Gammelmedia rapporterar falskt om morden i Venezuela

De våldsamma demonstrationerna i Venezuela har resulterat i mellan 35-54 personer döda, beroende på hur och vem som räknar. I gammelmedia rapporteras om döda, men de låter bli att informera om vilka gärningsmännen varit eller i vilket sammanhang dödsfallen skett. Internationella mediekritiker menar att detta görs avsiktligt för att skapa en bild om att människorna mördats av regeringen. Detta mönster är återkommande i svensk gammelmedia, som i en ledare i SvD eller en notis i SR. Resonemanget lyder “…. i fredliga demonstrationer mot regimen, har skjutits till döds med skott i huvudet” eller “…där hundratals personer skadats och tre personer dött hittills i våldsamma konfrontationer mellan polis och oppositionella demonstranter”.

En närmare titt på informationen från såväl oppositionella som regeringsvänliga venezolanska medier visar att de allra flesta som mördats inte var delaktiga i demonstrationerna, att nästan hälften dött i plundringar av affärer som skett av demonstranterna och att 7 personer som mist livet ska ha tillhört de oppositionella grupperna.

Enligt högermedia i Venezuela som nyhetssajten Efecto Cocuyo har 50 människor mist livet. Av dem sköts 25 ihjäl. 13 deltog i demonstrationer för och emot regeringen, 15-18 passerade antingen barrikader eller demonstrationer, 22 dog i samband med plundringar (som i El Valle där 12-16 personer fick ström i sig) och 2 tillhörde polisen.

Det statliga riksåklagarämbetet rapporterar om 35 döda fram till den 4 maj. Det finns en lista med namn, plats och hur de dött, men det saknas information om de deltagit i demonstrationer eller om politisk tillhörighet. Människorna som dött i samband med plundringar har inte räknats med.

En sammanställning med hjälp av högersajten Efecto Cocuyo och regeringens Ministerio Publico, tidningarna El Universal och Ultimas Noticias samt högersajten Runrun.es visar följande.

Totalt 54 dödade fram till den 11 maj. Av dem, dog 17 i plundringar. 12 personer passerade en demonstration när de sköts ihjäl. 10 dog i samband med konflikt med oppositionella grupper i barrikader. 7 dog när de deltog i oppositionens demonstrationer. 3 poliser i PNB och GNB mördades, troligtvis av oppositionella grupper. 5 regeringsvänliga personer mördades troligtvis av oppositionella grupper.

Av de 7 oppositionella mördades en 32-årig av poliser. 14 poliser har häktats för mordet. En 20-årig dog av en bultpistol i Caracas. En maskerad person som finns på film har pekats ut som gärningsmannen. En ung kvinna mördades av en person som är medlem i högerpartiet Vente Venezuela och som “av misstag ska ha skjutit henne” när han sköt på poliser under en demonstration. Gärningsmannen är nu häktad. Två poliser har också häktats för mordet i Carabobo på en 20-årig. En 20-årig blev skjuten i Valencia av en prickskytt och en 27-årig journalist som demonstrerade sköts ihjäl med hemmagjorda kulor och vapen. Det mest uppmärksammade mordet är det på en 17-årig, en violinist i den välkända orkesterrörelsen El Sistema, som deltog i oppositionens demonstrationer. Även dirigenten Dumadel uppmärksammade och fördömde mordet. I början menade både medier och oppositionen att han mördats av polisen, men det visade sig snabbt att det handlade om hemmagjorda kulor och vapen. Den spanska tidningen La Vanguardia skriver att mordet måste ha begåtts av beväpnade grupper i den oppositionella demonstrationen. “Det finns otaliga bevis på att det finns demonstranter som är beväpnade” skriver tidningen.