Förlossningsavdelningens reception på Sollefteås lasarett ockuperad

Från och med i dag (tis 31/7) är Förlossningsavdelningens reception på Sollefteås lasarett ockuperat. Detta är kulmen på folkliga protester mot det av S och mp styrda landstingets beslut att lägga ner BB-avdelningen på Sollefteå sjukhus. Vänsterpartiet var splittrat i frågan. Inom socialdemokratin har det funnits protester mot partilinjen.

På onsdag 1:a februari ska BB läggas ned. Resultatet … Läs mer “Förlossningsavdelningens reception på Sollefteås lasarett ockuperad”

Read more

Göksten och Eskil övertygade

Medan GUIF:s tjejer något onödigt åkte på en uddamålsförlust (19-18) i lördagens bortamatch mot Önnered, övertygade Göksten rejält i söndagens match mot Boden (23-15). Amanda Ingvarsson och Linnéa Mattsson stod var sin halvlek. Två ryck, ett i första och ett i andra halvlek avgjorde.

Eskils killar hade inte heller några problem i Härnösand, då Brännan besegrades med 33-21. … Läs mer “Göksten och Eskil övertygade”

Read more

Benoît Hamon blir socialistpartiets kandidat i vårens franska presidentval

Den mer vänsterinriktade Benoît Hamon blir socialistpartiets kandidat i vårens presidentval i Frankrike. Andra omgången av socialisternas primärval slutade med vad som måste betecknas som en jordskredsseger för honom. Hamon fick nära 60 procent av rösterna mot 40 för Manuel Valls, som de senaste åren varit premiärminister i det impopulära socialistiska styret i landet.

Två miljoner socialistväljare deltog … Läs mer “Benoît Hamon blir socialistpartiets kandidat i vårens franska presidentval”

Read more

En dag om Arbetarlitteratur på Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek

Platsen är Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek beläget strax bredvid Tågstationen i Flemingsberg söder om Stockholm. Här samlades ett sextiotal medlemmar från ett tiotal olika litterära sällskap under rubriken En dag om Arbetarlitteratur. Syftet med den här dagens aktiviteter var att diskutera Arbetarlitteraturens ställning i dagens och morgondagens samhälle. Inledningstalare var den nyvalde ordföranden i Föreningen Arbetarskrivare poeten … Läs mer “En dag om Arbetarlitteratur på Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek”

Read more

Inte längre sjukdom att vara transsexuell

Socialstyrelsen ser nu över klassificeringen av transsexualism, med syftet att det inte längre ska betraktas som en sjukdom vid kontakt med hälso- och sjukvården.

– Det är en helt rimlig förändring, många indelningar och kategorier är föråldrade. För oss är beslutet okontroversiellt, säger enhetschefen Kristina Bränd Persson på myndighetens hemsida den 27 januari.

I november förra året ockuperade … Läs mer “Inte längre sjukdom att vara transsexuell”

Read more

Att räkna eller inte räkna, det är frågan.

En morgon när jag som vanligt häller dagens ranson av jordnötter i vita kulan i plommonträdet slår mig tanken; ska jag räkna i år? Det var vinterfågelräkning senaste veckändan.

Fyra talgoxar och ett par blåmesar sitter i fläderbusken och väntar på morgonnötter. Där sitter de för det mesta, uppburrade och lite morgonkulna. Den ende som ibland kommer till … Läs mer “Att räkna eller inte räkna, det är frågan.”

Read more

MAKTENS BONING

Också staten äger försigkomna direktörer, nu senast Fastighetsverkets som medelst saltade fakturor försett sig.

Maktens boning med annexer
nu som förr befolkar tjuvar.
Se hur penningpungen växer
bäst de sitter där och ruvar.

Stormuffinpastejen felas
den som ingenting försnillat.
Rikedomen omfördelas
blott där någon har försnillat.

Återkom till Svea rike
så fördelningspolitiken.
Ingen är den andres like
i
Läs mer “MAKTENS BONING”

Read more

Mälarsjukhuset i Eskilstuna har högsta överbeläggningen

Inom vården har på många håll i Sverige överbeläggningarna vuxit till ett stort problem. Grundorsaken är personalbrist, och de fackliga organisationerna kräver nu krafttag för att öka nyrekryteringen.

Enligt Dagens Eko visar färska siffror att allra värst i landet är det på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Av statistik presenterad av vantetider.se framgår att i november 2016 uppgick överbeläggningen på … Läs mer “Mälarsjukhuset i Eskilstuna har högsta överbeläggningen”

Read more

Trump attackerar miljön och ursprungsfolken

Donald Trump visar omedelbart att hans paroll ”America First” sannerligen inte är en politik för ”First Americans”, de första Amerikanerna, dvs. kontinentens ursprungsbefolkning. Några av de första besluten han rivstartar med innebär grönt ljus för att fortsätta arbetet med två Piplines, ”Keystone XL” och ”Dakota Acces”.

