Kapitalisternas vinster ökar på lönernas bekostnad

Sverige har blivit något av ett skatteparadis, där “vi” ligger i världstopp när det gäller miljonärer och miljardärer räknat per capita.

Trenden är också att de flesta som nu blir svinrika blir rika genom ren spekulation – att man tjänar pengar på pengar. Det vill säga så långt från den heliga arbetslinjen man kan komma.

Det finns officiella … Läs mer “Kapitalisternas vinster ökar på lönernas bekostnad”

Read more

Kommunals strejk avblåst – Nytt avtal slutet

Kommunals varslade stridsåtgärder avblåstes igår, efter att att ett avtal slutits med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona, de kommunala företagens arbetsgivarorganisation.

Löneökningen för avtalsområdet hamnade på 3,3 procent, det vill säga i nivå med det så kallade märket. Kritiska reaktioner från Kommunals medlemmar har redan hörts. Detta mot bakgrund av den eftersläpning i löneutvecklingen som Kommunals … Läs mer “Kommunals strejk avblåst – Nytt avtal slutet”

Read more

Kommunal i Umeå vill ha samma lön som Regeringen kräver för arbetskraftsinvandrare

Efter Regeringens utspel om att lönekravet för att få arbetstillstånd i Sverige ska bli 27.360 kronor i månaden kräver nu fackförbundet Kommunal i Umeå att deras medlemmar ska upp i minst samma nivå. Det skriver tidningen Kommunalarbetaren. Många av LO-fackets medlemmar tjänar idag mindre än de 27.360 kronor som enligt det nya lagförslaget garanterar, som det heter “en … Läs mer “Kommunal i Umeå vill ha samma lön som Regeringen kräver för arbetskraftsinvandrare”

Read more

9/2 – Terine Hine: Poverty crisis in the UK

The relentless rise in the cost of living is unsustainable for most, and resistance is the only realistic answer, argues Terina Hine.

Millions of people are suffering severe hardship this winter; the last few months have proved the toughest many have ever faced. Now we are told food inflation has reached a record 16.7 %, costing families … Läs mer “9/2 – Terine Hine: Poverty crisis in the UK”

Read more

Norrtälje kommuns nya koalition börjar med att chockhöja sina egna arvoden

Liksom på många andra ställen gick Sverigedemokraterna starkt framåt i Norrtälje i årets val. Man ökade från 20 till 25 procent. Alla andra partier utom miljöpartiet backade, och mp ökade med endast ett par tiondelar.

Resultatet blev att vi fick en tidölagsregering också i Norrtäljes kommun. Det vill säga en koalition mellan SD, M, L och KD.

En … Läs mer “Norrtälje kommuns nya koalition börjar med att chockhöja sina egna arvoden”

Read more

Hur mycket behöver man tjäna för att leva ett gott liv?

Frågan är nästan omöjlig att besvara på ett objektivt sätt. Det beror på vad man menar med “ett gott liv”. Likaså om man är ensamstående, ensamstående med barn, eller familj med en inkomst, två eller flera inkomster.

Om två “fattigpensionärer” lever tillsammans blir det ekonomiska läget drägligt. Men när den ena dör och man blir ensamstående “fattigpensionär” får … Läs mer “Hur mycket behöver man tjäna för att leva ett gott liv?”

Read more

Falsk matematik när man räknar löneökningar i procent i stället för i kronor

Jag ser i den lokala avisan en lista över Så mycket tjänar toppchefen i din kommun. Det är en lista över kommunchefernas löner i de nio Sörmländska kommunerna.

Högst på listan hamnar kommundirektören i Eskilstuna med en månadslön 2020 på 138 000 kronor.

I botten hamnar kommunchefen i Vingåker som får hanka sig fram på ynka 91 … Läs mer “Falsk matematik när man räknar löneökningar i procent i stället för i kronor”

Read more

Hur många procent finns det egentligen?

Jag lyssnar på radion och ett inslag om löner och löneförhandlingar. Det är Kommunals ordförande Tobias Baudin som tycker att man behöver löneökningar utöver “märket” därför att det är svårt att rekrytera vårdpersonal som arbetar under Kommunalarbetareförbundets avtal. Vårdpersonal som är relativt lågt avlönade och värda högre löner.

Det pratas om procent hit och procent dit. Och man … Läs mer “Hur många procent finns det egentligen?”

Read more

Byggnads: Det är modernt slaveri betongbolag ägnar sig åt

Massiv lönedumpning och utnyttjande av utländsk arbetskraft. Det är anklagelser som Byggnads riktar mot betongjätten Formbetong och stämmer bolaget på 25 miljoner kronor. Konflikten ska nu avgöras i Arbetsdomstolen.

