Nya USA-böter för företag som sägs bryta mot blockaden

USA har ännu en gång bötfällt företag som de påstår agerar mot USA:s rättsvidriga blockad. Denna gång är det den ideella organisationen Política Responsable hacia Cuba (ARCPF) och den kanadensiska banken Toronto Dominion som drabbas av bannbullan. De båda företagen bötfälls med ca 100 000 respektive 1 000 000 kronor.

Det förstnämnda företaget sägs ha hjälpt två grupper av resenärer från USA med program i Kuba som inte är godkända av USA.

När det gäller den kanadensiska banken anklagas den för att ha gjort finansiella transaktioner genom ett system baserat i USA. Transaktionerna gäller ett kanadensiskt företag som äger ett kubanskt.

Dessa nya böter visar ihärdigheten i USA:s blockad och dess karaktär av att drabba också enheter utanför Kuba och USA, med de negativa konskevenser detta har för Kubas externa ekonomiska förbindelser.

Sedan tillkännagivandet från de båda regeringarna i december 2014 om en normalisering av förbindelserna, så har USA:s regering bötfällt såväl USA-baserade som utländska enheter på sammanlagt drygt 2,8 miljarder dollar. Under Obamas presidentperiod har 52 företag drabbats av böter på sammanlagt drygt 14,4 miljarder dollar.

You May Also Like