Ljusmanifestation på Fristadstorget i Eskilstuna till minne av offren från kristallnatten i nazityskland 1938.

Ljusmanifestation till minne av kristallnatten 9 november 1938

Lördag 9 november hölls ett möte och en ljusmanifestation på Fristadstorget i Eskilstuna till minne av offren från kristallnatten i nazityskland 1938. Initiativtagare till manifestation var Ung Vänster.

I ett gråkallt och regnigt Eskilstuna samlades en liten, men beslutsam och engagerad, skara för att lyssna på tal.

Maja Möller från Ung Vänster berättade om kristallnatten och de våldsamma progromerna riktade mot judarna. Det var en förföljelse som iscensattes av det paramilitära Sturmabteilung (SA) och Hitlerjugend. Men även många civila tyskar deltog.

Omkring 400 judar dödades natten mellan 9 – 10 november. 267 synagogor sattes i brand. Över 7 500 butiker som ägdes av judar förstördes. Det var allt krossat glas från butiksfönstren som täckte gatorna som gav namnet “Kristallnatten”. Mellan 20 000 och 30 000 judar arresterades och fördes till koncentrationsläger, där de senare mördades.

Man kan säga att Kristallnatten var inledningen till Förintelsen då cirka 6 miljoner judar mördades i de nazistiska koncentrationslägren.

Alar Kuutmann från Vänsterpartiet berättade bland annat om den historiska bakgrunden där nazisterna målade upp en konspirationsteori där den ryska revolutionen, bolsjevikerna och judarna påstods ligga bakom en komplott för ett maktövertagande.

I Sverige bedrevs en nationalistisk propaganda mot judarna och “judeimporten” där man “vädjade till människors lägsta instinkter”. Det piskades upp ett judehat – ett hat som bland hämtade sin näring från det svenska “Rasbiologiska Institutet”.

Alar berättade också att det var på inrådan från Sverige och Schweiz som nazisterna i Tyskland började stämpla ett J (J för Jude) i judarnas pass. Detta för att man lättare skulle kunna identifiera och stoppa judar som försökte ta sig till Sverige när de flydde för sina liv undan den nazistiska förföljelsen.

Anna Hellsberg från Ung Vänster varnade för att högerextremismen och nazismen åter håller på att sprida sig. Skillnaden är den att man bytt uniform – från bomberjackor, svarta kängor och rakade skallar – till kostym, vit skjorta och slips.

Rolf Waltersson

You May Also Like