Intervju: Författaren Gunnar Wall om mordet på Olof Palme

Det har nu gått 31 år sedan Olof Palme mördades. Du har själv följt mordutredningen nästan från dag ett, och du har skrivit tre böcker om den. Böckerna har samtliga vunnit stor uppskattning. Den första, Mörkläggning – statsmakten och Palmemordet belönades med Grävande journalisters pris “Guldspaden”. Du menar alltså att det tidigt fanns krafter som valde att försöka Läs mer “Intervju: Författaren Gunnar Wall om mordet på Olof Palme”

Read more

Tillsammans för Eskilstuna mot profitjakt i välfärden

I Eskilstuna har kommunstyrets tre partier, socialdemokraterna, moderaterna och centern av beslutat att privatisera fyra hemtjänstdistrikt. Det är det multinationella bolaget Attendo som fått uppdraget. Av kommunfullmäktiges partier har endast Vänsterpartiet reserverat sig mot beslutet.

Denna hemtjänstbolagisering var en av utgångspunkterna för ett protestmöte på Fristadstorget i lördags. Det var Tillsammans för Eskilstuna, som är en del … Läs mer “Tillsammans för Eskilstuna mot profitjakt i välfärden”

Read more

Mats Berggren 1957-

Mats Berggren växte upp i Södertälje och arbetade efter skolan som verkstadsarbetare på Scania i Södertälje.  Han debuterade 1987 med romanen Orent Ackord. Boken handlar om motsättningar i dagens samhälle. Hans andra roman bär titeln När blodrosen slår ut, 1989. En berättelse om arbetarklassens historia som den ser ut fram till slutet av 1980-talet.

Mats Berggren har … Läs mer “Mats Berggren 1957-”

Read more

Helga Bergwall 1907 – 1978

Hon debuterade sent i livet år 1975 med romanen Jungfru skär. Hennes debut som författarinna hade till stor del inspirerats av Moa Martinson. Helga Bergwall uppväxt i Stockholm präglades av en väldig fattigdom. Hon slutade skolan på egen begäran när hon var tolv år för att istället börja arbeta som piga hos en välbärgad familj i Stockholm.… Läs mer “Helga Bergwall 1907 – 1978”

Read more

Anni Blomqvist 1909 – 1990

Anni Blomqvist växte upp på Vårdö i den Åländska skärgården. Fadern var så kallad sjöbonde, han försörjde familjen på ett litet lantbruk och yrkesfiske.

Anni Blomqvist debuterade sent i livet som författare med romanen Stormskäret 1966. Boken blev en stor läsframgång i hela Norden. Debutromanen följdes sedan av I stormens spår och Vägen till Stormskäret några år senare. … Läs mer “Anni Blomqvist 1909 – 1990”

Read more

31-åringen – del 3: Den märkliga utredningen

För i dagarna 31 år sedan – den 28 februari klockan 23.21 – dog Sveriges statsminister och det socialdemokratiska partiets ordförande i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan. Olof Palme sköts kallblodigt i ryggen. Mördaren försvann uppför trapporna mot Malmskillnadsgatan, och försvunnen är han än i dag. eFOLKET publicerar idag den tredje artikeln av tre om mordet och mordutredningen. På 31-årsdagen publiceras … Läs mer “31-åringen – del 3: Den märkliga utredningen”

Read more

Nyliberal politik banade vägen för Trump

Pavlina R Tcherneva är en feministisk ekonom i USA som har blivit uppmärksammad för sin analys av orsakerna till att Donald Trumps lyckades bli vald till USA:s president.

Hon anser att Donald Trump har normaliserat trångsynthet, och kvinnohat och gjort det möjligt för den öppna rasismen att återkomma till det amerikanska samhället.

På sin hemsida skriver Pavlina Tcherneva … Läs mer “Nyliberal politik banade vägen för Trump”

Read more

Historiskt och filosofiskt litterärt kafé på Café Norr varje måndag klockan 14:00

När eFOLKETs utsände besökte det Historiska och Litterära kaféet måndagen 20 februari var det frilansjournalisten Kerstin Svensson som föreläste under rubriken ”Jag lyssnar”. Kerstin jobbar ofta för P4 Sörmland och gav i sin föreläsning många exempel på sitt sätt att intervjua. Att lyssna är alltså centralt för Kerstin Svensson. Att respektera människor och få dem att öppna sej. … Läs mer “Historiskt och filosofiskt litterärt kafé på Café Norr varje måndag klockan 14:00”

Read more

Sportresultat – Handboll, Fotboll

11/2
Skåne – Guif 34-27 (12-17)
Efter sex minuter 0-4, efter tjugo minuter 6-15. Fem minuter in i andra halvlek 17-17. Därmed förlorade Guif efter andra halvlek med 22-10.

