Vapenlobbyisten Radebo har fått lämna sin post på Hultqvists departement. eFOLKETs mening är att ministern själv utan dröjsmål måste gå samma väg. (Bild från svt.se)

Sparka Peter Hultqvist!

Dagens Nyheter har utfört en utomordentlig granskning av försvarsminister Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo, som rekryterades av Hultqvist personligen, då han tillträdde efter valet 2014. Granskningen tvingade henne att häromdagen avgå.

DN:s artiklar visar att Marinette Nyh Radebo, genom sitt familjeföretag Machmara PR, har bedrivit lobbyarbete för krigsindustrin. DN skriver:

Familjeföretaget har bland annat sålt seminarium i Almedalen med försvarsministern som deltagande. Försvarsdepartementets officiella Twitterkonto har sedan använts för att göra reklam för evenemangen…

Några månader efter regeringsskiftet 2014 skrev Marinette Nyh Radebo över bolaget till sin man och två söner. I samband med en extra bolagsstämma i januari 2015 registrerades också företagsnamnet Försvarspolitisk arena i Almedalen hos Bolagsverket…

På FPA Almedalens Youtubekanal publicerades så sent som 2017 filmklipp från evenemangen, i bildtexten står Marinette Nyh Radebo som avsändare tillsammans med hennes kontaktuppgifter.

Under åren 2015, 2016 och 2017 gjorde försvarsminister Peter Hultqvist åtminstone elva framträdanden på Försvarspolitisk Arena i Almedalen…

Det är naturligtvis väldigt allvarligt när en nära medarbetare till en minister har en egen privat verksamhet som hon kan profitera på genom en anställning på departementet.  Men det är minst lika anmärkningsvärt att en svenska försvarsminister rekryterar en medarbetare vars främsta meriter är dennes långa erfarenhet som lobbyist för svensk och internationella krigsindustrin.

Marinette Nyh Radebo handplockades, enligt Dagens Nyheter, av Peter Hultqvist (S) för sin gedigna erfarenhet i försvarsfrågor. De senaste fyra åren har hon varit en av hans viktigaste politiska rådgivare i mediefrågor och medlem i ministerns delegation påresor i Sverige och runt om i världen. När hon tillträdde sin tjänst i regeringskansliet efter valet 2014 hade hon drygt 20 års erfarenhet från lobbyarbete åt försvars- och vapenindustrin.

För nio år sedan anställdes Marinette Nyh Radebo, som informationsdirektör för Säkerhets- och försvarsföretagen, SOFF. Deras vd Peter Lundberg framhöll henne på grund av att att hon hade arbetat i närmare 20 år verkat inom försvarsindustrin och kom från BAE Systems där hon var informationschef: Marinettes bakgrund och erfarenhet från säkerhets- och försvarsbranschen kommer att vara en tillgång för de utmaningar vi står inför och den roll föreningen har i debatten runt säkerhets- och försvarsfrågorna som är mer aktuella än någonsin.

SOFF är organ för ett brett spektrum av företag, men några av de tyngsta medlemmarna tillhör krigsindustrin, Saab, BAE Systems Bofors AB och BAE Systems Hägglund. Under Marinette Nyh Radebos tid som informationschef hos BEA Systems var också BAE Systemet delägare i SAAB.

BAE är ett brittiskt företag med tillverkning i många länder och som är delägare i många företag, alla med anknytning till produktion av vapen och vapensystem. Företaget, som är Europas största tillverkare av krigsmaterial har varit indragit i flera korruptionsskandaler och muthärvor. Man har också anklagats i brittiska medier för att syssla med hemlig övervakning av fredsaktivister.

Peter Hultqvist rekryterade alltså för fyra år sedan en pressekreterare vars främsta merit var att hon hade ägnat i stort sett hela sitt arbetsliv under mer än 20 års tid åt att arbeta för krigsindustrin. Det vill säga för att stärka dess ställning och se till att öka krigsindustrins beställningar.

Naturligtvis hade Peter Hultqvist efter sin tid som militärpolitisk talesperson för socialdemokraterna god kännedom om Marinette Nyh Radebos karriär och vilka intressen hon representerade. Det var inget misstag att utse henne till pressekreterare; tvärtom låg det säkert i Peter Hultqvist intresse att få en medarbetare med just den profilen.

En socialdemokratisk regering kan aldrig ge den internationella krigsindustrin med BAE System i spetsen en gräddfil in i försvarsdepartement. Om Stefan Löfvens regering efter detta avslöjade ska ha någon som helst trovärdighet kvar när det gäller svensk försvarspolitik, så finns et bara en sak att göra:

Sparka Peter Hultqvist!

Redaktionen,
eFOLKET

You May Also Like