Från arbets- eller bidragslinje till en arbetarlinje.

Det sägs ett och annat om framtiden efter corona-krisen. Hur kommer vi att ha det? Vilket samhälle vore det bästa?

De mest högljudda har samlat sig högerut. En av dem den moderate riksdagsmannen Lars Beckman från Gävle säger i ett inlägg:

Corona-krisens tragiska förluster får inte skymma sikten för de hårda prioriteringar som kommer att komma redan Läs mer “Från arbets- eller bidragslinje till en arbetarlinje.”

Read more

Allsvenskan efter fyra omgångar

Efter fyra spelade omgångar kan man konstatera att IFK Norrköping har dragit ifrån i toppen med fyra raka segrar. I botten hittar vi krislagen Östersund och Helsingborg. Den stora debatten har dock handlat om Dplay som sänder matcherna.

Kanske ska jag vara glad över att Norrköping har gjort det där rycket för på andra plats ligger Varberg. Jag … Läs mer “Allsvenskan efter fyra omgångar”

Read more

Lite kändisskvaller

Ett meddelande från TT Nyhetsbyrån valsar runt i pressen. Där kan man läsa att ett antal artister får krisstödspengar. Det är artister som får ekonomisk hjälp av staten oavsett hur mycket de tjänar och oavsett ekonomiska tillgångar i övrigt.

Det är Konstnärsnämnden som i dessa coronatider har som uppdrag att fördela 70 miljoner kronor av den halva miljard … Läs mer “Lite kändisskvaller”

Read more

Kortintroduktion: Pramoedya Ananta Toer

Pramoedya Ananta Toer föddes på ön Java i den dåvarande kolonin Nederländska Ost Indien. Han är en av Asiens mest uppskattade och mest lästa författare.

Pramoedya tillhörde den intellektuella vänstern och hans ställningstaganden och regimkritik fick till följd att han under åren 1947-49 var kastad i fängelse av den nederländsk kolonialmakten, och 1965-1979 av den USA-stödda Suharto-regimen. 1965 … Läs mer “Kortintroduktion: Pramoedya Ananta Toer”

Read more

Klass och klassamhällets omöjlighet

En fråga jag funderat mycket över på senare år är vilken betydelse klass och alienation har för en individs utveckling. Att individer har en hemort i en större kontext är uppenbart. Detta i kontexten “klass” är också klarlagt i litteraturen som jag ser det och förstår det utifrån betraktelsen av samhället.

Hur påverkar det oss? På vilket sätt … Läs mer “Klass och klassamhällets omöjlighet”

Read more

Mary Jones den farligaste kvinnan i Amerika – del 2

“Mother” Mary Jones kom att ägna sitt liv åt facklig aktivism. Hon var född på Irland 1830. Enligt åklagaren i West Virginia USA var Mary Harris Jones, år 1902, den farligaste kvinnan i Amerika.

Mother Jones fortsatte, trots att hon vid flera tillfällen hotades till livet, oförtröttligt kampen för arbetarnas rättigheter och för organisationsrätten. Sitt sista tal höll … Läs mer “Mary Jones den farligaste kvinnan i Amerika – del 2”

Read more

Socialdemokratisk omprövning?

Är en omprövning på väg inom socialdemokratin? Jo, det finns en del tecken på det. Ett är Reformisterna som lyckats i Stockholm få igenom en ekonomisk motion som går på tvärs emot 30 år av New Labour – politik.

Svagheten hos Reformisterna är att de inte mer än ett Stockholmsfenomen. Men låt så vara, de har bidragit till … Läs mer “Socialdemokratisk omprövning?”

Read more

Varför är det så populärt med mord som underhållning?

Det går det många filmer och serier på TV som handlar om ond bråd död. En del är nyinspelade serier. Andra är repriser som återkommer gång på gång.