18/2
Damhandbollen Nacka – Göksten 34-16 (15-10).
Nacka spelade väldigt bra. Göksten hängde med bra i början men mattades och gjorde bara sex mål i andra halvlek.

18/2
GP … Läs mer “Sportresultat – Handboll, Fotboll”

Read more

Förra veckan…

…passerade vi den 15 februari, en dag som många i den äldre generationen minns som sista dagen att lämna in deklarationen. Sista kvällen placerade Skatteverket ut tjänstemän som hjälpte köande bilister. Dagen därpå figurerade den som lämnat in sist på bild i lokaltidningen.

Talar jag om det här förstår inte yngre generationen vad jag menar. Deklarationen kommer förtryckt, … Läs mer “Förra veckan…”

Read more

TRUMP HAR TALAT

En terrorattack ägde rum i Sverige igår! Talade och sade en nyligen vald president.

Vad hände i Sverige igår?
Det frågar sig världen idag.
Vi gräver från här där vi står
mot gudarnas areopag.

Vi finner en Svensson i säng
och Larsson har fått sin pension.
Apollon är hög på maräng
och väntar en vårdepression.

Dessutom har setts Läs mer “TRUMP HAR TALAT”

Read more

Missnöje med distansundervisning

De utbildningsföretag som anlitats av Eskilstuna kommun för att undervisa Komvuxstuderande, har misskött sina uppdrag, menar studenter som eFOLKET talat med. Studiehjälp har uteblivit och en student bemöttes med frånvaro av respons vid kursstart.

Avsaknaden av en gymnasieexamen innebär ett stort problem för de flesta jobbsökande. För dem som vill studera på universitet innebär det ett tidsmässigt dike. … Läs mer “Missnöje med distansundervisning”

Read more

Bokrecension: En svensk tragedi – Bunny Ragnerstam

”En svensk tragedi”, en av våra starkaste arbetarromaner, utkom genomarbetad i en volym 2014, men publicerades i början av åttiotalet som två romaner : ”Uppkomlingen” och ”Ett prima liv” då på Gidlunds förlag.

När nu en ny upplaga av enbandsvolymen ”En svensk tragedi. Roman” (Servian förlag) utkommer hoppas jag att ni passar på att läsa romanen. Den håller … Läs mer “Bokrecension: En svensk tragedi – Bunny Ragnerstam”

Read more

Torshälla i andra världskriget utkant

Få av oss vet väl något om Torshälla under det andra världskriget och om Sörmland inte mycket annat än att Kjesäter mottog flyktingar och att utbildning av norsk trupp under krigets slutskede bedrevs på Mälsåkers slott. Och givetvis mottog Torshälla flyktingar och immigranter från flera länder i Europa i samband med kriget.

Men att Torshälla finns i arkiven … Läs mer “Torshälla i andra världskriget utkant”

Read more

Resolution i FN om gemensamt bemötande av terrorism

I FN:s Säkerhetsråd uppmanade Kubas delegat till ett gemensamt och samordnat svar på terrorism, inte ensidiga aktioner och dubbelmoral.

I debatten mellan de 15 staterna i Säkerhetsrådet noterade Kubas FN-delegat, Anayansi Rodriguez, att Havanna stöder en överenskommelse mot detta gissel och uppmanar till en global konferens för att arbeta fram åtgärder mot det.

“Vi avvisar och fördömer dubbelmoral … Läs mer “Resolution i FN om gemensamt bemötande av terrorism”

Read more

31-åringen – del 2: PKK och Christer Pettersson

För i dagarna 31 år sedan – den 28 februari klockan 23.21 – dog Sveriges statsminister och det socialdemokratiska partiets ordförande i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan. Olof Palme sköts kallblodigt i ryggen. Mördaren försvann uppför trapporna mot Malmskillnadsgatan, och försvunnen är han än i dag. eFOLKET publicerar idag den andra artikeln av tre om mordet och mordutredningen. På 31-årsdagen publiceras … Läs mer “31-åringen – del 2: PKK och Christer Pettersson”

Read more

Ledare: Stoppa privatiseringen av hemtjänsten i Eskilstuna!

Den politiska majoriteten i Eskilstuna, Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, har beslutat att ge det multinationella bolaget Attendo uppdrag att ta över en del av hemtjänsten. Samtidigt hotar man att lägga ner det fungerande brukarkollektivet Vitsippan.

