Allan Eriksson 1916 – 1963

Allan Eriksson var fosterbarn och växte upp i Vänersborg. Fosterföräldrarna tillhörde medelklassen, men hade starka sympatier för arbetarrörelsens värderingar. Allan fick chansen att studera vid ett gymnasium, men avbröt studierna redan efter ett år. Var man född i ett medelklasshem fanns möjlighet till att läsa på läroverk, realskola eller gymnasium. För barn från arbetarhem var det sällan det … Läs mer “Allan Eriksson 1916 – 1963”

Read more

Hjalmar Eriksson 1895 – 1973

Hjalmar Eriksson föddes i Grängesberg och blev som sin far gruvarbetare. Från 1927 arbetade han i Grängesbergs gruvor och stannade i yrket till sin pensionering nästan femtio år senare.

Han skrev sex romaner och arbetade samtidigt i gruvor vilket gör Hjalmar Eriksson unik som arbetarförfattare. Järn och Bröd från 1946 är den första svenska roman som beskriver och … Läs mer “Hjalmar Eriksson 1895 – 1973”

Read more

Fred Eriksson 1914 – 2007

Fred Eriksson växte upp i en torpstuga i Viby utanför Uppsala som fjärde barnet i en syskonskara på 15. Han blev tidigt i livet anställd inom SJ med placering i Storvik i Gästrikland. Under 1940 och 50-talet tävlade han i svenska landslaget som långdistanslöpare. En tidig roman från 1955 har titeln Löparen och handlar om hans år i … Läs mer “Fred Eriksson 1914 – 2007”

Read more

Sportsammanfattning

22/5 AFC-Örebro 3-0

Efter 0-0 i paus kom hemmalagets anfallsspel igång. 1-0 i 61 minuten, 2-0 69 minuten, 3-0 80 minuten.

24/5 Eskilstuna United-Kvarnsveden 4-1

Mimmi Larsson gör en hatrick. Men som vanligt har motståndarna mest boll och är betydligt passningssäkrare.

27/5 Djurgården-AFC 4-1

AFC började bäst och hade ett par chanser. Djurgården sätter bollen i mål i … Läs mer “Sportsammanfattning”

Read more

Skillnad på sophämtning och vård av äldre

Utredningen om vinster i välfärden har nyligen lagt fram sitt slutbetänkande. Den framhåller att till skillnad från mer tekniska verksamheter som t ex byggnation och sophämtning, där det viktiga är vad som görs, är det avgörande inom vård, skola och omsorg hur det görs.

Nu återstår det att se hur vinstfrågan kommer att hanteras mellan regering, riksdag, folklig … Läs mer “Skillnad på sophämtning och vård av äldre”

Read more

Helgonet har lämnat jordelivet

Roger Moore, mannen som många av oss känner som James Bond är död.

Jag är väl medveten om att diskutionen kring vilken av de sex skådespelarna som egentligen är den ”riktige” Mr Bond, löper ut i en generationsfråga. För de som nu passerat pensionärsstrecket är sannolikheten stor att Sean Connery ses som ”the one and only Bond”. För … Läs mer “Helgonet har lämnat jordelivet”

Read more

Rasbiologin. Nittonhundratalets variant av häxprocesserna

Då rasbiologin tas upp idag finns tyvärr grupper som gör partipolitik av frågan.  Rasbiologin ansågs, från det att den uppstod på artonhundratalet till nazisternas tillämpning i Tyskland på 30- 40-talet, vara en etablerad vetenskap

I Sverige var det ingen partiskiljande fråga utan besluten kring rasbiologin från 20-talet togs i full enighet. Det betydde att alla partier hade ansvar … Läs mer “Rasbiologin. Nittonhundratalets variant av häxprocesserna”

Read more

SOMMAR IGEN!?

Ännu tjugohundratalet
möter sommaren den väna.
Häpnad stor på hospitalet,
personalen går på knäna.

Skatt såklart är sånt man sänker,
leve dom som har och äger!
Snarlikt tyket dylikt tänker
patienten på sitt läger.

