Utförsäljningar

Jag har hört talas om att kommunen blivit uppvaktad av en privat aktör som vill köpa eller överta driften av nya badhuset. Som det är ställt i kommunens politiska ledning förvånar det inte. Kommunfastigheters styrelse har moderat styrelseordförande, i hans intresse ligger att privatisera så mycket som möjligt så länge de finns med och kan plocka åt sig ur köttgrytorna. Kunde moderaterna kröna sin mångåriga kamp för att bli av med Parken, arbetarrörelsens främsta landmärke i kommunen skapad innan rösträtten blev allmän, ska det väl inte vara helt omöjligt att ta över ett nytt badhus.

Lyckades den idag splittrade alliansens lokala företrädare avsossefiera Parken finns ingen anledning för dem att inte gå vidare, avlöva mer, flytta över så mycket som möjligt av det vi äger gemensamt till privata intressen. Det ligger i deras gener att sådant som det finns möjligheter att tjäna pengar på ska ägas privat.

Argumentet att ta över Munktellbadet är detsamma som när Parken flyttades till privat ägo. Badet nådde inte sitt besöksmål förra året, 16 000 färre än beräknat doppade sig i badet och driftkostnaderna för Munktellbadet ligger tio miljoner högre än för Vattenpalatset. Hur många gånger ältades frågan att Parken inte nådde sina besöksmål?

Enligt styrelsen var det planerat att Munktellbadet skulle få 110 000 besökare första halvåret det var öppet. Besökssiffran landade på 94 000 badgäster, då nådde inte badet målet, enligt styrelsen. Om målet var för högt satt och att det kan finnas initialproblem innan besökarna hittat till nya badet bekymrar inte Kommunfastigheters styrelse. De slår fast sin planerade siffra och fördubblar fjolårets besöksmål, när de nu räknar helår. I år ska Munktellbadet ha 220 000 badande gäster för att nå upp till styrelsens mål.

Man gjorde likadant med Parken, bestämde i förväg en årlig publiksiffra utan att bekymra sig om hur vädret skulle bli under sommarsäsongen, regnigt eller stekhett spelade ingen roll. Sen fick de ansvariga stå till svars när besökssiffrorna inte nåddes.

Det går nog bra för dem den här gången också. Innan valet nästa år har badets driftkostnader säkert ökat och besöksfrekvensen gått ner. Då är det säljläge. De som bäddat för privatisering kan se fram mot gyllene tider.

De har vanan inne. Under regeringsåren sålde de ut mycket av det vi ägde gemensamt, bolag som drog in åtskilligt till statskassan, exempelvis Vin & Spritbolaget, Apoteken, Bilprovningen, Nordea med flera. Av rent ideologiska skäl sålde reinfeldtska ministären ut statliga bolag för 160 miljarder. Ekonomer jämförde spektaklet med att kissa i brallan, det blir varmt en kort stund, sen kommer kylan. Den har vi känt av senaste åren när välfärden rämnar, se bara på skolan och sjukvårdskrisen.

Gick det bra att föra över miljarder från det allmänna till det privata under regeringsåren går det säkert bra att sätta upp ett kommunalt badhus på försäljningslistan. Spekulanter finns nog och någon risk att de ska stöta på patrull från socialdemokraterna behöver de inte frukta. Socialdemokraterna har abdikerat från sin roll att omdana samhället och lever efter parollen lagt kort ligger. Inte ska vi ändra något som alliansen ställde till med, då kan vi stöta oss med väljarna. Partiet som en gång kom till för att förändra samhället vill nu inget annat än bevara det bestående.

Det enda man som kommuninnevånare kan hoppas på vid en kommande badhusförsäljning är att de som sitter vid förhandlingsbordet försöker få ut mer än en krona för 370 miljonsbygget.

Håkan Boström