Inom arbetarrörelsen har sen en tid debatterats hur vi ska se på vinster i välfärden. Det är vänsterpartiet som drivit ”Nej till Vinster … Läs mer “Ledare: Stoppa privatiseringen av hemtjänsten i Eskilstuna!”

Read more

Harry Blomberg 1843 – 1950

Harry Blomberg växte upp i Strängnäs där hans far var skräddare. Harry Blomberg var en av dessa många blivande arbetarförfatttare som fick studera på Brunnsviks folkhögskola som ligger i västra Dalarna några mil från Ludvika. Harry Blomberg hade dessförinnan jobbat några år som typograf.

Efter året på Brunnsvik 1916-1917, fick han sedan ett nytt arbete som journalist på … Läs mer “Harry Blomberg 1843 – 1950”

Read more

31-åringen – del 1: den märkliga utredningen om mordet på Olof Palme

För i dagarna 31 år sedan – den 28 februari klockan 23.21 – dog Sveriges statsminister och det socialdemokratiska partiets ordförande i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan. Olof Palme sköts kallblodigt i ryggen. Mördaren försvann uppför trapporna mot Malmskillnadsgatan, och försvunnen är han än i dag. eFOLKET publicerar idag den första artikeln av tre om mordet och mordutredningen. På 31-årsdagen publiceras … Läs mer “31-åringen – del 1: den märkliga utredningen om mordet på Olof Palme”

Read more

När vinsterna får vinna

För två veckor sedan fick jag återuppleva ett välbekant tonläge i rubriksättningen på Eskilstuna-Kuriren. Det var i samband med Jimmie Åkessons besök i staden som man hasplat ur sig en artikel med rubriken “Tumult vid SD-möte – Maskerade försökte ta sig in”. Det är beklagligt att man väljer att sprida en så dramatisk syn på tillställningen utan att … Läs mer “När vinsterna får vinna”

Read more

Utförsäljningar

Jag har hört talas om att kommunen blivit uppvaktad av en privat aktör som vill köpa eller överta driften av nya badhuset. Som det är ställt i kommunens politiska ledning förvånar det inte. Kommunfastigheters styrelse har moderat styrelseordförande, i hans intresse ligger att privatisera så mycket som möjligt så länge de finns med och kan plocka åt sig … Läs mer “Utförsäljningar”

Read more

Lästips: Peter Weiss och Trotskij i exil

Den socialistiske tyskfödde konstnären, författaren, dramatikern och regissören Peter Weiss kom till Sverige 1938. Han blev svensk medborgare efter några år och verkade i Sverige fram till sin död 1982, även om han upprätthöll kontakterna med Tyskland (både Väst- och Östtyskland) och huvudsakligen skrev på tyska. De flesta av hans böcker och pjäser som kom ut på svenska … Läs mer “Lästips: Peter Weiss och Trotskij i exil”

Read more

Antalet självmord bland afghanska ensamkommande ungdomar ökar

När en afghansk pojke natten mellan den 4 och 5 februari tog sitt eget liv i Trollhättan var han en av flera av de ensamkommande som i förtvivlan försökt begå eller begått självmord.. Han hade fått avslag på sin asylansökan. Sveriges Radio kunde den 8 februari berätta att fem afghanska pojkar begått självmord under den senaste tiden.

Sveriges … Läs mer “Antalet självmord bland afghanska ensamkommande ungdomar ökar”

Read more

Debatt: Pressens agerande kring demonstrationen vid Rekarneskolan den 1/2

Med pressens agerande menar jag främst Eskilstuna-Kurirens. Den övriga pressen har med två undantag hängt på Kurirens artiklar. Undantag är eFolket och SVT Sörmland där de anklagade fått yttra sig. Mycket talar för att Dessa är mer rättvisande än Kurirens och övriga pressens rapportering

När man ser på ett skeende är det nödvändigt att se till det som … Läs mer “Debatt: Pressens agerande kring demonstrationen vid Rekarneskolan den 1/2”

Read more

Boktips: Mord i Eskilstunamiljöer – Håkan Boströms kriminaltrilogi

av Tryggve Lundh

Håkan Boström bröt med kriminalromanen ”Smörblomman” (2005) en ny författarväg för sig efter en lång räcka starka realistiska romaner, alltsedan lyrikdebuten 1972. Dvs realismen finns kvar och det samhällskritiska inslaget, gisslet av makt och myndighet och även viljan att bli konkret – fota innehållet i vardagliga händelser och i lätt igenkännbara miljöer.

Men nu alltså … Läs mer “Boktips: Mord i Eskilstunamiljöer – Håkan Boströms kriminaltrilogi”

Read more