BOKREAN

Årets bokrealisation är igång. En gång i tiden var det en årlig händelse av vikt, även om vi inte jämförde den med julhelgen och födelsedagar. Så värst gammal var jag inte första gångerna jag följde med farsan till Sam Törngrens bokhandel på Köpmangatans krön, där boktravar staplats upp på diskarna. Böckerna som inköptes hämtades främst från den svenska arbetarlitteraturen, några år senare blev de min väg in i litteraturen, och djur- och naturskildringar. Än idag har jag det allra mesta kvar i mitt bokförråd.

Går jag fram till 60-talet fanns bokrealisationerna fortfarande med bland årets händelser. Det gick att göra ett och annat fynd, men framför allt gick det att komma över väsentlig litteratur till hyfsade priser. Varje år bar jag hem välfyllda bärpåsar med böcker från stans tre boklådor.

Men sen förlagen inte enbart sålde ut det de hade kvar i hyllorna utan hittade på ett sätt att göra rean ännu mer lönsam och tryckte upp särskilda realisationsupplagor av gamla storsäljare, gick det rätt snabbt utför. Egentligen tog reans hela idé slut där. I stället för att kunna göra ett och annat fynd genom att få upp ögonen för ett verk eller en författare som oförtjänt hamnat i skymundan blev reakunderna matade med billigare upplagor av samma titlar som ett par år tidigare funnits på bästsäljarlistorna. Det blev säkert mer lönsamt för förlagen, men det förtog avsikten bakom realisationen och upptäckarglädjen som tidigare funnits när man klev in i en bokhandel första realisationsdagen försvann.

Under några år försökte jag anpassa mig till förändringen, plockade hem realisationslistor från skilda bokhandelskedjor, letade igenom dem för att se om de skilde sig åt, fann i stort inget annat än att priset på enstaka titlar kunde slira på några kronor upp eller ner mellan kedjorna. Hittade jag någon gång en titel som lockade fanns den oftast inte inne, när jag besökte bokhandeln. Jag fick höra att restupplagan varit liten och förbehållen butikskedjans affärer i Stockholm och universitetsstäderna. Fick jag någon gång syn på en reabok som jag kunde tänka mig att äga väntade jag till reans sista dagar, då den slumpades bort för halva reapriset.

Nu var det längesen jag gick till en bokhandel i avsikt att köpa något under rean. Men jag stryker förbi, ser vad som bjuds ut, ser att det mesta som ligger där nyss varit planerade och förväntade storsäljare, som inte blivit det förlagen en gång räknat med. Överblivet från missräknade försäljningsframgångar.

I år tog jag för första gången på länge del av en reakatalog. Framför datorn läste jag igenom hela utbudet, tjugosex tätskrivna sidor. Jag beställde tre titlar, fick omedelbart svar på mail att jag inom tre till fem dagar kan hämta dem hos mitt ombud. Sen kom ett nytt mail, som talade om var paketet befann sig. Fyra dagar efter beställningen kunde jag hämta det i en livsmedelsbutik. Det är så vårt samhälle ser ut numera. Inte är det som forna tiders bokrealisationer. Men säg någonting som är som det var förr.

Håkan Boström