John McCain.

Hade McCain betecknats som krigshjälte i svenska medier om han varit ryss eller tysk?

Så har då svenska medier, inte minst pressen med borgerliga ledarsidor, lyckats skriva den ena hyllningsartikeln efter den andra om John McCain utan att på minsta vis analysera vad det var för sort krig USA ägnade sig åt i Vietnam.

Rubriker som “krigshjälte” känns inte bara omdömeslös utan totalt historielös. Jag vet inte om någon – bortsett från övervintrade stalinister eller figurer hämtade från Sverigedemokraternas träskmarker – skulle kalla en rysk eller tysk soldat för krigshjälte om denne medverkat i ett krig som det som USA drev i Vietnam.

Under kriget deltog som mest en halv miljoner amerikanska soldater. USA bombade både Nord- och Sydvietnam. Inte minst med Agent Orange som gav till resultat att fler hundratusen barn föddes med missbildningar. Krigshjälte?

Stora områden i Sydvietnam, landet som man ansåg sig försvara, utnämnde USA till “fria eldzoner” där alla oidentifierade, även civila, betraktades som fienden. Under “Operation Fenix”, som utfördes 1965–1968, mördade CIA över 20 000 sydvietnameser som misstänktes vara fiender. Sköts rakt av. Handlingar värda Stalin eller Hitler.

Svenska medier, om de var minsta intresserade av samtidshistoria och inte marinerade av idén att allt närmare militärt samarbete med USA är det rätta, kunde till och med lära sig av hur falska nyheter är en del av också USA:s strategi. Krigets bästa vän är lögnen.

Så här var det, lär av det innan ni hojtar om “krigshjältar”:

  • Den 4 augusti 1964 hävdade USA, under demokratisk regim, att nordvietnamesiska torpedbåtar angripit ett amerikanskt krigsfartyg på internationellt vatten i Tonkinbukten.
  • Detta besvarades med flygbombningar av Nordvietnam.
  • 50 år senare offentliggörs sanningen: Allt var påhittat för att kunna motivera amerikanskt anfall. Det var en amerikansk jagare, USS Maddox, som hade öppnat eld först.
  • Ett påstått annat anfall från nordvietnamesiska torpedbåtar hade aldrig ägt rum.
  • Allt var lögn.
  • Minst 2 miljoner dog under Vietnamkriget.

Borde vi inte lära oss något av detta när vi – inte minst svenska medier – har en sådan fäbless för att lita just på amerikanska uppgifter om vad som hänt och inte hänt? (Irakkriget sjösattes ju också genom en lögn. Och det var faktiskt – hur illa det än stämmer med vad vi vill tycka – Georgien som startade Georgienkriget, vilket EU:s rapport om detta klargör men som svenska medier vägrar skriva).

Nej, John McCain var ingen krigshjälte, han var säkert mycket annat fint, men banne mig inte någon krigshjälte. Han deltog i en slakt av människor och miljö. Visst, han togs tillfånga, satt i vedervärdigt fängelse, utsattes för tortyr. Men det är inte skäl att kalla honom krigshjälte. Hans medverkan till att legitimera USA:s lögn för att anfalla Irak – med allt vad det har ställt till i världen! – gör honom inte till hjälte det heller.

Någon jäkla ordning måste det vara på historiebeskrivningen även i en tid när tidningar som DN och SvD gör vad de kan för att – trots Trump – mildra USA:s krigshistoria, vilket ju passar bra när man driver kampanjjournalistik för svenskt medlemskap i Nato.

Krigens största vän är lögnen. Nationella säkerhetstjänsters lögner har inte försvunnit bara för att de fått konkurrens av andra troll på nätet.

Newsweek repriserade för övrigt häromåret en artikel – What Does John McCain’s Brain Cancer Have to Do With the Vietnam War and Agent Orange? – om John McCain och den cancer han drabbats av.

PS! Jan Blomgren, som skrev i SvD innan han i förtid slutade, var en av de få journalister i Sverige som orkade hålla sig fri från önsketänkande när det gällde Georgienkriget.

Birger Schlaug

Artikeln är tidigare publicerad på Birger Schlaugs blogg