Foto: Hans Östensson.

Insändare: De grå husens arkitektur

Häromveckan cyklade jag från Kolsta utanför Torshälla till Tunavallen och fick se AFC klara en vinst över J-södra i slutminuten och det var förhoppningsvis början på en höst som gör att laget får kvala till allsvenskan.

På vägen till matchen körde jag längs järnvägen och nedslitna och nedkladdade husfasader. Bortsett från förstörelsen var byggnaderna vackra och fantasifulla. Oregelbundna och kreativa fasader gav en glimt av vad en ny renovering skulle kunna åstadkomma. Plötsligt bryts mönstret och en kolossal fyrkantig grå rektangulär byggnad dyker upp. Inga ansatser till nyskapelse från arkitekterna utan bara krasst ekonomiska motiv måste ligga bakom dessa oerhört fula byggnaderna.

Några dagar senare cyklade jag från Kolsta genom Torshälla till K-rauta. Jag räknade till 11 rektangulära grå byggnader i olika format i tidig östeuropeisk stil från sovjettiden.
Inga ansatser till vackra byggnader bara en trist påminnelse om att de ekonomiska argumenten helt bestämt utformningen.

I Eskilstuna centrum görs spännande försök att förnya stadsbilden och försköna områdena kring centrum.

Varför tillåts byggnader i stadens ytterområden förfula infarten till centrum?

Har den politiska makten ingen möjlighet att komma med synpunkter på hur byggnader ska utformas utan låter man endast ekonomiska argument gälla och är glada över varje ny affärs-och industribyggnad som uppförs.

Hans Östensson

Foto: Hans Östensson

You May Also Like