Foto: Joffi / Pixabay

Byggnads: Det är modernt slaveri betongbolag ägnar sig åt

Massiv lönedumpning och utnyttjande av utländsk arbetskraft. Det är anklagelser som Byggnads riktar mot betongjätten Formbetong och stämmer bolaget på 25 miljoner kronor. Konflikten ska nu avgöras i Arbetsdomstolen.

Jag skulle vilja kalla det modernt slaveri. Det är toppen av ett isberg, så skitig som branschen är nu har den aldrig varit förut, säger Byggnads Torbjörn Hagelin till SVT.

Byggnads anser att Formbetong har brutit mot kollektivavtalet på ett flertal punkter. Enligt fackförbundets beräkningar ska bolaget i genomsnitt betalat 96 kronor för lite i timmen till de utländska arbetare, i över 337 tusen arbetstimmar.

SVT har träffat två av de est-ryska arbetarna som konflikten handlar om. På grund av rädsla för repressalier vill de inte framträda med namn.

Det kunde vara 15, 18 eller 24 timmar vi fick jobba, det var olika. Vi kan säga att vi jobbade tills vi bröt ihop.

Betongbolaget omsätter hundratals miljoner kronor och har gjort stora vinster genom att anlitas av några av Sveriges största byggbolag.

Formbetong vill inte medverka i en bandad intervju med SVT, men skriver i ett uttalande att företaget har betalat löner och ersättningar i enlighet med hur de uppfattat överenskommelsen med Byggnads.

Tommy Jansson

Länk:

You May Also Like