Isabelle Westerlund målar ett elskåp vid Östra torget invid Systembolaget. Foto: Rolf Waltersson.

När gråa elskåp blir färgglada konstverk

Elskåpskonst i Torshälla

2017 genomfördes ett samarbete mellan Folkhögskolans estetiska linje i Eskilstuna, Ebelingmuséet och den kommunala energibolaget Eskilstuna Energi & Miljö. Det gick ut på att elever från skolan skulle förse ett 20-tal elskåp i Torshälla med bildmotiv.

Nu pågår en fortsättning av detta projekt så att det totalt kommer att bli 44 elskåp i Torshälla som har motivmålningar.

Det är elever från Eskilstuna folkhögskolas utbildning Konst1 och Konst2 som står för utsmyckningen på temat “Torshälla som stad”. Allt ska vara klart nu i månadsskiftet maj-juni.

På grund av coronaviruset blir det ingen fysisk vernissage den här gången. I stället blir det invigning 4 juni då materialet publiceras på sociala medier. Då kommer det också att finnas en karta över samtliga konstverk och konstnärer att hämta på Ebelingmuséet och Torshälla bibliotek, så att den intresserade kan ta sig en konstpromenad till samtliga elskåp.

I torsdags när jag råkade åka förbi vid Östra torget, fick jag syn på en som satt och målade ett elskåp invid Systembolaget. Det var en av eleverna från Estetiska linjen, Isabelle Westerlund, som berättade lite om vad det hela gick ut på. Jag tog några bilder på hennes målning, som då bara var halvfärdig. Därför kan jag visa både den halvfärdiga målningen, och hur den ser ut nu när den är klar.

Jag har även en bild på ett nymålat elskåp som står längs Brogatan nära gamla Stadskällaren.
Till sist en av målningarna från 2017.

Som sagt, det är bara att hämta en karta och ta en konstpromenad runt centrala Torshälla för att beskåda samtliga utsmyckade elskåp.

Text och foto:
Rolf Waltersson

You May Also Like