Det handlar om olja som ska transporteras från de kanadensiska oljesandsfälten i … Läs mer “Trump attackerar miljön och ursprungsfolken”

Read more

Ministerbesked väcker besvikelse bland lärare och elever

Eskilstuna: Det blir inte mer idrott på schemat i svenska skolor. Det beskedet lämnade i måndags idrottsminister Gabriel Wikström. Bland lärare, elever och forskare har detta väckt besvikna reaktioner.

eFOLKET har talat med idrottslärarna Bjarne Thysell, Jesper Granlund och Jan Strandqvist. De arbetar på Rekarnegymnasiet, och alla tre tillbakavisar Wikströms resonemang om att det rätta nu är att … Läs mer “Ministerbesked väcker besvikelse bland lärare och elever”

Read more

Man avliden i arresten

En man i övre medelåldern avled natten mellan måndag och tisdag i polisarresten i Katrineholm. Mannen greps tidigare under natten, misstänkt för rattfylleri och vårdslöshet i trafiken, då mannen ska ha kört in i en polisbil. Mannen ska ha drabbats av ett krampanfall under gripandet och ambulans tillkallades.

Efter en snabb vistelse på sjukhus transporterades mannen till arresten … Läs mer “Man avliden i arresten”

Read more

Hamnstrejk i Göteborg

Idag tisdag 24 januari går Hamnarbetarna i Göteborgs Hamn ut i en endagsstrejk.

Förbundets krav finns bifogade nedan. Svenskt Näringsliv ha nu vänt sej till regeringen för att få reglerna ändrade och att strejker som denna ska göras olagliga. SN hävdar att det redan finns ett kollektivavtal och att därmed fredsplikt råder. Men sanningen är att Hamnarbetarna inte … Läs mer “Hamnstrejk i Göteborg”

Read more

Gigantiska löneskillnader mellan kvinnor och män

Rapporten 76 miljarder – prislappen för den strukturella löneskillnaden visar att det finns en mycket stor och omotiverad löneskillnad mellan kvinno- och mansdominerade yrken i Sverige.

Rapporten har tagits fram av Lönelotsarna och presenteras i samarbete med Sveriges Kvinnolobby.

Med strukturella löneskillnader avses löneskillnader mellan likvärdiga yrken som inte kan förklaras med sakliga skäl, som olika krav i … Läs mer “Gigantiska löneskillnader mellan kvinnor och män”

Read more

Sanning och konsekvens?

Som bekant har Anna Kindberg-Batra och moderaternas ledning förklarat att man vill att de fyra borgerliga ”allianspartierna” ska lägga fram en gemensam budget. Och för att vinna majoritet i riksdagen för alliansens budgetförslag föreslår moderaterna att man ska kunna ta stöd från det femte borgerliga partiet. Det vill säga från Sverigedemokraterna.

En som med entusiasm hälsat Batras utspel … Läs mer “Sanning och konsekvens?”

Read more

Handboll: Eskils och GP:s matcher spegelbilder av varandra

Handboll div 1 Norra

För Eskil: uddamålsvinst (25-24) mot Silwing/Troja, efter underläge (11-13) i halvtid.

För GP: uddamålsförlust (29-30) mot Sollentuna efter överläge (15-14) i halvtid.

Stor del i att Eskil rodde i land den knappa segern hade Oliver Ilic, som i andra halvlek agerade vägg i målet. Och Eskilstuna-laget har fortfarande möjlighet att kunna få kvala till … Läs mer “Handboll: Eskils och GP:s matcher spegelbilder av varandra”

Read more

Första omgången av det franska socialistpartiets primärval

Första omgången av det franska socialistpartiets primärval för att utse sin kandidat i vårens presidentval blev ett svidande bakslag för förre premiärministern Manuel Valls, och därmed också för de fem år socialisterna under president François Hollande suttit vid makten i Frankrike.

Valls kvalificerade sig visserligen till den avgörande valomgången på söndag, 29 januari, men han fick uppleva smäleken … Läs mer “Första omgången av det franska socialistpartiets primärval”

Read more

OM STORHET

I veckan blev svenskarna 10 miljoner. Moderatledaren firar genom att öppna för förhandlingar med Sverigedemokraterna.

Blåsut fanfar och jubeltoner,
försvenskningspolitik oss give!
Vi blev ett tiotal miljoner,
semit och same inklusive.

Rasister må vi inkludera,
ej mer martera och kalfatra.
Hur annars ska hon få regera,
den ädla Anna Kinberg Batra?

