Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

“Hultqvistgate” växer: Företag får hjälp med lobbyverksamhet i riksdagen

Enligt försvarsdepartementet expeditions- och rättschef Maria Hedegård var det Peter Hultqvists egna politiska stab, där ministern själv ingår, som låg bakom den kontakt som hans pressekreterare Marinette Nyh Radebo hade med SACS, som är en intresseförening för säkerhetsföretag. Hon var fram till att hon tillträdde i regeringskansliet styrelseledamot i föreningen, skriver Dagens Nyheter.

SVT Nyheter citerade i måndags (27 augusti) Regeringskansliet som i ett uttalande förklarade:

“Försvarsdepartementet kan konstatera att medarbetaren (läs: Marinette Nyh Radebo), när det gäller två frågor, dels det föredrag som hon hållit under 2015, dels hur hon avvecklade sitt engagemang i företaget samma år, har agerat på ett sätt som inte är i linje med Regeringskansliets etiska riktlinjer. Medarbetaren (läs: Marinette Nyh Radebo) har därefter kommit fram till att hon omgående avslutar sin anställning”.

Marinette Nyh Radebos presentation för säkerhetsföretagen, handlade om “vilka drivkrafter ledamöter i riksdagens utskott har och vilka sammanhang de går att påverka” dem. Frågan måste också ställas om Marinette Nyh Radebo också har hjälpt sina tidigare arbetsgivare inom krigsindustrin med liknande råd, som säkerhetsföretagen nu har fått.

Försvarsminister Peter Hultqvist skickar alltså sin pressekreterare till säkerhetsföretagen för att hon ska hjälpa dem att påverka svenska riksdagspolitiker. Med andra ord Sverige har idag – om han ännu inte har fått sparken – en “försvarsminister”, som uppenbart vill hjälpa företag med deras lobbyarbete för att påverka dem som beslutar om Sveriges försvarsbudget.

Till Marinette Nyh Radebos heder ska sägas att hon har tagit konsekvenserna av sitt agerande. Frågan är när Peter Hultqvist ska göra detsamma.

Foste
Ledarredaktionen

Detta är en uppföljning på eFOLKETs ledare “Sparka Peter Hultqvist!” som publicerades söndagen 26 augusti.

You May Also Like