  • Mord och inga visor
  • Morden i Midsomer
  • Mord i paradiset
  • Morden i Helsingör
  • Maria Wern (jag kommer inte ihåg om serien heter så, men polisen i serien heter Maria Wern)
Läs mer “Varför är det så populärt med mord som underhållning?”
Read more

Läsning

Går till brevlådan
Tar förväntansfullt hand om alla tidskrifter
dyker handlöst ner i dem
ögonen sörplar i sig information och debatter
nyheter briserar som handgranater
jag skisserar handlingsplaner
sedan läser jag romaner och poesi
och vattnar mitt förödda inre landskap.

Då lägger du din hand över min och säger:

“Nu vill jag läsa dig”.

Lena StaafLäs mer “Läsning”

Read more

Amnesty: “Lockdowns” blottlägger diskriminering, rasism och våld från polisen

Polis i flera europeiska länder, som ska upprätthålla och övervaka nedstängning på grund covid-19, har riktat sina åtgärder oproportionerligt mycket mot etniska minoriteter och marginaliserade grupper. Polisen har utövat våld, utsatt personer för diskriminerande identitetskontroller, satt dem i karantän med tvång samt bötfällt dem.

Det konstaterar Amnesty International i rapporten Policing the pandemic. Rapporten har undersökt situationen … Läs mer “Amnesty: “Lockdowns” blottlägger diskriminering, rasism och våld från polisen”

Read more

Mary Jones den farligaste kvinnan i Amerika – del 1

“Mother” Mary Jones, som kom att ägna sitt liv åt facklig aktivism. Hon var född på Irland 1830. Enligt åklagaren i West Virginia USA var Mary Harris Jones, år 1902, den farligaste kvinnan i Amerika.

Under Mary Harris Jones livstid förvandlades det agrara USA till världens ledande industrination. Från 1880 ägnade hon sig helt åt arbetarrörelsen och började … Läs mer “Mary Jones den farligaste kvinnan i Amerika – del 1”

Read more

Förpackningen av en vara kan vara avgörande för vårt val av vara

Jag var inne på Systembolaget för några dagar. Där får jag syn på en ovanlig variant av boxvin. I stället för den vanliga papplådan/ kartonglådan var vinet förpackad i en mer “elegant” trälåda.

Nyfiken som jag är undersökte jag denna trälåda lite närmare. Det visar sig att inuti denna trälåda finns den vanliga kartongboxen. Jag köpte hem en … Läs mer “Förpackningen av en vara kan vara avgörande för vårt val av vara”

Read more

Insändare: Torgskräck

Klockan är strax efter sex på fredag kväll. Jag har precis snört på mig förklädet och avlöst Yvonne från eftermiddagspasset. Ett tiotal kunder står redan och köar framför luckan. Vi kallar fenomenet “sexrusningen”. Det är de allra sista, försenade weekend-shopparna som vill ha någonting i magen, innan de åker hem för att fira veckoslutet.

En hemmafru med fyra … Läs mer “Insändare: Torgskräck”

Read more

Under coronapandemin ökar rasism, desinformation och konspirationsteorier

Det visar stiftelsen Expo i den nya rapporten En tsunami av hat. Expo har under våren följt hur krisen runt om i världen, inklusive i Sverige, har aktiverat rasism, desinformation och konspirationsteorier och hur högerextrema grupper försökt utnyttja det osäkra läget

– Coronakrisen är inte bara en medicinsk och ekonomisk kris, det är också en kris för demokratin. … Läs mer “Under coronapandemin ökar rasism, desinformation och konspirationsteorier”

Read more

Bokrecension: Birger Schlaug – Vad ska vi ha samhället till?

När man tänker efter är det förvånande att ingen skrivit en bok med den titeln tidigare. Varför vi människor lever i samhällen och varför samhällen ser ut på ett visst sätt borde ju vara grundkursen i vad det är att vara människa. Och de frågorna borde — rimligtvis — styra politiken.

