“Peps Blodsband – Fram med pengarna!” CD-album med Peps Persson som utkom 1988.

Falsk matematik

Har det varit orättvist hittills, ska det vara orättvist i fortsättningen. Annars är det inte rättvist

“Arvodena bör följa löneutvecklingen”, anser en storägare i ett av våra större bolag, enligt ett pressmeddelande från TT. (TT står för TT Nyhetsbyrån, det som tidigare hette Tidningarnas Telegrambyrå AB. Man använder fortfarande förkortningen TT)

Vid en genomgång som TT har gjort av börsens storbolag och deras bonusprogram för 2019, visar det sig att det blivit “bonusjackpot” för de flesta vd-arna. Några exempel:

  • Lastbilsvolvos vd Martin Lundstedt fick för 2019 en kortsiktig rörlig bonus på drygt 13 miljoner kronor ovanpå den fasta lönen på nästan 15 miljoner kronor. Sammanlagts alltså 28 miljoner kronor. Som om inte detta vore nog har han en långsiktig bonus på ytterligare 13,8 miljoner kronor.
  • Atlas Copcos vd Mats Rahmström fick 7,8 miljoner kronor i rörlig bonus, vilket motsvarar halva hans lön, vilket betyder att lön och bonus ger honom cirka 23 miljoner kronor på ett år. Därutöver har han ett “långsiktigt aktieprogram” värt närmare 23 miljoner kronor.
  • Essitychefen Magnus Groth kunde kvittera ut 100 procent av grundlönen som bonus. Sammanlagt 27,7 miljoner kronor för 2019.
  • Även Ericssonchefen Börje Ekholm kan hämta ut runt 28 miljoner i lön och bonus.

Så här kan man fortsätta att rada upp dessa verkställande direktörer som efter “hårt arbete”, som de själva säger, kvitterar ut dessa fantasiinkomster.

Inget av bolagen som TT varit i kontakt med vill svara på frågan om det är aktuellt med bonusfrysning med tanke på alla permitteringar av anställda i coronakrisens spår.

Svenskt Näringslivs ordförande Jan-Olof Jacke har ingen åsikt:

“Det får bli styrelsernas uppgift. Jag kan inte bedöma det”, säger han till TT.

Om nu dessa direktörer har svårt att hanka sig fram med 30 miljoner kronor per år och tycker det är rimligt att de får följa löneutvecklingen, så kan vi ta ett räkneexempel.

Låt säga att årets avtalsförhandling landar på en löneökning på 2 procent. För en lågavlönad, städerska med en månadslön på 20 000 kronor, blir det en löneökning på i snitt 400 kronor per månad.

Eftersom man på många ställen praktiserar individuella löner, betyder det att inte alla får dessa 400 kronor i löneökning. Några får mer. Andra får mindre. Vissa kan bli helt utan. Så fungerar detta individuella “fjäsklönesystem”

Men låt oss säga att dessa välavlönade bolagsherrar, för det är ju nästan bara herrar, skulle följa städerskans löneutveckling, så innebär det att de får runt 5000 mera per år. Ska även bonusarna “följa löneutvecklingen” blir det ytterligare kanske 5000 per år.

Det betyder att Martin Lundstedt, Mats Rahmström, Magnus Groth, Börje Ekholm, Skanska:s Anders Danielsson med flera utöver sina 25-30 miljoner om året, skulle få ytterligare 10 000 om året i löneökning.

Kanske de lever med så små marginaler att de är i behov av detta lilla påslag? För det är ju trots allt småpengar i förhållande till deras enorma löner och bonusar.

Eller är de så att de tänker på procenten? Att de vill se sina löneökningar i procent, inte i kronor, när de kräver rättvisa.

I så fall är det på sin plats att citera Peps Persson och låten Falsk matematik:

“Ska de va så svårt att fatta
att det är falsk matematik,
som gör den fattige så fattig
och den rike så förbannat rik”

—Peps Persson – Falsk Matematik

Rolf Waltersson

You May Also Like