När vinsterna får vinna

För två veckor sedan fick jag återuppleva ett välbekant tonläge i rubriksättningen på Eskilstuna-Kuriren. Det var i samband med Jimmie Åkessons besök i staden som man hasplat ur sig en artikel med rubriken “Tumult vid SD-möte – Maskerade försökte ta sig in”. Det är beklagligt att man väljer att sprida en så dramatisk syn på tillställningen utan att ha bättre koll på vad som faktiskt hänt.

Dagarna före Jimmies besök spreds information på Facebook om en fredlig aktion mot fascistledarens besök på en av stadens skolor. Man skulle samla så många som möjligt, ta plats inne på aulan där han skulle tala och sedan lämna lokalen gemensamt och i tystnad. Bakom aktionen stod både elever på skolan, lokala aktivister och andra upprörda Eskilstunabor som inte ville att Sverigedemokraterna ska få hålla låda ostört i staden.

Därmed kan du säkert förstå att jag blev förvånad när jag läste på Kurirens sida att ett femtiotal motdemonstranter varav många var maskerade hade försökt bryta sig in på mötet och att ett tumult hade brutit ut på platsen. Det var inte alls så mina kamrater beskrev händelseförloppet på sociala medier i realtid utan där pågick en lugn diskussion om hur man skulle förhålla sig till att SD valt att bara släppa in sina egna medlemmar och sympatisörer.

Senare kan jag även läsa elevernas egna version av kvällen på Rekarnegymnasiet här på eFOLKET. Det verkar allt mer som att min uppfattning stämmer, att Eskilstuna-Kurirens bild av situationen är gravt överdriven och vinklad. Att man återigen har valt att ta chansen att hova in lite extra klick genom att skriva dramatiska rubriker och vinklade berättelser om vad som faktiskt hänt. Tidningen som allt jämt skryter om den legendariske chefredaktören JA Selanders öppna motstånd mot nazismen hänger åter ut Eskilstunabor som protesterar fredligt mot högerextremism som “våldsamma ligister”.

Verkligheten som man i första hand måste förhålla sig till på Eskilstuna-Kuriren är inte längre den som kräver att du som journalist granskar ditt material kritiskt och ser till att dina källor stämmer. Nej, idag måste man i första hand förhålla sig till ägarnas vinstintressen när man väljer hur man skriver och vad som publiceras. Vad klickas mest? Vad delas mest? Vilken rubrik skapar mest vinst till våra ägare?

Efter åtskilliga år av att ha varit en del av Eskilstunas motstånd mot fascism och annan högerextremism så vet jag att kuriren alltid väljer att beskriva det motståndet som ett hot mot demokratin. Vare sig det är tusentals Eskilstunabor som demonstrerar mot Svenskarnas Parti på första maj, elever som blockerar rasist-debatter på St:Eskils Gymnasium eller elever och aktiviteter som organiserar tysta motaktioner mot fascistledaren Jimmie Åkesson på Rekarnegymnasiet. Jag inbillade mig länge att det var ett ideologiskt motstånd men idag misstänker jag att det är rent ekonomiskt. Lyckligtvis verkar inte detta verklighetsfrånvända fascistkramande leda till att det folkliga motståndet mot högern minskar i Eskilstuna. Kanske beror det delvis på att allt färre läser deras eländiga blaska?

Edvard Lundkvist