Unga från 160 länder manifesterade för klimatet

Från Svalbard till Antarktis

Unga från 160 länder manifesterade för klimatet den 20 september. Kanske den största manifestationen någonsin, är ett av de omdömen som FridaysForFutures aktioner inför FN:s klimatmöte får.

I Australien deltog 300 000. I New York 250 000. I London och Berlin 100 000. Minst fyra miljoner människor över hela världen deltog.

I Eskilstuna började eleverna från S:t Eskils att komma till Fristadstorget vid tiotiden på förmiddagen. De avlöstes av elever från Folkhögskolan – under den tid de var där gjorde Sveriges Radio en intervju – och ersattes senare av andra. En del ansikten kändes igen från tidigare, andra var nya. Hur många som deltog? Svårt att säga eftersom några stod där hela eftermiddagen medan andra stannade en kvart. (se foton).

Den 20:e var ungdomarnas dag. Den 27:e är det de vuxnas tur. Låt oss visa LO att det var fegt och fel av dem att inte ställa sig bakom Gretas inbjudan.

Siv Aksila


Pressa fram verkliga åtgärder mot klimatförsämringarna

Den 27 september kommer stora mobiliseringar för att få pressa fram verkliga åtgärder mot klimatförsämringarna. Nu i veckan ska FN:s Generalförsamling diskutera klimatet. I New York kommer aktiviteter därför att pågå hela veckan och kulminera den 27 september. Så kommer det att vara på många håll i världen.

Redan fredagen 20 september hölls stora manifestationer på många håll i världen. Även i Eskilstuna manifesterades det hela dagen på Fristadstorget. (se foton).

Fredagen den 27 september är det nya manifestationer i Eskilstuna. Klockan fem på fristadstorget. Men det kommer säkert att vara folk hela dagen framför Arbetets Ära. Vi på eFOLKET uppmanar alla att ställa upp.

Peter Widén


Foto:
Lotta Fröjdfeldt
Siv Aksila
Peter Widén

You May Also Like