Demonstrationer riktade mot den turkiska regimens förtryck

Manifestation i Stockholm

Cirka trehundra marscherade lördagen den 12 november från Norra Bantorget i Stockholm till Norrmalms Torg i en demonstration mot den turkiska regimens och den svenska regeringens smutsiga spel.

I sin iver att få komma med i krigsmaskinen NATO är ju den svenska regeringen beredd att sälja ut allt. För att blidka den turkiska presidenten Tayyip Erdoğan har den svenska regeringen tagit avstånd från de Syriska kurdernas organisationer.

Det kurdiska partiet i Syrien, PYD och dess militära grenar YPG och YPJ, var helt avgörande i kampen för att krossa terrornätverket “Islamska Staten”. De kurdiska organisationerna förlorade mer än 11 000 soldater i denna kamp. Turkiet lyfte inte ett finger för att få bort terrorsekten. Istället högg man kurderna i ryggen och invaderade den västra delen av Rojava (det av kurderna befriade området i norra Syrien.)

Nu förbereder Erdoğan ett nytt överfall på Rojava och den turkiske presidenten vill ha och har fått en svensk brytning med PYD/YPG/YPJ.

Sverige har ju tidigare haft en vänskaplig förbindelse med dessa organisationer som är allmänt erkända som “Islamska Statens” besegrare.

Demonstrationen riktade sej emot den turkiska regimens förtryck och mot dess allt mer brutala krigföring, nu också med kemiska bomber. De turkiska kurderna har ju förskansat sej i de Irakiska bergen på andra sidan gränsen. Och nu ämnar alltså den turkiska regimen också föra in kriget i Rojava, de syriska kurdernas befriade region.

I talkörer och appelltal krävde demonstranterna ett hävande av terrorstämplingen av kurdiska organisationer.

Parlamentariker och styrelsemedlemmar för vänsterpartiet HDP har fängslats. Dess ledare Selahattin Demirtas, har suttit fängslad i många år. Demonstranterna krävde att de tusentals politiska fångarna i Turkiet skulle släppas.

HDP stöds av svenska Vänsterpartiet. Även Socialdemokraterna har haft förbindelser med HDP. Under trycket från Erdoğan har dock Magdalena Andersson undvikit att uttala solidaritet med HDP och Demirtas.

Talade på Norrmalms Torg gjorde representanter för en rad kurdiska organisationer, liksom för eFOLKET och Vänsterpartiet.

Peter Widén

Manifestation i Göteborg

Under lördagen genomfördes ett protestmöte i centrala Göteborg vid Brunnsparken. I fokus stod den svenska regeringen Kristersson beskedliga attityd gentemot den auktoritära turkiska regimen, i samband med att denna kräver resoluta åtgärder från svensk sida för att Turkiet ska ge grönt ljus åt Sveriges medlemskap i Nato.

Redan har vi sett hur vapenexporten återupptagits, att den så kallade terroristlagstiftningen skärpts och utrikesminister Billströms avståndstagande gentemot PYD/YPG-YPJ, men Erdoğan och Turkiet kräver mer, bland annat utvisningar av regimkritiska kurder.

Vi var knappt 100 deltagare som med fanor och banderoller samt skanderande av talkörer markerade vår solidaritet med det kurdiska folket. Tal hölls bland annat av representanter från Allt åt alla och Ung Vänster.

Fler manifestationes planerar att hållas under den närmaste tiden, med en extra omfattande mobilisering i samband med förhandlingarna mellan Sverige/Finland och Turkiet i Stockholm om ungefär tre veckor, exakt datum ännu ej fastställt.

Anders Karlsson

You May Also Like