Trycker på sin knapp och tigger,
tigger hjälp med trut och gester.
Döden säger lagt kort ligger,
landstingsråden har semester.
Läs mer “SOMMAR IGEN!?”

Read more

Den puertoricanske frihetskämpen Oscar López Rivera har frigivits och återupptar kampen!

Vania Ramírez, Internationella Kommittén för fred, rättvisa och folkens värdighet (Sverige-avdelning)

Den 17 maj blev den puertoricanske frihetskämpen Oscar López Rivera en fri man, efter nästan 36 år i fängelse i USA. Hans frigivning firades i Stockholm den 20 maj vid La Mano. Jeannette Escanilla och Jaldia Abubakra, från Kvinnobåten till Gaza, inledde mötet med en begäran om … Läs mer “Den puertoricanske frihetskämpen Oscar López Rivera har frigivits och återupptar kampen!”

Read more

Trump prisar terrorstaten Saudiarabien för kampen mot terrorn

President Donald Trump är ute på turné. Första anhalten har varit Saudiarabien. Han har i tal där utpekat Iran som en huvudfiende. Säkert till de Saudiarabiska ledarnas belåtenhet. Men han stannar inte vid ord.

USA och Saudiarabien ingår nu ett avtal om vapenleveranser till ett värde av 110 miljarder dollar. Det motsvarar 990 miljarder svenska kronor. En fullständigt … Läs mer “Trump prisar terrorstaten Saudiarabien för kampen mot terrorn”

Read more

Mannen som gjorde konst av Ingvar Carlsson

På Ebelingmuseet i Torshälla kan man fram till den 20 augusti se målningar av Jörgen Svensson. Det är väldigt speciella målningar det handlar om, som målat broderi. Tänk konsthantverk, broderade tavlor på väggarna i ett arbetarhem, gärna med lite textade visdomsord. Och mycket riktigt är det också från det hållet inspirationen kommer.

Jörgen Svensson (f 1958) är … Läs mer “Mannen som gjorde konst av Ingvar Carlsson”

Read more

Gatudemonstrationer kräver nu att Brasiliens president Michel Temer avgår

Gatudemonstrationer kräver nu att Brasiliens president Michel Temer avgår. Bandupptagningar visar hur han diskuterar hur man ska kunna köpa tystnad från en annan politiker som redan befinner sej i fängelse dömd för korruption. Denne politiker, Eduardo Cunha, var liksom Temer aktiva för att få arbetarpartiets Dilma Rousseff avsatt för korruption. Hon tvingades avgå trots att det hon anklagades … Läs mer “Gatudemonstrationer kräver nu att Brasiliens president Michel Temer avgår”

Read more

Emmanuel Macron har nu utsett en regering

Den nye franske presidenten Emmanuel Macron har nu utsett en regering. Och det är en samling som får högertidningarna i landet att klucka belåtet.

“Den tidigare presidenten var en kompromissernas man. Den nye har klart valt riktning. Och det är inte åt vänster”, heter det exempelvis i ledarkommentaren i konservativa Le Figaro.

Den regering som utsetts är framför … Läs mer “Emmanuel Macron har nu utsett en regering”

Read more

Dagens Nyheter litar på CIA & Co

Häromdagen hade Dagens Nyheter en ledare om Donald Trump där man påstod:

“Sedan länge hänger ett ryskt moln över Trumpadministrationen. Dels är USA:s underrättelsetjänster överens om att Ryssland använde avancerade it-attacker för att påverka det amerikanska valet, till Trumps förmån, och att president Putin personligen var inblandad.”

Ännu har inga bevis visats upp för att Ryssland har försökt … Läs mer “Dagens Nyheter litar på CIA & Co”

Read more

Många barn hemlösa

I en nyligen publicerad rapport från Rädda Barnen, “En plats att kalla hemma”,  visas att minst 5390 barn lever i hemlöshet i Sverige. Uppgifterna bygger på en enkätundersökning till Sveriges 37 största kommuner. Flera kommuner säger att det är svårt att uppskatta antalet hemlösa barn och att mörkertalet antagligen är stort.

