Tryggve Lundh föreläser om Torshälla

Staden i kommunen, Torshälla alltså, fyller faktiskt 700 i år. En som på olika sätt varit involverad i Torshällas öden och äventyr under de senare av de 700 åren är Tryggve Lundh. eFOLKET fick nyligen en träff med honom. Och vi passade på att ställa några frågor:

Kan du säga något om förhållandet mellan dig Torshälla?

– Jag arbetade i många år i Torshälla (1986-2007) och medverkade i många böcker och publikationer om staden och dess historia. Jag är sedan 1996 bosatt i Torshälla.

Är det något på gång i närtid, som du är inblandad i?

– Under jubileumsåret håller jag en serie föreläsningar och föredrag om Torshälla.

– Fredagen 3 februari föreläser jag på ABF-akademien om Torshälla 700 år och ger en bred bild av stadens historia och utveckling. Jag startar långt innan staden fick sina stadsprivilegier av kung Birger Magnusson och diskuterar hur orten växte fram med landhöjningen.

– Lördagen 21 mars föreläser jag på Eskilskällans Vänners årsmöte, där jag faktiskt är ordförande. Som rubriken på den föreläsningen har jag satt Mitt Torshälla; småstad och bruksort.

– Lördagen 27 maj föreläser jag på mitt antikvariat i Torshälla om Torshälla 700 år – sett genom några stadsskildrare. Närmare bestämt Wangstelius, Hülphers, Fischerström och Tham.

You May Also Like