakt som hans pressekreterare Marinette Nyh Radebo hade med SACS, som är en intresseförening för säkerhetsföretag. Hon var fram till att hon tillträdde i regeringskansliet styrelseledamot i föreningen, skriver Dagens Nyheter.

SVT Nyheter citerade i måndags … Läs mer ““Hultqvistgate” växer: Företag får hjälp med lobbyverksamhet i riksdagen”

Read more

Insändare: Har ni hört talas om pop up-jurister?

En ny yrkesgrupp uppstod i Finland efter hösten 2015. Det är alla de hundratals personer som vid sidan av sitt eget yrke och sitt dagliga jobb lägger ner timmar efter timmar efter timmar på att bistå asylsökande, papperslösa och andra som har att göra med våra invandrarmyndigheter, med polisen och med socialen.

De är studerande, arbetare, pensionärer, forskare … Läs mer “Insändare: Har ni hört talas om pop up-jurister?”

Read more

Vinst för Smederna i första kvartsfinalmötet mot Indianerna

Tisdagen den 28/8 var det dags för första kvartsfinalmöte mellan Eskilstuna Smederna och Kumla Indianerna. Bortamatch i Kumla.

Bra match men aldrig direkt spännande. Smederna tog ledningen från första start och höll den hela matchen igenom. Det blev vinst med 51-39. Dom har med sig 12-poängsövertag till returmatchen hemma på Gröndal nästa tisdag 4/9.

Smederna körde utan skadade … Läs mer “Vinst för Smederna i första kvartsfinalmötet mot Indianerna”

Read more

Multigames med Korpen

Korpen arrangerade för andra året en samarbetsdag i samarbete med Lundbyskolans personalgrupp.

Förra årets fina dag följdes upp med ännu en dag med strålande väder där årskurs 1-5 var indelade i 120 tremannalag.

En Bokstavstolva med tipsfrågor varvades med lekfulla mångkampsgrenar.

Temat var inte tävling, utan samarbete och kamratskap stod i fokus.

Känns jättekul att kunna erbjuda Läs mer “Multigames med Korpen”

Read more

Recension: SKA ’N’ SKA – Boom

Band: SKA ’N’ SKA
Skiva: Boom 7”
Genre: Ska
Utgivningsår: 2018

Bandet som är nästan omöjligt att söka efter utan att hamna på ett stort byggföretag är tillbaka. SKA ’N’ SKA bildades i Stockholm 2004 och 6 år senare kom albumet “Gunshot Fanfare”. Ett album som bjöd på en del höjdpunkter. Precis som tidigare är det skivbolaget A … Läs mer “Recension: SKA ’N’ SKA – Boom”

Read more

Hade McCain betecknats som krigshjälte i svenska medier om han varit ryss eller tysk?

Så har då svenska medier, inte minst pressen med borgerliga ledarsidor, lyckats skriva den ena hyllningsartikeln efter den andra om John McCain utan att på minsta vis analysera vad det var för sort krig USA ägnade sig åt i Vietnam.

Rubriker som “krigshjälte” känns inte bara omdömeslös utan totalt historielös. Jag vet inte om någon – bortsett från … Läs mer “Hade McCain betecknats som krigshjälte i svenska medier om han varit ryss eller tysk?”

Read more

Folkpunkbandet Sir Reg släpper nytt album

Det har gått 2 år sedan Sir Reg släppte sitt senaste album “Modern day disgrace” vilket är bandets fjärde sedan de bildades 2009. Under 2018 har de varit inne i studion och jobbat med kommande album “The Underdogs” som släpps den 21 september i år. Redan nu finns det två smakprov på hur nya skivan kommer att låta … Läs mer “Folkpunkbandet Sir Reg släpper nytt album”

Read more

Månadens band: Dusky Fields

Som utlovat blir det två månadens band i augusti. Vi stannar kvar i Eskilstuna där vi hittar det finstämda pop och rockbandet Dusky Fields. Ett band med både ambitioner och en stor passion för musik.   

