Månadens band: Dusky Fields

Som utlovat blir det två månadens band i augusti. Vi stannar kvar i Eskilstuna där vi hittar det finstämda pop och rockbandet Dusky Fields. Ett band med både ambitioner och en stor passion för musik.   

Dusky Fields bildades av gitarristen och sångaren Svante Paulson för 8 år sedan men det är inte förrän de två senaste åren som bandet utvecklats till vad de är idag. Svante hade svårt att hitta musiker som ville gå åt samma håll som honom. Men med trummisen Niklas J. Blixt och basisten Adrian Holmström har de kunnat gå vidare på Svantes grundtanke med bandet.

De tre medlemmarna jobbar alla på ett eller annat sätt med musik. Svante är gitarrlärare, Adrian saxofonlärare och Niklas har en trumstudio där han levererar truminspelningar till band i hela världen. De har dessutom en väldigt bred musikalisk bakgrund som förmodligen sätter en viss prägel på hur bandet låter. Svante tror absolut det.

– Jag är uppväxt med att spela klassisk gitarr, så jag fokuserar mycket på snygga detaljer och finlir. Adrian kommer från jazzen och är väldigt duktig på musikteori. Niklas har spelat mycket pop och rock och bidrar med attityd, han slår ganska hårt på trummorna vilket gör att vi får ett bra tryck när vi spelar live. Så våra olika roller gör väldigt mycket för hur bandet låter.

Svante drog igång Dusky Fields dels för att få sina låtar inspelade och dels för att få spela live. Det var den stora drivkraften. Sen finns det alltid en dröm att slå igenom, eller till en början att få det att gå runt. Ambitionen finns att dra upp växlarna.

Debutalbumet Once upon a roof släpptes 2017 och de har mest fått bra kritik. Vissa har dock tyckt att skivan blev för lång med för många låtar. Några har även sagt att det har varit så varierande och undrat vilken väg de vill gå, vilken still de vill spela. Svante kan förstå det men själv gillar han band som inte bara fastnar i ett spår.

– Vi blandar britpop, 70-talsrock och modernare arenarock men försöker även få till bra stämmor vilket är något vi jobbar mycket med. Det är så snyggt när det blir bra. Det är svårt att säga hur vi låter. Ibland skulle jag önska att vi kunde bli placerade i ett fack.

Även om Svante som instrumentalist tycker att musiken är något viktigare än texterna ägnar han mycket tid för att få till formuleringarna på bästa sätt. Och när han skriver en låt kommer alltid texten först.

– Jag försöker skriva filosofiska texter men vill gärna ha med en twist. De handlar om något som hänt mig, mina vänner eller kanske något från en film. De får gärna vara lite gåtfulla också. Några av mina texter är direkta inslag från mina vänners privatliv utan att avslöja för mycket. Jag har försökt att skriva på svenska men tycker att engelska både är vackrare och ligger bättre i munnen. Som skåning är det svårsjunget på svenska.

Under våren och sommaren har Dusky Fields spelat både på Biografbaren och på Fristadstorget och trots att Svante är självkritisk är han väldigt nöjd. Nästa spelning blir åter på Biografbaren den 12 oktober.

– Det har varit en del människor som vi inte känner som kommit fram efter spelningarna och tyckt att vi har varit bra. Det känns som en kvalitetsstämpel. Eskilstuna är en bra musikstad där många verkar vara intresserade. Men om vi vill att något ska hända med bandet måste vi börja leta oss utanför Eskilstuna.

Svante vet att det är svårt att slå igenom men om han får drömma kommer nästa skiva generera många spelningar och Dusky Fields kommer att höras i radio och tv. De siktar på att få ut skivan i slutet av 2019 eller i början av 2020.

Besök Dusky Fields på Facebook
eFOLKET recenserar Dusky Fields – Once upon a roof

You May Also Like