Antalet självmord bland afghanska ensamkommande ungdomar ökar

När en afghansk pojke natten mellan den 4 och 5 februari tog sitt eget liv i Trollhättan var han en av flera av de ensamkommande som i förtvivlan försökt begå eller begått självmord.. Han hade fått avslag på sin asylansökan. Sveriges Radio kunde den 8 februari berätta att fem afghanska pojkar begått självmord under den senaste tiden.

Sveriges Radio kunde också berätta att det i sociala media finns en diskussion afghanska barn emellan om att begå kollektiva självmord.

Bakgrunden är naturligtvis planerna på massdeportationer. Nätverket ”Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar” planerar Migrationsverket att den 17 februari skicka en hel flygplanslast med tvångsutvisade ungdomar till Afghanistan.

Myndigheterna har redan börjat samla in ungdomar till förvar. En del ungdomar har gripits när de besökt Migrationsverkets kontor.

Verket skriver systematiskt upp åldern på ungdomar för att de ska nå 18-årsgränsen, som möjliggör deportation.

5600 ungdomar har de senaste två åren fått sin ålder uppskriven.

Många av de afghanska pojkarna har ingen relation till Afghanistan. De har levt i Iran och flytt från hotet att bli tvångsrekryterade för att slåss i Assads armé i Syrien.

Situationen i Afghanistan blir allt sämre. Senast igår (den 8 februari) mördades 6 rödakorsarbetare och två kidnappades. Troligtvis av en grupp med band till Islamska Staten.

Kritiska röster i debatten om svenska myndigheters politiskt understödda agerande har beskrivit det som nu sker som en jakt på afghanska ungdomar, och rest frågan om det handlar om att visa ”handlingskraft” inför främlingsfientliga strömningar.

You May Also Like