Del av omslag till Expos rapport “En tsunami av hat”.

Under coronapandemin ökar rasism, desinformation och konspirationsteorier

Det visar stiftelsen Expo i den nya rapporten En tsunami av hat. Expo har under våren följt hur krisen runt om i världen, inklusive i Sverige, har aktiverat rasism, desinformation och konspirationsteorier och hur högerextrema grupper försökt utnyttja det osäkra läget

– Coronakrisen är inte bara en medicinsk och ekonomisk kris, det är också en kris för demokratin. Konspirationsteorier med rasistiska inslag har fått stor spridning, utsattheten för människor som uppfattas ha östasiatiskt utseende har ökat och svensksomalier som har avlidit av covid-19 hånas i högerextrema mediekanaler, säger Morgan Finnsiö, författare till rapporten.

Högerextrema och radikalnationalistiska partier i Europa – Sverigedemokraterna inräknade – har haft svårt att göra sig relevanta i denna situation. De är splittrade i sin syn på hanteringen av viruset och har förlorat på att väljarna i hög grad har samlats runt sittande regeringar.

Samtidigt har de fortsatt sprida hat och misstro med udden riktat mot minoriteter. Auktoritära regeringar har försökt utnyttja läget för att slå ner på mänskliga rättigheter.

FN:s generalsekreterare Antonio Gutierres har beskrivit det som att pandemin släppt lös en “tsunami av hat och xenofobi, syndabocksletande och skrämselpropaganda”.

– Efter att den akuta hanteringen av virusets spridning har lagt sig är risken stor för ökad misstro och otrygghet, särskilt med tanke på krisens sociala och ekonomiska effekter. Om antidemokratiska och rasistiska grupper lyckas exploatera oron är risken att den här situationen blir värre, säger Expos Daniel Poohl.

Tommy Jansson

Länkar:

You May Also Like