– Bostadsfrågan debatteras ofta i … Läs mer “Många barn hemlösa”

Read more

Danska Enhedslisten höll årsmöte i helgen

Danska Enhedslisten höll årsmöte i helgen (12 – 14 maj 2017). Platsen var Korsgadehallen i Nörrebro Köpenhamn. Naturligtvis var eFOLKET där och bevakade.

Vad är då Enhedslisten?
Svar:
Den starkaste politiska kraften till vänster om socialdemokratin i Danmark. Organisationen bildades 1989 av flera mindre vänsterorganisationer, som fann att man trots olikheter hade tillräckligt mycket gemensamt för att tillsammans … Läs mer “Danska Enhedslisten höll årsmöte i helgen”

Read more

Eskilstuna folkhögskola startar utbildning i samarbete med ETC och Johan Ehrenberg

Behovet av solcellsinstallatörer kommer att öka mycket kraftigt i Sverige de kommande åren. Marknaden fördubblas varje år och bristen på utbildad personal är stor. Samtidigt är solcellsprojektering och installation av solceller en verksamhet som passar utmärkt för t.ex. små nystartade företag. Det är fullt möjligt att branschen framöver utvecklas till ett system med många lokala underleverantörer, inte enstaka … Läs mer “Eskilstuna folkhögskola startar utbildning i samarbete med ETC och Johan Ehrenberg”

Read more

Manuscript: Maskot

av Bruno Bran

Personer: DANNE, LARS, BRITT-MARIE, KNÄPP-JESUS, ALBERT, MODERN, FADERN, PERSONAL, BASEN, BENKE, LOUISE, VÄRDINNAN, ALBIN, GRETA, VAKT.

(Några män och kvinnor sitter i ett hörn av ett podium. En av dem, DANNE, reser sig upp och går fram, talar till ett auditorium:)

DANNE: Det är nästan så att jag känner mig en smula nervös. Jag är … Läs mer “Manuscript: Maskot”

Read more

Otto Carlsson 1915 – 2000

Han tog sig namnet Otto Karl-Oskarsson som författare. Otto Carlsson kom från ett fattigt småbrukarhem i Överkalix i Norrbotten. Han drabbades som ung av tuberkulos vilket färgade hans författarskap.

Debutboken  Glest mellan gårdarna 1943 skildrar industrialismens inträngande i Otto Karl-Oskarssons hemtrakter. År 1947 kom nästa roman Kall blåst över Oxnäset. Underrubriken var En roman om timmer.

Nästa … Läs mer “Otto Carlsson 1915 – 2000”

Read more

Gammelmedia rapporterar falskt om morden i Venezuela

De våldsamma demonstrationerna i Venezuela har resulterat i mellan 35-54 personer döda, beroende på hur och vem som räknar. I gammelmedia rapporteras om döda, men de låter bli att informera om vilka gärningsmännen varit eller i vilket sammanhang dödsfallen skett. Internationella mediekritiker menar att detta görs avsiktligt för att skapa en bild om att människorna mördats av regeringen. … Läs mer “Gammelmedia rapporterar falskt om morden i Venezuela”

Read more

Ragnar Casparsson 1893 – 1978

Ragnar Casparsson växte upp i ett arbetarhem i Avesta och fick i unga år arbeta bl a på valsverket i Avesta. Han blev som ung inspirerad av den ryske anarkisten Peter Krapotkin. Casparsson blev ungsocialist. Han kom att arbeta som journalist på syndikalistiska tidningar. Det har han skildrat i tre självbiografiska romaner, Vårt fattiga liv 1961, Land Du Läs mer “Ragnar Casparsson 1893 – 1978”

Read more

Raimond Bengtsson 1922 – 2003

Raimond Bengtsson var som författare självlärd, autodidakt. Han hade börjat arbeta som murare precis som sin far.

