Tankar från några Ostran-invånare angående stambyte med kombinerade renoveringar i kvarteret.

Ostran är beläget mellan Carlavägen, Galléengatan, Klostergatan och Uttermarksgatan. Faktiskt det kvarter där en hyrestvist 1918 ledde till att hyresgästföreningen i Eskilstuna bildades.

I halva kvarteret har stambyte och renoveringar genomförts nu är det från och med augusti dags för nästa halva.

Stambytet är naturligtvis nödvändigt, och ett renoveringsbehov finns också Men frågan är vilka renoveringar och till virket pris. Det är främst kök och badrum som ska renoveras. Det är Kommunfastigheter som är ägare och vid förfrågan om det är möjligt att modifiera ombyggnaden av köket svarar Kommunfastigheter nej. Till exempel menar man att det är omöjligt att i treor få nöja sej med kombinerad kyl/frys istället för två separata. Renoveringen ska tydligen vara standardiserad och inga variationer är möjliga.

Det betyder att en en bänk som man kanske har större behov av försvinner och att man istället får större kyl/frys utrymmen som man kanske inte har behov av. Vilket naturligtvis påverkar kostnaden och i slutändan hyreskravet från Kfast. Skafferiet försvinner uppenbarligen också.

Vi tror att om Kommunfastigheter på ett mycket tidigare stadium samlat boende och diskuterat detta skulle flexibilitet kunnat uppnås. Nu var i verkligheten planen med utförarna redan klar. Vi förstår att det kan finnas argument för standardiserade renoveringar. I samband med framtida reparationer så blir allt mycket lättare, mängden reservdelar kan hållas ner med mera. Eftersom allt var klappat och klart har vi ju i det här läget inget annat att göra än att godkänna. De boendes möjlighet till inflytande har i den här processen eliminerats. Det är låtsasinflytande vi har fått.

Men en mycket allvarlig aspekt är den hyreshöjning som nu planeras. För en trea på 70.5 kvadrat handlar det om över 52 procent! Det är ju fullständigt orimligt. Stamrenoveringar ska ju ingå i underhållet och vara planerade och inte leda till höjningar. Vad kommunfastigheter nu gör är att man utnyttjar situationen med stamrenoveringar för att göra kök och badrumsrenoveringarna.

För att få den bisarra höjningen att “accepteras” gör man den i form av en trestegsraket. Första året höjs hyran från 5314 med 1130 till 6444. Andra året med 1000 kronor till 7444 och tredje året till 8122 kronor.

Man kan resonera så att den äldre utrustningen var tvungen att bytas ut. (Vi tror att många faktiskt var nöjda med köket och inte alls efterfrågade ett utbyte av skåp, luckor , spis, kyl och frys). Och vi tror definitivt att majoriteten föredragit en betydligt enklare renovering än att få en hyreshöjning på 52 procent! Kommunfastigheter och Hyresgästförening borde samlat till möten innan entreprenörer dragits in och kontrakt skrivits. Vi tror att väldigt få sagt ja till detta paket som nu läggs fram med absurda 52 procent i hyreshöjning.

Vad kan vi då göra? Vi är tvingade att skriva på. Arbetet kommer att påbörjas i augusti. Men vi måste ta fasta på den del i Er information där ni skriver : “Utöver hyreshöjningar för stamrenoveringar tillkommer den årliga hyreshöjningen”. Och vidare: “Hyran som gäller efter år tre i din lägenhet är den totala månadshyran 8122 kr + de årliga hyreshöjningarna från år 1-3. Samt de kommande årliga hyreshöjningarna som sker varje år”.

Eftersom matematiken inte bara innehåller positiva tal utan också negativa så är det naturligtvis möjligt med negativa hyresförändringar. Hyressänkningar alltså. Detta blir vår möjlighet att rätta till de absurda höjningarna med 52 procent. Hyresgästföreningen måste ta tag i det här och driva frågan om sänkningar för att korrigera det som skett. Vad kommunfastigheter gjort är ju att precis som de stora privata fastighetsbolagen utnyttja renoveringar för kraftiga höjningar. Vi kan se det överallt i vårt samhälle. En gentrifiering. Vi inom arbetarklassen, vi låginkomsttagare, får det allt svårare att finna bostäder. Se hur nybyggnationen ser ut i Eskilstuna. Det byggs enbart för välbeställd medelklass och uppåt.

Vi tycker att denna utveckling är mycket tragisk. Vi har bott i Ostran länge, några av oss mycket länge. Vi har trivts jättebra. Kommunfastigheters underhållsarbete med mera har varit mycket bra. Lägenheterna har haft en lagom standard och en trevlig karaktär, (därav det faktum att vi helst skulle sett en mycket mer varsam renovering). Och hyrorna har varit mänskliga och på en nivå som varit acceptabel för oss låginkomsttagare.

Christin Lundkvist
Pierre Bergström
Chrisine Melin
Tobias Johansson
Efrem Afework
Peter Widén
Litzie Cabero
Hillevi Enblom

Samtliga boende på Galléengatan 36

You May Also Like