När grillfesten är slut är det ofta andra som får ta hand om soporna.

Eldningsförbud – Stoppa försäljningen av engångsgrillar

Nu ska jag vara lite som Ove i filmen “En man som heter Ove”. Ni som sett filmen vet vad jag menar. Ove är villaområdets “besserwisser” som skäller ut och tillrättavisar alla som inte följer skyltar och regler – skrivna som oskrivna.

Det är snustorrt i markerna. Risken för skogs- och gräsbränder är mycket stor. Därför har Räddningstjänsten i Eskilstuna nu infört eldningsförbud. Förbudet gäller från 22 juni.

Jag skulle tro att det är eldningsförbud på många andra håll i landet också.

Eldningsförbudet innebär att det inte är tillåtet att elda i skog och mark. Det är förbjudet att använda engångsgrillar och grillar med korta ben.

Jag tycker att alla som säljer engångsgrillar kan dra sitt lilla strå till stacken för att förebygga bränder. Stoppa all försäljning av engångsgrillar, i alla fall så länge eldningsförbudet råder.

Ännu bättre om dessa engångsgrillar försvann helt och hållet. Engångsgrillar har funnits i cirka 10 år. Det säljs ungefär 1-1,5 miljoner såna grillar i Sverige varje år.

“För oss på Skärgårdsstiftelsen är grillen inte bara ett miljöproblem utan också ett arbetsmiljöproblem”, säger tillsynsman och biolog Lars Westling i ett pressmeddelande från Skärgårdsstiftelsen. Han och hans kollegor har många gånger skadat sig på grillarna. De har fått skärsår och andra skador när grillarna slängts vårdslöst i naturen eller i soporna.

Skärgårdsstiftelsen är offentlig markägare i Stockholms skärgård.

Det är inte ovanligt att just engångsgrillar är orsaken till gräsbränder. Det begriper alla som sett det sönderbrända gräset där en sådan grill stått.

En del ställer också engångsgrillar på bord och bänkar i parker och vid badplatser. Även där ser man hur grillarna orsakat förkolnade hål i bord och bänkar. Det är inte svårt att förstå att kvarlämnade engångsgrillar kan orsaka bränder.

Att “lösa” problemet genom att kasta grillarna i vattnet är inte heller så smart. Det är flera barnafötter och hundtassar som skurits sönder av det vassa grillgallret som ligger dolt under ytan.

Att kasta fimpar omkring sig är dålig stil. Att kasta osläckta fimpar är ännu värre. Många gräs- och skogsbränder har startat på det sättet.

Glasflaskor som kastas i naturen kan bli som brännglas och starta en brand.

Brott mot eldningsförbudet kan straffas med böter.

Ännu värre. Brott mot eldningsförbudet kan orsaka svåra skogs- och gräsbränder som ställer till stor skada.

PS. En del butikskedjor har på eget bevåg stoppat försäljningen av engångsgrillar.

Rolf Waltersson

You May Also Like