Förlossningsavdelningens reception på Sollefteås lasarett ockuperad

Från och med i dag (tis 31/7) är Förlossningsavdelningens reception på Sollefteås lasarett ockuperat. Detta är kulmen på folkliga protester mot det av S och mp styrda landstingets beslut att lägga ner BB-avdelningen på Sollefteå sjukhus. Vänsterpartiet var splittrat i frågan. Inom socialdemokratin har det funnits protester mot partilinjen.

På onsdag 1:a februari ska BB läggas ned. Resultatet blir att kvinnor som ska föda får färdas tio mil till Sundsvall eller Örnsköldsvik. Kvinnor från Kramfors får också färdas 10 mil istället för 4.5 mil. Stora demonstrationer har hållits och nu tar sej alltså det folkliga motståndet formen av ockupation.

De som idag ockuperar receptionen säger att de kommer att fortsätta. Än är inte hoppet släckt även om förtroendet för de politiskt styrande är i botten. Flera från de ockuperande betonade dock att man fortfarande hoppas kunna påverka och att man inte vill se något missnöjesparti dra nytta av situationen.

Från den styrande majoriteten sägs det att nedläggning är nådvändig p.g.a. kostnadsskäl och resursbrist. Man beräknar spara 15 miljoner. Och man pekar på läkar- och sjuksköterskebrist. Medborgare i regionen som eFOLKET varit i kontakt med menar att då måste denna läkar- och sköterskebrist åtgärdas. Nedläggningen av BB gör ju också att människor som kanske tänkt sej att flytta till Sollefteå eller Kramfors tänker ett varv till.

ABF har dragit igång studiecirklar i hur man föder barn i bil.

eFOLKET kommer att följa utvecklingen.

You May Also Like