Dusky Fields bildades av gitarristen och sångaren Svante Paulson för 8 år sedan men det är inte förrän de två senaste åren som … Läs mer “Månadens band: Dusky Fields”

Read more

Insändare: De grå husens arkitektur

Häromveckan cyklade jag från Kolsta utanför Torshälla till Tunavallen och fick se AFC klara en vinst över J-södra i slutminuten och det var förhoppningsvis början på en höst som gör att laget får kvala till allsvenskan.

På vägen till matchen körde jag längs järnvägen och nedslitna och nedkladdade husfasader. Bortsett från förstörelsen var byggnaderna vackra och fantasifulla. Oregelbundna … Läs mer “Insändare: De grå husens arkitektur”

Read more

Stöd till flyktingar: En prisad folkrörelse

Under måndagen (den 27 augusti), på Raoul Wallenbergs dag, delade Raoul Wallenberg Academy ut ungdomspriset Ungt Kurage till fem ungdomar som “med små resurser gjort medmänsklig skillnad och visat prov på civilkurage och engagemang”. Två av pristagarna är afghanska ungdomar som får priset för sitt engagemang för de ensamkommande.

Allt sedan flyktingvågen 2015 har allt fler utmärkelser delats … Läs mer “Stöd till flyktingar: En prisad folkrörelse”

Read more

Referat Stjärnhov-Fogdö Div.7 24/8-18

Det här var en match som hade det mesta. Nerv, spänning, adrenalin, ambulans, många mål, 7 gula kort, 3 röda kort och ett dramatiskt slut.

Vi börjar bra och tar tag i taktpinnen direkt. Redan efter 4 minuter gör Kevin 1-0 efter att ha dribblat av en back och enkelt placerat in bollen i mål. I minut 10 … Läs mer “Referat Stjärnhov-Fogdö Div.7 24/8-18”

Read more

Evas dagbok från Kuba (34) – Den 26 augusti, 1968

Måndag 26.8

Vi har hunnit besöka de flesta möbelfabrikerna runt Havanna och ska sammanfatta våra erfarenheter. Egentligen är det synd att kalla dem fabriker, de flesta tillverkningsställen är mycket små och produktionen hantverksmässig. Det finns två större traditionella trämöbelfabriker, vardera med ett 50-tal anställda. I den ena tillverkas lyxmöbler av ädla träslag för export, i den andra enklare … Läs mer “Evas dagbok från Kuba (34) – Den 26 augusti, 1968”

Read more

Insändare: Vad är populism?

Denna märkliga sommar har miljökrisen inte bara beskrivit en tänkt framtid utan blivit påtaglig på det personliga planet. Även om vi runt Mälaren inte hotats av bränder har dock den tropiska hettan givit oss en insikt om en möjlig framtid.

Värmen har dock haft det goda med sig att jag inte orkat göra några omfattande renoveringar och trädgårdsarbeten. … Läs mer “Insändare: Vad är populism?”

Read more

Sparka Peter Hultqvist!

Dagens Nyheter har utfört en utomordentlig granskning av försvarsminister Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo, som rekryterades av Hultqvist personligen, då han tillträdde efter valet 2014. Granskningen tvingade henne att häromdagen avgå.

DN:s artiklar visar att Marinette Nyh Radebo, genom sitt familjeföretag Machmara PR, har bedrivit lobbyarbete för krigsindustrin. DN skriver:

Familjeföretaget har bland annat sålt seminarium i Läs mer “Sparka Peter Hultqvist!”

Read more

Dimmiga tankar en tidig morgon

Fristadstorget en tidig höstmorgon.

Året är 2015.

Staden är insvept i tät dimma.

Mystiken är förtätad.

Den dova tystnaden är nästan öronbedövande.

Den gråkalla luften tränger in under huden.

Gatlyktorna kämpar förgäves för att lysa upp den färglösa tillvaron.

Trädens löv lyser ännu svagt gulbruna.

En ensam vandrare träder fram ur dimman. Kanske på väg hem efter ett … Läs mer “Dimmiga tankar en tidig morgon”

Read more

Insändare: Rösta på en industriarbetare

Mycket av det som rör villkoren i arbetslivet bestäms i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Men mycket bestäms också i riksdagen. Därför måste IF Metall och andra fackförbund påverka politiken så att besluten som fattas blir så bra som möjligt för industriarbetarna. Precis som arbetsgivarna gör för att politiken ska gynna dem.

