Helgonet har lämnat jordelivet

Roger Moore, mannen som många av oss känner som James Bond är död.

Jag är väl medveten om att diskutionen kring vilken av de sex skådespelarna som egentligen är den ”riktige” Mr Bond, löper ut i en generationsfråga. För de som nu passerat pensionärsstrecket är sannolikheten stor att Sean Connery ses som ”the one and only Bond”. För generationen som upplevde VHS-spelarens inträde i vardagsrummen, är troligen den nu avlidne Roger Moore den bäste gestaltaren av den elegante agenten. Efter Moore kom Timohty Dalton in som en slags inhoppare i generationsskiftet mellan Moore och Pierce Brosnan. Det var med Brosnans filmer jag själv växte upp. Dock föll de mig aldrig riktigt i smaken, för mig är äkthetens Bond mannen som nu avlidit. Jag ställer mig helt på VHS-generationens sida i denna fråga.

Jag skulle tro att Bond-serien ligger högt i topp när det gäller människors nördintressen. Kanske någonstans strax under Star Wars, Lord of the rings och Björn Hellbergs tennis. Så låt oss nu plocka fram lite gobitar från Bondnörd-arkivet.

Roger Moore är en av sex skådespelare som spelat den engelske agenten 007. Men faktum är att endast två av dessa är engelsmän – Roger Moore och dagens Bond, Daniel Craig. Moore är den förste av de sex som avlider, vid en ålder av 89 år. En annan överaskande sak när det gäller ålder är att Moore var äldre en Sean Connery – Moore född 1927, och Connery född 1930. Connery som spelade James Bond under 1960-talet, och Moore som gjorde sin sista Bond-film 1985. Detta gör Moore till den äldste som spelat Bond, med sina 58 år i den sista filmen.

När vi nu slutligen når ner på den djupaste nördnivån, tänker jag nämna den allra minst kände av de sex Bond-gestaltarna, George Lazenby. Lazenby är australiensare och är egentligen känd för två saker – sin Bond-roll och för att under 1960-talet vart Europas egen Marlboro-man. Lazenby spelade James Bond i filmen ”I hennes majestäts hämliga tjänst” från 1969, då Connery valt att lämna agentrollen. Connery skulle dock göra comeback hela två gånger som Bond. Den sista gången med grånat hår i filmen ”Never Say Never Again”, från 1983. Denna film räknas som en inofficiell Bond-film, då den inte är producerad av det vanliga filmbolaget (ytterliggare en nörd-detalj).

Till sist: För den äldre generationen gäller ju att bekantskapen med Roger Moore inte inleddes med bondfilmerna, utan med tv-serierna Helgonet och Snobbar som jobbar (med Tony Curtis). Helgonets vita Volvo blev legendarisk, och finns idag i ett garage i Åhus. Ägaren lär ha vunnit den på Bingolotto.

I detta textens sista stycke vill jag slutligen rikta ett tack till dig Roger Moore, för de pojk-adrenalinkickar dina filmer gav mig. Jag ställer mig skeptisk till att någon annan kommer överträffa din prestation som agent 007.