Sommartorget i Torshälla

På Östra torget i Torshälla idag den 5 juli så spelade och sjöng Alexander Eklund mellan 12.00-13.00.
Spelade och sjöng covers : Elvis, Tomas Ledin, Avicii med flera och också egna låtar. En av sina egna låtar som sjöng han var ”Springer jag tillbaka”, och den är släppt på singel på bland annat Spotify. Den är bra och värd att … Läs mer

Läs mer

Referat: Fogdö IF-Torshälla Div.6 Herrar 25/5-19

Torshälla på borta plan och en väldigt skön seger med 4-3. Vi visste på förhand att det skulle bli en svår match då Torshälla fått in några nya spelare och är ett bra lag. I matchinledningen är det lite spel fram och tillbaka men efterhand har Torshälla ett större bollinnehav utan att dock skapa några riktigt heta chanser. Vi sticker … Läs mer

Läs mer

Den stora branden i Torshälla 1798

I samband med Torshälla marknad nu i september visades en “miniutställning” på Bergströmska gården. En utställning som berättar om den katastrofala branden i Torshälla 1798. En brand som ödelade en stor del av staden och som gjorde halva befolkningen bostadslös. Detta står att läsa invid den den miniatyr av Bergströmska gården som byggts upp:

Branden i Torshälla 1798

Elden är … Läs mer

Läs mer

Torshälla marknad

Nu i helgen (15-16 september) var det marknad i Torshälla, som samtidigt passade på att fira att man blivit 10 000 invånare.

Mycket folk och god stämning. Många “knallar” som sålde sina varor i stånden från Rådhustorget och längs Brogatan ända upp till Östra Torget. Man har medvetet satsat på hantverk och annat av god kvalitet.

Här kommer en bildkavalkad … Läs mer

Läs mer

Lyngstad och Sandevärn i Torshälla

Lördagen den 19 augusti var det knökat med folk framför utomhusscenen i i Krusgårdsparken i Torshälla när Alar Kuutman intervjuade Anni-Frid Lyngstad och Gunnar Sandevärn. Alla tre med Torshällabakgrund. Lyngstad och Sandevärn spelade under flera år under 60-talet tillsammans i samma orkester. Först i Bengt Sandlunds storband och 1964-1966 i Gunnar Sandevärns trio. Gunnar tog därefter jobb som underhållningspianist på … Läs mer

Läs mer

Torshälla i andra världskriget utkant

Få av oss vet väl något om Torshälla under det andra världskriget och om Sörmland inte mycket annat än att Kjesäter mottog flyktingar och att utbildning av norsk trupp under krigets slutskede bedrevs på Mälsåkers slott. Och givetvis mottog Torshälla flyktingar och immigranter från flera länder i Europa i samband med kriget.

Men att Torshälla finns i arkiven såsom aktivt … Läs mer

Läs mer

Tryggve Lundh föreläser om Torshälla

Staden i kommunen, Torshälla alltså, fyller faktiskt 700 i år. En som på olika sätt varit involverad i Torshällas öden och äventyr under de senare av de 700 åren är Tryggve Lundh. eFOLKET fick nyligen en träff med honom. Och vi passade på att ställa några frågor:

Kan du säga något om förhållandet mellan dig Torshälla?

– Jag arbetade … Läs mer

Läs mer

Vad ska hända med Torshällas självstyre?

Torshälla har en lång tradition som stad. Nästa år är det 700 år sedan Torshälla fick sina stadsprivilegier, och är därmed en av Sveriges äldsta städer.
Lagom inför detta jubileum lägger majoriteten i Eskilstuna kommunfullmäktige fram ett förslag som drastiskt kan komma att förändra detta självstyre, om ock begränsat, som Torshälla har genom sin stadsnämnd.

Vad det handlar om är … Läs mer

Läs mer

Debatt om Torshällas förvaltning

Söndagen den 11 december blir det debatt i Torshällas stadshus. Det handlar om Torshälla ska få behålla de tunga delarna av sin förvaltning, bland annat för skola, omsorg, socialtjänst och äldreomsorg. Om majoriteten (S, M och C), understödda av Sverigedemokraterna får som de vill, ska dessa delar centraliseras och överföra till förvaltningarna i Eskilstuna. Kvar i Torshälla blir endast förvaltningspersonalen … Läs mer

Läs mer

Intervju med Alar Kuutmann om Torshälla

Hur går det med namninsamlingen för att bevara Torshällas självstyre?

–Bra, tack! Varje fredag i ett antal veckor har vi, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, stått utanför Konsum i Torshälla. Förmodligen har vi passerat ett tusen namn på listorna med råge hitintills.

Vad säger folk när ni kommer fram med listorna?

–Vetskapen om nedläggningsförslaget av Torshälla stads förvaltning har ökat sedan de … Läs mer

Läs mer

Tryggve Lundh om Torshälla-utredningen

Jag har läst utredningen (KSKF/2016:432) som sänts till samtliga nämnder och bolag för yttrande.

Utifrån vad jag läser i den och från min långa kommunala erfarenhet 1977-2016-01-29 har jag några bestämda invändningar och förslag till ändringar.

Jag arbetade i Torshälla från 1986 i förvaltningsledande ställning, som kommundelssamordnare och från sommaren 1999 till oktober 2007 som förvaltningschef (FC). Under min tid … Läs mer

Läs mer

Politikermajoritet för nedläggning av Torshälla stads nämnds egna förvaltning

Torshälla stads nämnd förlorar styrningen av skola, vuxenutbildning, barnomsorg, socialtjänst och äldreomsorg. Dessa områden motsvar cirka 80 procent av Torshällas budget. Kvar blir föreningsliv, kultur, turism och stadsbyggnadsfrågor.

Så skall det bli om en majoritet i Torshälla stads nämnd, bestående av representanterna för S, M, C och SD, får som de vill. Omröstningen (12/10) i frågan, särskilt socialdemokraternas ställningstagande, väckte … Läs mer

Läs mer