Fredrik Pettersson skribent föreläsare folkbildare med bild på John Hron som mördades av ett gäng nazister 1995. Foto: Rolf Waltersson.

Manifestation som är värd att påminna om

Idag, den 8 september, är det exakt ett år sedan den stora antinazistiska och antirasistiska manifestationen på Fristadstorget i Eskilstuna. Det var i samband med valrörelsen, och det samlades mycket folk på torget för att lyssna på en rad talare. Stämningen bland de talrika deltagarna i manifestationen var allvarlig, sammanbiten och beslutsam.

Under det senaste året har vi sett mängder med högerextrema terrorattentat runtom i världen där “unga arga vita män” skjutit vilt omkring sig. Massakern i en moské på Nya Zeeland är kanske det värsta av dem alla, räknat i antalet dödsoffer.

Åter till manifestationen på Fristadstorget i Eskilstuna.

På en av bilderna håller Fredrik Pettersson upp en tavla med John Hron. John Hron som bara 14 år gammal misshandlades och dödades av ett gäng nazister 1995.

Jag har tidigare skrivit utförligt om denna manifestation här i eFOLKET, så jag tänker inte upprepa det.

Jag vill bara uppmärksamma och påminna om det hat och hot som vi ser växa sig starkare. Inte minst i så kallade sociala medier.

Och detta hat och hot växer sig starkare i ett orättvist och ojämlikt samhälle där klyftorna vidgas.

Klyftorna mellan rika och fattiga.

Klyftorna mellan de med makt och inflytande gentemot de som bara känner maktlöshet.

Kort sagt – det är klassklyftorna som växer.

Som man sår får man skörda. Därför växer och frodas nu en osalig blandning av rasism, homofobi, främlingsfientlighet, islamofobi, antisemitism och sexism.

I ett samhälle som genomsyras av rättvisa och jämlikhet där alla kan leva i trygghet och säkerhet finns ingen grogrund för hatet.

Bilderna får tala för sig själva.

Text och foto:
Rolf Waltersson

You May Also Like