Den tidigare miljöpartistiska ledaren Birger Schlaugs bok … Läs mer “Bokrecension: Birger Schlaug – Vad ska vi ha samhället till?”

Read more

Eldningsförbud – Stoppa försäljningen av engångsgrillar

Nu ska jag vara lite som Ove i filmen “En man som heter Ove”. Ni som sett filmen vet vad jag menar. Ove är villaområdets “besserwisser” som skäller ut och tillrättavisar alla som inte följer skyltar och regler – skrivna som oskrivna.

Det är snustorrt i markerna. Risken för skogs- och gräsbränder är mycket stor. Därför har Räddningstjänsten … Läs mer “Eldningsförbud – Stoppa försäljningen av engångsgrillar”

Read more

Dansen runt guldkalven

Jag skrev för ett tag sedan ett inlägg här på eFOLKET att jag noterade att spelreklamen på de stora reklamtavlorna i våran offentliga miljö minskat den senaste tiden.

Kanske det bara är en tillfällig minskning. För den här veckan är Eskilstuna nerlusad med spelreklam. Mängder av de reklamtavlor som står på kommunens mark har nu reklam för casinospel.… Läs mer “Dansen runt guldkalven”

Read more

USA: Pajkastning och nålstick bland den härskande klassens politiker

Trumps förre säkerhetsrådgivare John Bolton tycks komma med pikanta “avslöjanden” i sin ännu inte publicerade bok “The Room Where It Happened”. Om Venezuela är det mer anekdoter. Bolton själv tillhör hökarna bland neokonservativa och han har varit den högste ansvarig tillsammans med Marco Rubio och Mauricio Claver-Cardone för den förda politiken gentemot Venezuela.

Bolton skriver att Trump ska … Läs mer “USA: Pajkastning och nålstick bland den härskande klassens politiker”

Read more

Ny punkpodcast har sett dagens ljus

I ett samarbete mellan eFOLKET och Tragedi Fanzine producerar nu Mikael Ström podden Tragedi Podcast. En podd med fokus på ny punkmusik. Nya avsnitt släpps med ungefär tre veckors mellanrum.

Avsnitt 1
I första avsnittet presenteras band från Sverige, Skottland och USA i en salig blandning av bland annat folkpunk och hardcore. Framöver är det tänkt att podden … Läs mer “Ny punkpodcast har sett dagens ljus”

Read more

Insektshotell för våra sexbenta vänner

Jag har tidigare skrivit några inlägg här i eFOLKET om bidöden, blomsterängar och insektshotell.

Insektshotell finns att köpa färdiga av varierande storlek och inredning. Man kan även göra egna insektshotell av kottar, halm ihåliga tegelstenar, vass, bambu, smala grenar man borrar hål i. Ja det är bara fantasin som sätter gränser.

Själv har jag borrat mängder med hål … Läs mer “Insektshotell för våra sexbenta vänner”

Read more

När en bild säger mer än tusen ord

Även om skyltarna är borta i dagens USA så finns budskapet ingraverat i människors medvetande som ett kollektivt minne.

Ett litet axplock som visar hur det såg ut för inte så länge sedan då rasdiskrimineringen till och med var fastslagen i lagarna. “White only”.

De finns till stor del kvar – men som oskrivna lagar.

Rolf WalterssonLäs mer “När en bild säger mer än tusen ord”

Read more

Mordet på Olof Palme – Vem var “toppchefen på SÄPO” med kodnamnet “R”?!

Den 22 april 1986 gjorde den Europa-ansvarige inom den sydafrikanska apartheidregimen, John Shearer Adam, en blixtvisit till Stockholm. Han anlände till Arlanda 12.00, och återvände med flyg 08.00 dagen därpå.

Sju veckor tidigare hade lönnmordet på Sveriges statsminister ägt rum.

