Chockhöjda arvoden i dessa tider när Svenskt näringsliv mässar om att svenska löntagare måste nöja sig med typ 2 procent samtidigt som inflationen ligger på 10 procent. Bild: Alexandra Koch / Pixabay.

Norrtälje kommuns nya koalition börjar med att chockhöja sina egna arvoden

Liksom på många andra ställen gick Sverigedemokraterna starkt framåt i Norrtälje i årets val. Man ökade från 20 till 25 procent. Alla andra partier utom miljöpartiet backade, och mp ökade med endast ett par tiondelar.

Resultatet blev att vi fick en tidölagsregering också i Norrtäljes kommun. Det vill säga en koalition mellan SD, M, L och KD.

En koalition som uppenbarligen är duktiga på att se om sina egna hus. Man började alltså med att chockhöja sina egna arvoden.

Tidigare hade kommunledningens arvoden baserats på Sveriges statsrådslöner. Ett svenskt statsråd (minister) har en lön på 145 000 kronor i månaden och Norrtäljes Kommunstyrelses Ordförande (KSO) hade ett arvode motsvarande 60 procent av ministerlönen. Det gav ett arvode på 87 000 kronor i månaden. Nu beslutade SD, M, Kd och L i Norrtälje att kommuntopparnas arvoden i stället skulle baseras på statsministerns lön. Den ligger på 184 000 kronor i månaden och 60 procent av denna summa ger ett arvode på 110 400 kronor i månaden. En nätt löneökning på nära 27 procent.

Inte illa i dessa tider när Svenskt näringsliv mässar om att svenska löntagare måste nöja sig med typ 2 procent samtidigt som inflationen ligger på 10 procent.

Den som nu får åtnjuta 110 400 kronor i månaden blir den moderate kommunstyrelseordföranden Bino Drummond.

Sverigedemokraternas gruppledare får 80 procent av KSO:s arvode vilket blir 88 320 kronor per månad.

Liberalernas gruppledare liksom Sverigedemokraternas vice gruppledare får 40 procent (44 120 kronor i månaden)

Kristdemokraternas gruppledare får 20 procent vilket blir 22 060 kronor.

Oppositionens gruppledare får också höjningar men S, V, Mp och C fördömer höjningarna som skamliga och oansvariga.

Peter Widén

You May Also Like