Cirkus Maximum bjuder på tempo, spring och nerv – 24 maj

“Supreme!” är titeln på årets upplaga av Cirkus Maximum. Det är cirkusdirektör Bengt Källquists 35:e produktion sedan starten 1983.

Vi gör en föreställning som ska klinga, förklarar han. Med stor variation, mycket tempo, spring och nerv.

Responsen har varit mycket bra. Folk kommer fram till Bengt Källquist och säger att “Supreme!” är hans bästa föreställning någonsin:

Jag är beredd att hålla med dem. Jag tycker att jag fått fram en väldigt fin mix i år.
Publikfavoriterna Diorios, de brasilianska våghalsarna på motorcykel, är tillbaka hos Cirkus Maximum i sommar.

Och det är på publikens enträgna begäran. Varje år får jag frågan “har ni några motorcyklar i år?”. Och nu är de alltså här igen. Den här gången är truppen utökad till fyra motorcyklister, som uppträder samtidigt i den lilla globen.

Jag vet att Diorios lockar en hel del tonårskillar, som kanske inte annars skulle gå på cirkus. De tycker att brassarna är häftiga, när de i rasande fart far runt i globen. Cirkus behöver förnyelse och det här numret är ett steg i den riktningen.

Men Diorios är långt ifrån det enda nervkittlande numret i “Supreme!”. För första gången på flera år bjuder Bengt Källquist publiken på ett höglinenummer, Trio Alambria, som utför sina halsbrytande balansnummer högt upp under cirkuskupolen.

För att göra rättvisa åt ett höglinenummer krävs ett högt tält, och det har vi. Det här är ett mycket fartfyllt nummer, snyggt genomfört

Spanjoren Alexander Lichner är ett annat utropstecken hos Cirkus Maximum den här säsongen. Balanserande på huvudet i en trapets visar han prov på både styrka och precision. Lägg därtill att Alexander, som bland annat medverkat på ungdomscirkusfestivalen i Monte Carlo, är en mycket karismatisk ung artist.

Bengt Källquist varvar de mera spektakulära numren med Duo Solys, vars estetiska akrobatik karakteriseras av kraft, styrka och elegans, och Kimo, som virvlar runt i egyptisk folkdans i ett rasande tempo och till mycket medryckande musik. Georgio från Tjeckien jonglerar med sina diaboler, timglasliknande redskap bestående av två halvklot med de runda ändarna vända mot varandra.

Årets clown heter Francesco, en genomsympatisk roare som hanterar publiken på ett väldigt fint sätt. Francesco har också fungerat som bollplank åt Bengt Källquist när det gäller regin av “Supreme!”, liksom fransmannen Michel Palmér.

Sedan några år tillbaka reser Cirkus Maximum inte längre med så kallade ”vilda djur” som elefanter eller sjölejon, utan bara med domesticerade djur som åsnor, hästar och hundar. Veteranen Anton Frank framför cirkusens sex eleganta, vita arabhästar liksom de busiga och mysiga åsnorna. Ramon Maatz har en charmig entré med nio lekfulla blandrashundar och tillsammans med sin flickvän, Anton Franks dotter Ebba, visar han också upp Maximums svenska husdjur som kossor, getter och en gås i ett roligt och annorlunda nummer.

Cirkus Maximums eminenta cirkusorkester anförs som vanligt av Krzysztof Majewski.

Maximums unge våghals får publiken att jubla

Den unge spanske trapetsartisten Alexander Lichner är ett av många utropstecken hos Cirkus Maximum i årets föreställning “Supreme!”. Publiken applåderar och jublar när han utför sina halsbrytande konster strax under cirkuskupolen.

Men när Alexander i slutet av mars kom till Sverige för att ansluta sig till Cirkus Maximum och möttes av ett iskallt Malmö undrade han vad han gett sig in på.

Jag frös något fruktansvärt och längtade tillbaka till Spanien, berättar han. Men efter premiären i Älvsered förändrades allt. Nu älskar jag Sverige. Den svenska publiken är så spontan och inte så reserverad som i exempelvis Frankrike. Man visslar och applåderar när man gillar det man ser.

Jag vill att folk ska bli lyckliga, när de ser mig. Och jag har alltid publiken i tankarna. Det är ett farligt nummer jag gör och därför försöker jag arbetar lugnt, men ändå med hjärtat och med massor av energi.

Alexander Lichner är 23 år och har arbetat professionellt i sju år. Han debuterade 2010 i spanska Cirkus Quiros. Han kommer från en riktig cirkusfamilj. Hans farmor, Irene Tanton, hade ett berömt luftnummer och hans föräldrar uppträdde med vilda djur – chimpanser, krokodiler och ormar – innan hans pappa blev sjuk och tvingades sluta.

