– Regeringen har satt en summa på vad som är en god försörjning. Vi måste agera på det, säger sektionsordförande, Ethel Henriksson till tidningen Kommunalarbetaren…

Kommunal i Umeå vill ha samma lön som Regeringen kräver för arbetskraftsinvandrare

Efter Regeringens utspel om att lönekravet för att få arbetstillstånd i Sverige ska bli 27.360 kronor i månaden kräver nu fackförbundet Kommunal i Umeå att deras medlemmar ska upp i minst samma nivå. Det skriver tidningen Kommunalarbetaren. Många av LO-fackets medlemmar tjänar idag mindre än de 27.360 kronor som enligt det nya lagförslaget garanterar, som det heter “en god försörjning”.

– Regeringen har satt en summa på vad som är en god försörjning. Vi måste agera på det, säger sektionsordförande, Ethel Henriksson till tidningen Kommunalarbetaren.

Har kallat Kommunen till förhandlingar

Från och med den 1 november mer än fördubblas lägsta lönen för att få arbetstillstånd i Sverige för den som kommer från ett land utanför EU. Förändringen kommer efter ett förslag av Regeringen och SD som vill att den nya lönen ska garantera att arbetskraftsinvandrarna har “en god försörjning”. Flera kommunalare har nu reagerat på att den nya lägsta lönen på 27.360 kronor är högre än den lön som många kommunalare tjänar i dag. Nu har sektionen i Umeå valt att kalla Umeå Kommun till förhandlingar om förbättrade arbetsvillkor och högre löner som en följd av de nya kraven i arbetstillståndet och konsekvenserna av det, skriver Kommunalarbetaren.

– Det var siffran på vad som är “en god försörjningsinkomst” och följderna av det som fick oss att reagera, säger Ethel Henriksson.

Umeå Kommun är kallad till förhandlingar med facket den 19 oktober, men enligt tidningen Kommunalarbetaren har facket än så länge inte fått något svar från Kommunen…

Läs också:

Gör välfärdsyrkena mer attraktiva genom högre löner!

Låga, svarta eller helt uteblivna löner i budbranschen

You May Also Like