Hans första roman – Jag en jobbare – utkom 1971. Efter studier på Viskadalens folkhögskola fortsatte hans sitt författarskap:

”- åt alla lycka bär”? (1972);  Algot – ett liv i Sverige 1891 (1976); Arbetets söner (1978); Brännpunkt Tyskland : västtyska socialister Läs mer “Raimond Bengtsson 1922 – 2003”

Read more

Rut Berggren 1918-2008

Rut Berggren växte upp i brukssamhället Forsbacka några mil väster om Gävle.

Efter att bara ha gått folkskola studerade hon senare på en folkhögskola. Vidare kom Rut Berggren att läsa humaniora på Umeå universitet. Tillsist disputerade hon i idéhistoria på en avhandling om Kata Dahlström. Då var hon 69 år gammal.

Därefter började hennes författarskap med en självbiografisk … Läs mer “Rut Berggren 1918-2008”

Read more

Putin vill begrava Lenin – och Oktoberrevolutionen!

Den ryske högerpresidenten Vladimir Putins parti Enade Ryssland har framfört förslaget att revolutionsledarens Lenins balsamerade kvarlevor skall begravas och att det under alla år av miljoner besökta mausoleet ska stängas

Vladimir Uljanov, känd som Lenin, Oktoberrevolutionens och den unga Sovjet-statens ledare, avled 1924. Före sin död, endast 54 år gammal, var han mycket tydlig med att han inte … Läs mer “Putin vill begrava Lenin – och Oktoberrevolutionen!”

Read more

Emmanuel Macron vann – Men det är nu svårigheterna börjar

Emmanuel Macron vann en överlägsen seger i det franska presidentvalet. Men det är nu svårigheterna börjar. Närmast att erövra en majoritet i parlamentsvalet den 11 och 18 juni. Och där finns många obekanta faktorer. Framför allt genom att Macron inte baserar sig på något politiskt parti, utan blir tvungen att “skapa allt nytt”.

Presidentvalet visar också ett Frankrike … Läs mer “Emmanuel Macron vann – Men det är nu svårigheterna börjar”

Read more

Sportsammanfattning

Eskilstuna United- Rosengård 3/5

Mimmi Larsson gör 1-0 redan i första minuten efter slarv av Rosengård. Men sedan pressade Rosengård hemmalaget hårt och United fick knappt låna bollen. United lyckas dock peta in ytterligare ett mål med en hörna satt av Fiona Brown. I andra halvlek pressar åter igen Rosengård United, och har massor med målchanser, men Emilia … Läs mer “Sportsammanfattning”

Read more

Motsägelsefullt och missledande om Jemen i SR/‘Konflikt’

Av Roland Hedayat
Först publicerad i steigan.no

SR/’Konflikt’ från 29 april handlade till stor del om kriget i Jemen och den av människor skapade svältkatastrofen där. Saudiarabien anklagas för att vara huvudansvarig för utsvältningen av Jemen och US/UK anklagas för delaktighet i detta. Detta faktum är nu så dokumenterat bl a av FN och ett antal respekterade hjälporganisationer … Läs mer “Motsägelsefullt och missledande om Jemen i SR/‘Konflikt’”

Read more

Cirkus Maximum bjuder på tempo, spring och nerv – 24 maj

“Supreme!” är titeln på årets upplaga av Cirkus Maximum. Det är cirkusdirektör Bengt Källquists 35:e produktion sedan starten 1983.

Vi gör en föreställning som ska klinga, förklarar han. Med stor variation, mycket tempo, spring och nerv.

Responsen har varit mycket bra. Folk kommer fram till Bengt Källquist och säger att “Supreme!” är hans bästa föreställning … Läs mer “Cirkus Maximum bjuder på tempo, spring och nerv – 24 maj”

Read more

Den som reser har alltid något att berätta

Den som reser har alltid något att berätta. Prag är en väldigt trevlig stad, billig för oss från Sverige (du får ca 300 tjeckiska koruny för 100 svenska kronor), vacker och våren ligger före. En innergård med blommande pion och en stor, snäll hund som kommer med sin boll och vill leka när vi fått in vår lunch. … Läs mer “Den som reser har alltid något att berätta”

Read more