Jag skulle vilja kalla det modernt slaveri. Det är toppen av ett isberg, så skitig som branschen är nu har den aldrig varit förut, säger Byggnads Torbjörn … Läs mer “Byggnads: Det är modernt slaveri betongbolag ägnar sig åt”

Read more

Kvinnors löner i bristyrken på låg nivå jämfört med mansdominerade yrken

Coronakrisen sätter sjuksköterskebristen i blixtbelysning. I en rapport från Lönelotsarna i samarbete med Sveriges Kvinnolobby undersöks löneläget i bristyrken.

Rapporten visar att kvinnors löner hålls nere trots stora arbetskraftsbehov. Det är betydligt lägre i löner i kvinnodominerade bristyrken än i jämförbara mansdominerade. Till exempel tjänar barnmorskor 5 200 kronor mindre än civilingenjörer, trots att dessa yrken har jämförbara … Läs mer “Kvinnors löner i bristyrken på låg nivå jämfört med mansdominerade yrken”

Read more

Falsk matematik

Har det varit orättvist hittills, ska det vara orättvist i fortsättningen. Annars är det inte rättvist

“Arvodena bör följa löneutvecklingen”, anser en storägare i ett av våra större bolag, enligt ett pressmeddelande från TT. (TT står för TT Nyhetsbyrån, det som tidigare hette Tidningarnas Telegrambyrå AB. Man använder fortfarande förkortningen TT)

Vid en genomgång som TT har gjort … Läs mer “Falsk matematik”

Read more

En topp-VD tjänar 76 gånger mer än arbetarkvinnor

LO publicerar varje år en rapport om maktelitens inkomster, däribland de verkställande direktörernas inkomster på 50 svenska storbolag. Inkomsterna i denna grupp är skyhöga och år efter år har avståndet till en vanlig arbetarlön ökat.

Årets rapport är inget undantag: de 50 direktörerna i den ekonomiska eliten hade 2018 en högre inkomst än någonsin tidigare. Det konstateras att … Läs mer “En topp-VD tjänar 76 gånger mer än arbetarkvinnor”

Read more

Lön för mödan. Och skillnaden mellan skit och pannkaka

Jag sitter och plitar på ett inlägg om Spelinspektionen och vad den gör eller kan göra för att rensa upp i spelträsket. Jag halkar då in på hur mycket generaldirektören för Spelinspektionen har i lön.

Sedan halkar jag vidare in på ett sidospår med ett litet inlägg och några funderingar kring det här med löner, löneskillnader, skäliga löner, … Läs mer “Lön för mödan. Och skillnaden mellan skit och pannkaka”

Read more

Låga slavlöner och höga vinster

Jag hörde nyheterna på radion igår, 31 januari.

Med ett halvt öra hörde jag att klädjätten H&M gjort ett dåligt resultat förra året. Det sista kvartalet gav en vinst på bara 4.8 miljarder, före skatt, vilket var sämre än väntat. Betydligt sämre än vad aktieanalytikerna som spår i kaffesump och fiskfjäll hade förutspått.

Jag reserverar mig för att … Läs mer “Låga slavlöner och höga vinster”

Read more

Kvinnor jobbar gratis 58 minuter om dagen

Lönegapet mellan kvinnor och män är 12 procent. Baserat på en arbetsdag från klockan 8-17 innebär det att män får betalt hela dagen, medan kvinnor slutar få betalt för sitt arbete klockan 16:02. Torsdag den 15 februari avslöjades det nya klockslaget vid en fotografering på Sergels torg i Stockholm. Det skriver Sveriges Kvinnolobby i ett pressmeddelande.

Kvinnor har … Läs mer “Kvinnor jobbar gratis 58 minuter om dagen”

Read more

Växande motstånd mot individuella löner

De senaste 20 åren har systemet med individuellt satta löner brett ut sig. Inte minst inom den offentliga sektorn. De fackliga organisationernas centrala ledningar har accepterat detta, men många av de drabbade på golvet menar att systemet innebär en tillbakagång till 1800-talets förhållanden. Lönerna sätts i praktiken av arbetsgivarna. Resultatet blir godtycke och uppsplittring av kollektivet. Solidariteten undergrävs, … Läs mer “Växande motstånd mot individuella löner”

Read more

Gigantiska löneskillnader mellan kvinnor och män

Rapporten 76 miljarder – prislappen för den strukturella löneskillnaden visar att det finns en mycket stor och omotiverad löneskillnad mellan kvinno- och mansdominerade yrken i Sverige.

Rapporten har tagits fram av Lönelotsarna och presenteras i samarbete med Sveriges Kvinnolobby.

Med strukturella löneskillnader avses löneskillnader mellan likvärdiga yrken som inte kan förklaras med sakliga skäl, som olika krav i … Läs mer “Gigantiska löneskillnader mellan kvinnor och män”

Read more

Usla löner i flera yrken

Lagom till julhelgen presenterades uppgifter om lönerna i olika yrken på den svenska arbetsmarknaden. Genomsnittslönen är 32.000 kronor men flera yrkesgrupper når knappt över 20 000 kronor. Kvinnor och yngre personer är överrepresenterade bland de sämst betalda.

