Torshälla marknad 2018 hölls under helgen (15-16 september). Foto: Rolf Waltersson.

Torshälla marknad

Nu i helgen (15-16 september) var det marknad i Torshälla, som samtidigt passade på att fira att man blivit 10 000 invånare.

Mycket folk och god stämning. Många “knallar” som sålde sina varor i stånden från Rådhustorget och längs Brogatan ända upp till Östra Torget. Man har medvetet satsat på hantverk och annat av god kvalitet.

Här kommer en bildkavalkad (i slutet av artikeln) i en salig röra.

Bamses dunderhonung finns att köpa. Men tänk på vad Bamse sagt: “Är man stark måste man vara snäll”

Skinnvaror av högsta kvalitet finns också.

Gycklare och jonglör riskerar livet inför en häpen åskådarskara.

Kvarnen, som är byggd 1628 är, näst kyrkan, den äldsta bevarade byggnaden i Torshälla. Numera bibliotek. Och inför marknaden även konstutställning

För den som behöver glasögon för att se bättre ut fanns ett utbud i överflöd.

Norska flaggor vajade i vinden. Heja Norge.

En liten utställning inne på Bergströmska gården berättade bland annat om den förödande branden 1798 som ödelade stora delar av staden. 337 människor blev hemlösa, vilket motsvarade cirka hälften av den dåvarande befolkningen..

Tryggve Lundh hade öppet i sitt välfyllda antikvariat.

Otto Albin Edsberg, som var borgmästare i Torshälla 1891-1924, har kvar sitt tjänsterum. Borgmästarhatten har han lagt på hyllan.

Uppe i Rådhusets övervåning finns ett par fängelseceller där brottslingarna får sona sina brott. När nöden tränger sig på finns det pottstol i cellen. Syns tyvärr inte på bilden.

Från övervåningen ser man ut över marknadsplatsen genom fönstret.

För att hålla koll på buset finns också före detta polismannen Börje Carlsson på plats. Eftersom han även är författare passar han på att sälja sina erfarenheter av mördare och rånare. Vi växlade några ord, bland annat om Gert och Tektor som rånmördade Uppmark och hans kusk nära Malmköping. Gert och Tektor var de sista i Sverige som avrättades offentligt.

Av de politiska partierna var endast V och S på plats för att diskutera med marknadsbesökarna.

Text & Foto:
Rolf Waltersson

You May Also Like