Iranska oljearbetare hotar med strejk efter Mahsa Aminis död

Det har blivit stor medial uppmärksamhet med anledning av att moralpolisen i Iran arresterade Mahsa Amini därför att hennes slöja satt lite snett. Denna mullornas moralpolis anklagas också för att ha misshandlat Mahsa Amini till döds.

I Iran sprider sig nu en omfattande protest- och demonstrationsvåg riktad mot den Iranska regimen. Även runtom i världen pågår manifestationer till stöd för alla i Iran som nu går ut på gatorna för att visa sitt missnöje och kraven på demokratiska förändringar.

Även eFOLKET har dragit sitt lilla strå till stacken genom att delta och rapportera om den manifestation som arrangerades i Eskilstuna 24 september.

Nu läser jag i tidningen Arbetet att “Iranska oljearbetare hotar att strejka efter Mahsa Aminis död”.

I ett uttalande riktat till Irans regering skriver oljearbetarna:

“Vi, oljearbetarna, varnar er att vi inte kommer att vara tysta om gripandena, dödandet och slöjtrakasserierna mot kvinnor inte upphör, om repressionen mot folket inte upphör. Med enad röst och till stöd för folket kommer vi också att lägga ner arbetet… Mahsa, och andra som Mahsa, är våra döttrar och familjemedlemmar.

Hur länge ska vi tolerera våld mot kvinnor och moralpolisens brutalitet på gatorna med slöjan som ursäkt? Hur länge ska vi tolerera hunger och osäkerhet?”, skriver oljearbetarna, Organising Council of Oil Contract Workers Protests.

Man kan bara hoppas att detta är början på slutet för de religiösa mullornas (van)styre och att folket i Iran går mot en demokratisk framtid i fred och frihet.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like