Enligt Statistiska centralbyrån tjänar marknadsundersökare och intervjuare sämst med en lön på 18 000 kronor i månaden. Därefter kommer hemservicepersonal samt … Läs mer “Usla löner i flera yrken”

Read more

Vänsterpartister i Eskilstuna: löneskillnaderna är absurt stora

Landstingsdirektören Jan Grönlunds lönehöjning från 128 125 kronor till 140 000 har  föranlett kommentarer från de politiska partierna. Endast partiet Vård för pengarna har, genom Jonas Lindeberg, tagit avstånd från Grönlunds lönelyft på drygt nio procent. Lindeberg beskriver ökningen som ”hårresande”. Detta mot bakgrund av löneökningarna för vårdpersonalen, på 2,8 procent.

Medan SD:s representant säger sig vara ”för … Läs mer “Vänsterpartister i Eskilstuna: löneskillnaderna är absurt stora”

Read more

Lönelyft för Eskilstunapolitikerna

Eskilstunas kommunpolitiker höjer nu sina löner med 4,6 procent. Det är mer än dubbelt så mycket som det så kallade ”märket” (2,2 procent) som diskuteras för arbetsmarknaden generellt.

Förra året frös Eskilstunas politiker sina löner, men det kompenserar man nu för.

Kommunalrådet Jimmie Jansson (S), som höjer sin månadslön från 67 100 till 70 180, säger att frysningen … Läs mer “Lönelyft för Eskilstunapolitikerna”

Read more

Stora könsskillnader i lön och pension

Att kvinnor har lägre lön och pension än män är välkänt sedan tidigare. Ny statistik från Statistiska centralbyrån visar att kvinnor, när alla löner är uppräknade till heltid, har 87 procent av männens lön.

Den främsta anledningen till löneskillnaden är att kvinnor och män finns i olika yrken och att mansdominerade yrken tenderar att betalas högre än kvinnodominerade … Läs mer “Stora könsskillnader i lön och pension”

Read more

Insändare: Lön att leva på

En debatt om hur hög en lägsta lön får vara pågår ibland dem som redan har. Nu senast hänvisar överbetalda debattörer till lönesänkningsavtalet angående praktikanter, som får 75 procent av lönen enligt IF Metalls avtal. Därför ser de det som en ”möjlighet till allmän lönesänkning”.

Vore det inte enklare att sätta ett lönetak på 50 000 i månaden? … Läs mer “Insändare: Lön att leva på”

Read more

Sörmlands sjuksköterskor har sämst utveckling

Förra året ökade i Sverige lönerna för landstingsanställda sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor med i genomsnitt 4.4 procent. Högst låg Dalarnas landsting med 7,7 procent. Lägst låg Sörmland med 2,9.

Skillnaderna mellan landstingen, liksom skillnaderna individuellt bottnar i det rådande förhandlingssystemet.

Vårdförbundets Sinevo Ribeiro kommentar är att arbetsgivaren ”äger processen” i det decentraliserade förhandlingssystemet, byggt på individuell … Läs mer “Sörmlands sjuksköterskor har sämst utveckling”

Read more

Kraftig reaktion från Sörmlands sjuksköterskor

Stark kritik mot lönesystemet

Det så kallade åtgärdspaketet som landstingets ledning i Sörmland presenterade den 18 april har mött starka reaktioner bland sjuksköterskorna. Förslaget handlar om ökad lönespridning, samtidigt som lönepåslag riktas till endast vissa sektorer. De protesterande hävdar också att något nu måste göras åt arbetssituationen och överbeläggningar. Personalen slits ut, och det som krävs är resurser … Läs mer “Kraftig reaktion från Sörmlands sjuksköterskor”

Read more

Lärarnas individuellt satta löner

Om konsten att mala solidariteten till grus, och ganska raskt förflytta positionerna lite drygt hundra år bakåt i tiden.

En kontrast: Nyby Bruk under 70-talet
Dagens lönesystem på skolorna: Godtyckets triumf
Björklunds hugskott och fackens häpnadsväckande knäfall: Försteläraredirektivet

Vi är några på den skola (Rekarnegymnasiet i Eskilstuna) jag sedan 19 år arbetar på, som tackar nej till att … Läs mer “Lärarnas individuellt satta löner”

Read more

De som har det sämst ska betala – som alltid

Ali Esbati (V): Sänkta lägstalöner slår mot stora delar av LO-kollektivet.

Hur många vd:ar skulle man få råd till om man delade på deras höga löner?
Den frågan kommer vi varken att få höra från Centerpartiet eller något av de andra borgerliga partierna. När det handlar om vikten av att sänka löner är det alltid de lägsta lönerna … Läs mer “De som har det sämst ska betala – som alltid”

Read more