Jag har aldrig gått i någon cirkusskola utan lärt mig mycket av min farmor, säger Alexander. Jag började träna med henne och har sedan utvecklat mitt nummer med egna trick.

Han har tre bröder. Alexanders storebror jobbade också med föräldrarnas krokodiler, men är numera marknadschef för en spansk cirkus. Hans två yngre bröder är 16 resp 10 år och går fortfarande i skolan, men tänker sig båda en framtid inom cirkus.

Alexander är gift och hans unga hustru kommer också från en cirkusfamilj. Hennes kusiner, Los Quiros, har ett fantastiskt höglinenummer, som bland annat vunnit guld vid cirkusfestivalen i Monte Carlo:

De är mina stora förebilder.

Alexander har en dotter, Denise, som är 2 år:

Denise älskar redan cirkus. När den tiden kommer får hon för min skull gärna bli artist. Men jag vill inte att hon satsar på luftakrobatik. Hon får inte komma till skada.

Själv riskerar Alexander livet varje kväll i trapetsen med sina nervkittlande trick. Han har också ramlat ned och skadat sig två gånger:

Men det var för sju år sedan, i början av min karriär. Första gången bröt jag ankeln, andra gången skadade jag munnen och slog ut flera tänder.

Nu har jag mognat och lugnat ned mig. Jag är aldrig rädd. Men jag har respekt för det jag gör. Och jag strävar hela tiden efter att bli bättre. På den här Sverigeturnén introducerar jag exempelvis ett helt nytt livsfarlig trick.

De senaste åren har Alexander arbetat med olika europeiska cirkusar: Charles Knie i Tyskland, Cirkus Royal i Schweiz och Cirkus Merano i Frankrike.

När jag turnerade i Schweiz kom en talangscout från Monte Carlo, såg mig och engagerade mig till den prestigetyngda ungdomsfestivalen, New Generation. Jag vann två specialpriser.

Då hade jag redan varit och sett den stora cirkusfestivalen i Monte Carlo ett år tidigare. Då sa jag “en gång kommer jag att uppträda här”. Ingen trodde mig. Men vänta och se

Tillsammans med en annan ung spansk trapetsartist, Doroban Rodriguez, har Alex också medverkat i en cirkusfestivalen i Spanien, där paret vann en silvermedalj. Och efter sommarens turné med svenska Cirkus Maximum väntar en cirkusfestival i Kina:

Det är en annan av mina drömmar som går i uppfyllelse. I framtiden skulle jag gärna vilja uppträda med en kinesisk cirkus. Nu åker jag först till Kina på tre veckor, och så får vi se vad det för med sig

Christer Borg

Föreställningen i Eskilstuna sker onsdagen den 24 maj kl 19:00 vid Vilsta Camping.

Cirkus Maximum turnéplan för de närmaste veckorna

Måndag 8 maj kl 19:00: Tyresö Gymnasium, Tyresö.
Tisdag 9 maj kl 19:00: Kyrkängen, Västerhaninge.
Onsdag 10 maj kl 19:00: Bandhagsleken, Högdalen.
Torsdag 11 maj kl 19:00: Lingvägen, Gubbängen.
Fredag 12 maj kl 19:00: vid Dalens Sjukhus, Kärrtorp.
Lördag 13 maj kl 16:00: Årstafältet, Årsta.
Söndag 14 maj kl 16:00: Canadaängen, Lidingö.

Måndag 15 maj kl 19:00: Stenhamraskolan, Stenhamra.
Tisdag 16 maj kl 19:00: Ålstensängen, Ålsten.
Onsdag 17 maj kl 19:00: Råckstarondellen, Vällingby.
Torsdag 18 maj kl 19:00: Huvudstafältet, Solna.
Fredag 19 maj kl 19:00: Flygfältet, Vallentuna.
Lördag 20 maj kl 16:00: Norrängsgården, Djursholm.
Söndag 21 maj kl 14:00 och 17:00: Barkaby Flygfält, Barkaby.

Måndag 22 maj kl 19:00: vid Spånga IP, Spånga.
Tisdag 23 maj kl 19:00: Cirkusplatsen, Salem.
Onsdag 24 maj kl 19:00: Vilsta Camping, Eskilstuna.
Lördag 27 maj kl 14:00 och 17:00: Ragnar Lundqvist väg, Rotebro.
Söndag 28 maj kl 16:00: vid Jarlabanke Golf, Täby.

Måndag 29 maj kl 19:00: Brännbo, Sigtuna.
Tisdag 30 maj kl 19:00: Grusplanen, Bälinge.
Onsdag 31 maj kl 19:00: Stadsparken, Sandviken.
Torsdag 1 juni kl 19:00: Folkparken, Ljusdal.
Fredag 2 juni kl 19:00: Ånge IP, Ånge.

You May Also Like