Den puertoricanske frihetskämpen Oscar López Rivera har frigivits och återupptar kampen!

Vania Ramírez, Internationella Kommittén för fred, rättvisa och folkens värdighet (Sverige-avdelning)

Den 17 maj blev den puertoricanske frihetskämpen Oscar López Rivera en fri man, efter nästan 36 år i fängelse i USA. Hans frigivning firades i Stockholm den 20 maj vid La Mano. Jeannette Escanilla och Jaldia Abubakra, från Kvinnobåten till Gaza, inledde mötet med en begäran om solidaritet med de hungerstrejkande palestinska politiska fångarna i Israel.

Deltagarna godkände enhälligt följande uttalande som skickades till Vita huset och USA:s ambassad i Stockholm:

”Idag, lördagen den 20 maj, 2017, har medlemmar av latinamerikanska och svenska organisationer samlats vid monumentet La Mano i Stockholm (uppfört till minne av de svenska internationalister som kämpade i försvaret av den spanska republiken mot fascismen), för att fira frigivningen av den puertoricanska patrioten Oscar López Rivera. Det 36-åriga orättvisa fängelsestraffet i USA är äntligen över! 36 år i fängelse för att han velat se sitt land fritt och oberoende!

Vi här i Stockholm stödjer Puerto Ricos önskan om oberoende. Det är dags för Puerto Rico att bryta sina kedjor. Vi kräver ett slut på kolonialismen! Vi kräver respekt för Puerto Rico, som ett fritt och oberoende land!

Frigivningen av Oscar López Rivera blev möjlig tack vare det puertoricanska folkets och den internationella solidaritetsrörelsens kamp. Vi tillkännager från Stockholm att vi kommer att fortsätta kampen för frigivningen av de politiska fångarna i USA.

President Trump, gör det rätta: Frige Leonard Peltier, Mumia Abu-Jamal, Ana Belén Montes och Simón Trinidad! Vi ber Er att få ett slut på denna orättvisa!

Vi åberopar Latinamerikas uttalade önskan att utgöra en fredszon! Nej till utländsk intervention! Avskaffa USA:s militärbaser i Latinamerika! Häv den kriminella blockaden mot Kuba! Och vi kräver ett slut på attackerna och hoten mot Venezuela!”

Mötet avslutades med hälsningen som Oscar López Rivera skickade till solidaritetsrörelsen i Sverige:

Kära kamrater,

Jag vill att ni ska veta att jag känner djup tacksamhet gentemot alla kamrater i Sverige som stött kampanjen för min frigivning. Det var denna massiva kampanj som möjliggjorde att President Obama omvandlade mitt straffs och att jag sedan den 17 maj kan börja en ny etapp av kamp och motstånd.

Vi vet alla att vi idag mer än någonsin måste stödja de politiska fångarna i USA. För min del kommer jag att göra allt jag kan för att utverka deras frigivning. Jag satt en tid i fängelse tillsammans med några av dem. Jag vet hur de lider för jag har varit fängslad tillsammans med dem. Med tanke på deras ålder och hälsotillstånd är det brådskande att vi stärker och breddar kampanjen för deras frigivning. Jag hoppas att vi alla kan kämpa för och uppnå frigivningen av Mumia, Leonard, Ana Belén Montes, Simón Trinidad och andra fångar.

Jag hoppas en dag få tillfälle att uttrycka min tacksamhet personligen till alla Er, antingen i Sverige eller i Puerto Rico.

Starka och kärleksfulla omfamningar till er alla.

Motstånd och kamp!

OLR