Bild: Alexas Fotos / pixabay

En topp-VD tjänar 76 gånger mer än arbetarkvinnor

LO publicerar varje år en rapport om maktelitens inkomster, däribland de verkställande direktörernas inkomster på 50 svenska storbolag. Inkomsterna i denna grupp är skyhöga och år efter år har avståndet till en vanlig arbetarlön ökat.

Årets rapport är inget undantag: de 50 direktörerna i den ekonomiska eliten hade 2018 en högre inkomst än någonsin tidigare. Det konstateras att den genomsnittliga inkomsten för de 50 direktörerna är 76 gånger större än genomsnittslönen för en arbetarkvinna, och 67 gånger större än genomsnittet för en manlig arbetare.

Till tidningen Arbetet säger LO:s ordförande, Karl-Petter Thorwaldsson, som 2018 hade en inkomst som motsvarade 3,3 industriarbetarlöner, att han tycker det är en rimlig skillnad mellan honom och dem han företräder.

Däremot anser Thorvaldsson att nuvarande skillnader mellan toppdirektörerna och arbetarna borde vara mindre, men anser ändå att direktörerna ska kunna tjäna uppemot 20 gånger mer än en industriarbetare.

– Det kan man argumentera för med lång utbildning, jättestort ansvar och väldigt stort hårt arbete. Men det som hänt på senare år är ju rena fantasisummorna.

Tommy Jansson

Länkar:

You May Also Like