Vad Adams besök handlade om har avslöjats genom att hansjälv berättat om det inför den sydafrikanska så kallade … Läs mer “Mordet på Olof Palme – Vem var “toppchefen på SÄPO” med kodnamnet “R”?!”

Read more

Sommar i P1 – Först ut Greta Thunberg

Den 20 juni, startade årets upplaga av “Sommar i P1”.

Sommar i P1 där en sommarvärd är inbjuden varje dag att prata ostört i 1,5 timme, ofta varvas pratet med musik.

Första sändningen var 29 juni 1959. Årets upplaga är alltså den 61:a i ordningen. Det är således en “långkörare” i Sveriges Radio. Initiativet till det här programmet … Läs mer “Sommar i P1 – Först ut Greta Thunberg”

Read more

“Vem är amerikan?”

Jag lyssnar på programmet Konflikt i Sveriges Radio P1 nu på morgonen 20 juni. Programrubriken är: Vem är amerikan?

“Om kampen att få vara fullvärdig amerikan. I denna avslutande del av Konflikts road trip kör vi till Charlottesville, och möter slaveri, statyer och den hårda kampen om USA:s framtid, skriver SR som programförklaring”. Det går att lyssna på … Läs mer ““Vem är amerikan?””

Read more

Mordet på Olof Palme – Är huvudspåret Sydafrika-Stay Behind-Skandiamannen?

I dagens (21/6) Expressen finns en helsidesartikel med rubriken “Mäktiga nätverket hade hemligt kontor i Skandiahuset – Palmeutredarnas heta spår – in i det sista”.

Med nätverket avses den NATO-kontrollerade CIA-skapelsen Stay Behind. Artikeln innehåller inget nytt. Ända sedan 90-talet, då nätverkets existens blev känt,och mordiska aktiviteter i flera europeiska länder under 1980-talet avslöjades, har röster höjts … Läs mer “Mordet på Olof Palme – Är huvudspåret Sydafrika-Stay Behind-Skandiamannen?”

Read more

Tryckfrihetsexpert: Nödvändigt att Palme-utredningen blir tillgänglig digitalt

Nils Funcke, en av Sveriges ledande experter när det gäller yttrandefrihet och pressetik, kommenterar i en debattartikel i Göteborgs-Posten chefsåklagare Krister Peterssons meddelande om att förundersökningen om mordet på Olof Palme har lagts ned.

Nils Funcke anser att materialet i Palmeutredning nu bör digitaliseras och bli offentligt, så att var och en får “rätt att efter Läs mer “Tryckfrihetsexpert: Nödvändigt att Palme-utredningen blir tillgänglig digitalt”

Read more

Tankar från några Ostran-invånare angående stambyte med kombinerade renoveringar i kvarteret.

Ostran är beläget mellan Carlavägen, Galléengatan, Klostergatan och Uttermarksgatan. Faktiskt det kvarter där en hyrestvist 1918 ledde till att hyresgästföreningen i Eskilstuna bildades.

I halva kvarteret har stambyte och renoveringar genomförts nu är det från och med augusti dags för nästa halva.

Stambytet är naturligtvis nödvändigt, och ett renoveringsbehov finns också Men frågan är vilka renoveringar och till … Läs mer “Tankar från några Ostran-invånare angående stambyte med kombinerade renoveringar i kvarteret.”

Read more

Hédi Fried prisas av FN-förbundet för mänskliga rättigheter

Inför valet 2018 lovade moderatledaren Ulf Kristersson henne att aldrig ha något samröre med SD. Nu vill han samarbeta om statsbudgeten med partiet som är sprunget ur nazismen.

Svenska FN-förbundets motivering till att ge Hédi Fried priset för mänskliga rättigheter:

Årets MR-pristagare har utifrån egna erfarenheter ägnat sitt liv åt att berätta om ett av de mest fasansfulla … Läs mer “Hédi Fried prisas av FN-förbundet för mänskliga rättigheter”

Read more