Trump attackerar miljön och ursprungsfolken

Donald Trump visar omedelbart att hans paroll ”America First” sannerligen inte är en politik för ”First Americans”, de första Amerikanerna, dvs. kontinentens ursprungsbefolkning. Några av de första besluten han rivstartar med innebär grönt ljus för att fortsätta arbetet med två Piplines, ”Keystone XL” och ”Dakota Acces”.

Det handlar om olja som ska transporteras från de kanadensiska oljesandsfälten i Alberta ner till Mexikanska Golfen och till Illinois.

Oljesandsutvinning handlar om att fullständigt skövla gigantiska områden och utvinna olja ur en speciell typ av sand. En oerhört ineffektiv metod. Utvinningen har möts av starka protester från de indianer som bebor området i Alberta. Miljöskadorna är gigantiska och ursprungsbefolkningen får hela sin livsmiljö förstörd.

Dakota Access har också möts av stora protester från siouxindianerna i Syd-Dakota i USA eftersom den dras genom deras omgivning och hotar vattenförsörjning och miljö. I slutet av 2016 lyckades siouxer och miljöaktivister att få Barack Obama att stopp bygget och förbereda en annan dragning av pipelinen.

Den vänsterinriktade förre presidentkandidaten Bernie Sanders har i de starkaste ordalag fördömt Trumps beslut. Sanders menar att det visar att Trump går oljebolagens ärenden och att denna oljeutvinning och transport visar på att klimatfrågan och jordklotets framtid är ointressanta för president Trump.

Många experter har också uttalat sej kritiskt om Trumps påståenden att dessa projekt kommer att skapa ett stort antal arbetstillfällen. Någon menade att de kontroversiella projekten kommer att ge mer jobb till advokater än till anläggningsarbetare.

Hur som helst är det en krigsförklaring mot hela ursprungsbefolkningen. 200 stammar ställde upp och stödde siouxernas kamp 2016.

Har Trump tagit några andra beslut under de första dagarna på jobbet? Jo han har börjat skrota sjukförsäkringssystemet (Obama-care) och därmed kommer han att beröva 30 miljoner amerikaner grundläggande trygghet. Bernie Sanders tvekar inte när han säger att detta beslut kommer att innebära enormt lidande och död för många amerikaner.

Trump har också beslutat om stora skattesänkningar för storföretagen och att skrota 75% av lagarna som reglerar anställningstrygghet och företagens miljöskyldigheter.

Peter Widén

Se också tidigare artikel i eFOLKET:
Kontroversiell oljeledning i reservat nekas tillstånd

You May Also Like