Klassperspektivet idag – en central del för att förstå vår tids samhällsuppbyggnad

I dagens samhällsdebatt lyser klassdiskussionen med sin frånvaro. Det tycks inte som att klass längre är ett relevant perspektiv att analysera samhällsstrukturerna på. Men den inställningen kunde inte vara mer fel. Klassfrågan är fortfarande högaktuell, kanske mer än någonsin.

Till att börja med behöver vi definiera begreppet klass. Generellt brukar klass syfta på en samhällsgrupp som har liknande socioekonomiska premisser. … Läs mer

Läs mer

Klasskamp och internationell solidaritet

Har under hela mitt liv stått politiskt till vänster. Var aktiv inom Vietnamrörelsen, medlem i Vänsterns Ungdomsförbund och under några år i KFML(r) men stötte bort av den märkliga synen på fackföreningsrörelsen. Olof Palme själv värvade mig till socialdemokraterna i mitten på 1970 – talet i samband med en facklig kurs som Transport hade på Bommersvik.

Efter många, mer än … Läs mer

Läs mer

Klass i Sverige: Daniel Suhonen om Tankesmedjan Katalys projekt

För några år sedan startade fem LO-förbund en tankesmedja, med namnet Katalys. Daniel Suhonen, som tidigare blandat annat arbetat som journalist och redaktör för socialdemokratiska tidskrifter som Tvärdrag och Tiden, fick uppdraget att leda Katalys och fria händer att utforma arbetet. Katalys har på några år växte till att bli en av de viktigaste opinionsbildarna inom arbetarrörelsen.

Tankesmedjan Katalys … Läs mer

Läs mer

Allt berättande är klassbundet

Ingemar E. L. Göransson om skrivandets klassperspektiv

Allt berättande har sin utgångspunkt i klass. Vad och hur du berättar har med klass att göra. Det är ofrånkomligt för vi är alla summan av våra erfarenheter och av vårt förhållande till samhället i övrigt. Eftersom vi lever i ett klassamhälle kan inte heller berättandet i det bli annat än ett berättande … Läs mer

Läs mer