I höstens val kandiderar över 800 … Läs mer “Insändare: Rösta på en industriarbetare”

Read more

Eva dagbok från Kuba (33) – 22-24 augusti, 1968

Torsdag 22.8

Tolkade en intervju åt svenskarna med den kvinnliga ledaren för barndaghemsverksamheten som sker i kvinnoorganisationens regi. Hon är en av de få kvinnliga medlemmarna i centralkommittén. Hon svarade bra och berättade utförligt om historia, program och planer. 40 000 platser har skapats på 8 år med alla de svårigheter det innebär vad beträffar utbildning av personal … Läs mer “Eva dagbok från Kuba (33) – 22-24 augusti, 1968”

Read more

Sakpolitik eller valtaktik?

I en dubbel helsidesannons i Aftonbladet, kanske också i andra tidningar, varnar LO för att Moderaterna och SD vill försämra anställningstryggheten i Sverige [bild 1].

Så är det naturligtvis. Men jag frågar mig varför LO pekar ut just dessa två partier? Sanningen är ju att samtliga fyra allianspartier vill försämra anställningstryggheten [bild 2]. Jag vill till och med … Läs mer “Sakpolitik eller valtaktik?”

Read more

Valstugebesök

eFOLKET:s reportrar Linus Bouvin och Peter Widén gjorde under Tisdagen (21/8) ett nedslag bland valstugorna på Fristadstorget i Eskilstuna.

Vi ville ställa ett begränsat antal frågor till partiernas representanter i valstugorna.

Då eFOLKET är en tidning på Röd-Grön grund så ställde vi frågorna till de partier som brukas betecknas som röda och/eller gröna. Det vill säga till socialdemokraterna, … Läs mer “Valstugebesök”

Read more

Pragvåren 1968 – något att minnas?

Den 21 augusti var det exakt femtio år sedan som det dåvarande landet Tjeckoslovakien invaderades av sovjetiska, östtyska, ungerska, bulgariska och polska militära styrkor. De invaderades alltså av andra medlemmar i Warszawapakten, en militär union där Sovjetunionen hade ungefär samma roll som USA haft och har i Nato.

Tjeckoslovakien var då ett icke-kapitalistiskt land i det som kallades … Läs mer “Pragvåren 1968 – något att minnas?”

Read more

Förlust för Smederna mot Dackarna.

Tisdag den 21/8 kördes dom sista grundseriematcherna i speedway.

Smederna var i Målilla för att helst vinna eller köra oavgjort. Motståndet var Dackarna som ledde serietabellen.

Det gick ganska bra fram till heat 10. Sen tappade dom viktiga poäng i flera heat och en förlust var ett faktum.

Resultatet blev Dackarna-Smederna 49-41. Dackarna blev seriesegrare.

Slutresultat i dom … Läs mer “Förlust för Smederna mot Dackarna.”

Read more

Blåsningen – Ny bok om pensionssystemet

I en på Karnevals förlag nyutkommen bok (269 sidor) går den erfarna samhällsdebattören Inga-Lisa Sangregorio till rasande attack mot det rådande pensionssystemet. Bokens titel är Blåsningen – så har det nya pensionssystemet lurat oss alla. Omslaget pryds av räv. Det har dessutom en färg som på fackspråk benämns English Fox. Det handlar om samma nyans av orange … Läs mer “Blåsningen – Ny bok om pensionssystemet”

Read more

Högern och kapitalismen utmanas: Unga i USA föredrar nu socialism!

För första gången så föredrar nu flera US-amerikanska ungdomar socialismen framför kapitalismen. Orsaken är att bland unga USA-amerikaner faller den positiva bilden av kapitalismen som en sten. Det visar en nyligen publicerad gallupundersökning.

För åtta års sedan 2010 hade 68 procent av all unga i åldern från 18 till och med 29 år en positiv bild av kapitalismen. … Läs mer “Högern och kapitalismen utmanas: Unga i USA föredrar nu socialism!”

Read more