Bild: tidningenfolkhögskolan.se

Hédi Fried prisas av FN-förbundet för mänskliga rättigheter

Inför valet 2018 lovade moderatledaren Ulf Kristersson henne att aldrig ha något samröre med SD. Nu vill han samarbeta om statsbudgeten med partiet som är sprunget ur nazismen.

Svenska FN-förbundets motivering till att ge Hédi Fried priset för mänskliga rättigheter:

Årets MR-pristagare har utifrån egna erfarenheter ägnat sitt liv åt att berätta om ett av de mest fasansfulla kapitlen i mänsklighetens historia. I flera decennier har hon vittnat om nazismens framväxt och illdåd på 1930- och 40-talen. I en tid då auktoritära, nationalistiska och antidemokratiska krafter återkommer är hennes historia en påminnelse om vikten av att inte glömma. Hennes livsgärning tjänar också som inspiration för andras arbete mot rasism och för alla människors lika värde och rättigheter. Årets mottagare av Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter är författaren, psykologen och förintelseöverlevaren Hédi Fried.

Det är mig en ära att få det här priset. Det är en bekräftelse på att det jag har gjort har haft betydelse och resultat. Ensam är inte stark. Tillsammans kan vi försöka få en värld där aggression och hat inte råder längre – utan empati, närhet och kärlek, säger Hédi Fried.

Hédi Fried har berättat att hon inför valet 2018 upplevde sig ha blivit lovad av M-ledaren Ulf Kristersson att han aldrig skulle “gå med på något samröre med SD”.

Efter att Kristersson i slutet på 2019 bjöd in SD-ledaren Jimmie Åkesson för ett samtal sade Fried till DN att hon är besviken.

Jag förstår inte hur han inte kan se bakom hörnet. Det var det som hände i Tyskland.

Nu har M-ledaren gått ännu längre och öppnar för att göra upp med SD om statsbudgeten. Frågan är om steget därifrån till att erbjuda SD plats i en M-ledd regering är jättelångt.

Tommy Jansson

Länkar:

You May Also Like