S-veteraner tar strid mot vinster i välfärden

Veteraner inom Socialdemokratin, flera före detta riksdagsledamöter som Bengt Silfverstrand, Bosse Bernhardsson och Anita Schersten har tillsammans med ett tiotal andra socialdemokrater som haft tunga uppdrag i politik och fack har skrivit en debattartikel i Aftonbladet, där de skriver att Socialdemokraterna inte får ge upp kampen mot vinsterna i välfärdssektorn.

I sin artikel hänvisar de till att Olof Palme redan … Läs mer

Läs mer

Tobias Jirlind: Ett diskussionsinlägg om “valfriheten”

Inom ramen finns valfrihet.

Valmöjligheternas tyranni, kanske bäst exemplifierat i pensionssystemet, är ett utmärkt system eller ideologi för att göra dig ansvarig för din pension eller hur du mår, eftersom du också kan välja hur du mår, att välja glädje är ett val du som individ kan göra. Samtidigt kräver ideologin av oss att inte ifrågasätta “valfriheten” eftersom den presenteras … Läs mer

Läs mer

Fortsatt politisk strid om vinster i välfärden

I fredags presenterade civilminister Ardalan Shekarabi (S), och Jonas Sjöstedt, partiledare (V) en lagrådsremiss om hur vinstjakten i välfärden ska motas bort inom skolan och inom socialtjänstens områden, exempelvis äldreomsorgen.

Hur vinsterna inom hälso- och sjukvården ska begränsas kommer regeringen och Vänsterpartiet att presentera i juni.

Här följer ett antal kommentarer om lagförslaget

“Det finns en folklig ilska mot läckaget … Läs mer

Läs mer

Kapitalistisk logik i skolan: Stor äter liten

På ett LO-seminarium den 15 januari presenterades rapporten Skolindustrin – Hur mångfald blev enfald författad av journalisten Kent Werne, som under många år har fördjupat sig i frågan om vinster i välfärden.

Sammanfattning av rapporten

Det hävdas ofta att en vinstbegränsning hotar mångfalden och valfriheten i skolan. I rapporten visas att det tvärtom är vinstdriften som undergräver mångfalden, eftersom den … Läs mer

Läs mer

Privata svenska skolföretag satsar inhåvade vinster på utlandsexpansion

Näringsminister Mikael Damberg (s) ifrågasatt

Academia, Kunskapsskolan och Engelska skolan, de största svenska skolföretagen satsar sina vinster på utlandsexpansion.

Avslöjandet i Lärarnas tidning, som ges ut av fackförbundet Lärarförbundet, har resulterat i en reaktion från en förvånad civilminister Ardalan Shekarabi.

– Det är så långt ifrån en ändamålsenlig användning av våra skattemedel vi kan komma. Jag kan inte se hur … Läs mer

Läs mer

Skillnad på sophämtning och vård av äldre

Utredningen om vinster i välfärden har nyligen lagt fram sitt slutbetänkande. Den framhåller att till skillnad från mer tekniska verksamheter som t ex byggnation och sophämtning, där det viktiga är vad som görs, är det avgörande inom vård, skola och omsorg hur det görs.

Nu återstår det att se hur vinstfrågan kommer att hanteras mellan regering, riksdag, folklig opinion och … Läs mer

Läs mer

Tillsammans för Eskilstuna mot profitjakt i välfärden

I Eskilstuna har kommunstyrets tre partier, socialdemokraterna, moderaterna och centern av beslutat att privatisera fyra hemtjänstdistrikt. Det är det multinationella bolaget Attendo som fått uppdraget. Av kommunfullmäktiges partier har endast Vänsterpartiet reserverat sig mot beslutet.

Denna hemtjänstbolagisering var en av utgångspunkterna för ett protestmöte på Fristadstorget i lördags. Det var Tillsammans för Eskilstuna, som är en del av det … Läs mer

Läs mer

Ledare: Stoppa privatiseringen av hemtjänsten i Eskilstuna!

Den politiska majoriteten i Eskilstuna, Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, har beslutat att ge det multinationella bolaget Attendo uppdrag att ta över en del av hemtjänsten. Samtidigt hotar man att lägga ner det fungerande brukarkollektivet Vitsippan.

Inom arbetarrörelsen har sen en tid debatterats hur vi ska se på vinster i välfärden. Det är vänsterpartiet som drivit ”Nej till Vinster i Välfärden”. … Läs mer

Läs mer

Kommunal: Tillåt vinster i sjukvården

Kommunals ordförande Tobias Baudin vill att vinstbegränsningen i välfärden inte ska omfatta de privata bolagen inom hälso- och sjukvården. Det framför han i en intervju i Dagens industri den 14 januari.

– Jag tycker att regeringen bör hålla sjukvården utanför. Vård, skola och omsorg är sektorer som ser väldigt olika ut, säger Tobias Baudin.

Han motiverar sin uppfattning med att … Läs mer

Läs mer

Vinster i välfärden – en tillbakablick och läget idag

Frågan om vinster välfärden har under flera år varit en av de hetaste politiska frågorna i Sverige. Hösten 2011 uppdagades vårdskandaler på ett äldreboende som drevs av riskkapitalägda vårdkoncernen Carema. Därefter exploderade debatten. Inom kort kommer utredningen om hur vinster i välfärden ska begränsas att presenteras.

Moderaterna i Stockholm hade länge varit en ideologisk spjutspets för vinster i välfärden. Redan … Läs mer

Läs mer

Från topp till botten när skolan blev marknad

Uppdrag Granskning satte ljuset på en konsekvens av att skolan styrs av marknadsmekanismer och konkurrens mellan skolor. Genom att sätta högre betyg än vad elevernas kunskaper motiverar lockas fler elever till skolorna och då ökar utrymmet för de privata skolföretagen att göra vinst. Men konsekvenserna av skolan som marknad visar sig på flera olika sätt.

Långt in på 1990-talet var … Läs mer

Läs mer