Tillsammans blir vi alla stora,
vi alla
Läs mer “OM STORHET”

Read more

Migrationsverket stänger 183 privatägda asylboenden

Den 18 januari så gick Migrationsverket ut med att under perioden februari till maj ska de direktupphandlade asylboendena över hela landet avvecklas. Det är 183 boenden över hela landet som blir drabbade och det rör sig om cirka 16 000 människor som kommer behöva flytta. Även boenden i Sörmland som upphandlats av privata aktörer är en del av … Läs mer “Migrationsverket stänger 183 privatägda asylboenden”

Read more

Ledare: Barack Obamas “Yes, we can”, räckte inte hela vägen

Barack Obama, är givetvis en intellektuell gigant, jämfört med både sin företrädare, George Walker Bush, och sin efterträdare, Donald Trump, på posten som Förenta Staternas president. Även om detta givetvis inte säger speciellt mycket.

Barack Obama hade mycket goda intentioner när han tillträdde sitt ämbete. Miljontals US-amerikaner; minoriteter, färgade, kvinnor och fattig har säkert också upplevt att han … Läs mer “Ledare: Barack Obamas “Yes, we can”, räckte inte hela vägen”

Read more

Svenskarna om Trump: Galen och oseriös

Nästan två tredjedelar av svenskarna tror att Donald Trump kommer att göra ett dåligt jobb som president medan endast 15 procent förväntar sig en bra insats. Kvinnor är mer skeptiska än män. Det visar en undersökning som presenteras i Aftonbladet idag.

Skälen till att många inte har förtroende för honom är exempelvis att han framstår som oförutsägbar, saknar … Läs mer “Svenskarna om Trump: Galen och oseriös”

Read more

Irja Browallius 1901 – 1968

Irja Browallius föddes i Helsingfors. Hennes far var skådespelare och emigrerade från Helsingfors till Stockholm i början av 1900-talet. Efter studentexamen började hon på Karolinska Institutet och läste till sjuksköterska 1922-23, men avbröt för att istället ägna sig åt konststudier i ett år. Därefter studerade hon till lärare och blev färdig 1927.

Irja Browallius fick arbete som lärarinna … Läs mer “Irja Browallius 1901 – 1968”

Read more

Sven O. Bergkvist 1927 – 1998

Han föddes i Njutånger i Hälsingland och blev skogsarbetare och även industriarbetare på en massafabrik i Iggesund. Han fick lungsot och måste därför vistas på olika sanatorier under en tioårsperiod. Så småningom började han skriva insändare och dikter, samt romaner.

Sven O. Bergkvist debuterade 1950 med romanen Vandring till ljusbacken där han belyser de lungsjukas och även handikappades … Läs mer “Sven O. Bergkvist 1927 – 1998”

Read more

Obama släpper Oscar López och Chelsea Manning

Tre dagar innan Barack Obama lämnar presidentämbetet tillkännagav han att han utnyttjat sin konstitutionellt reglerade rätt till benådning av dömda fångar.

Bland dem som nu släpps finns tre som kan sägas ha dömts till långa fängelsestraff på grund av politiskt och humanitärt motiverade handlingar.

Medier över hela världen har slagit upp stort att bland dem som benådats finns … Läs mer “Obama släpper Oscar López och Chelsea Manning”

Read more

Nya USA-böter för företag som sägs bryta mot blockaden

USA har ännu en gång bötfällt företag som de påstår agerar mot USA:s rättsvidriga blockad. Denna gång är det den ideella organisationen Política Responsable hacia Cuba (ARCPF) och den kanadensiska banken Toronto Dominion som drabbas av bannbullan. De båda företagen bötfälls med ca 100 000 respektive 1 000 000 kronor.

Det förstnämnda företaget sägs ha hjälpt två grupper … Läs mer “Nya USA-böter för företag som sägs bryta mot blockaden”

Read more

Fyra fel!

Vid ett läkarbesök fick en i familjen beskedet att genomgå en undersökning på lasarettet. Några dagar senare meddelade lasarettet att väntetiden beräknades till tre månader. Kallelse kom en knapp månad innan besöket. Undersökningen beräknades ta en och en halv timme och skulle inledas med att dricka vatten under en timme, sambandet mellan det undersökningen gällde och uppmaningen att … Läs mer “Fyra fel!”

Read more

Ny bok om Sydafrikas historia

En riktigt bra bok om Sydafrikas historia har nu givits ut av förlaget Historiska Media.

Författaren till verket är den i Sydafrika bosatte svenske journalisten Andreas Karlsson.

Att platsen för människoartens tillblivelse är södra Afrika är ju idag vetenskapens rådande mening. I detta tar Andreas Karlsson sats, och fortsätter med skildra de ursprungliga folkslagenslagen (san och khoi-khoi, … Läs mer “Ny bok om Sydafrikas historia”

Read more

Boktips: Levande och döda

av Han Kang

1980 genomförde militärdiktaturen i Sydkorea en massaker i staden Kwangju. Hundratals studenter och arbetare mördades av militären. Långt fler torterades och märktes för livet. Likt ett inbördeskrig etsar sig sådana trauman fast i ytterligare några generationers medvetande, minnen, skräck och smärta. Författaren Han Kang var vid den tidpunkten 9 år gammalt och hade helt nyligt … Läs mer “Boktips: Levande och döda”

Read more