Foto: Johanna Gilljam.

Tusentals deltog i manifestation för att sätta fokus på folkhögskolans utsatta läge

Under tisdagen 19 september deltog tusentals i den nationella manifestation som Sveriges Lärare Folkhögskola initierade under parollen #FolkhögskolanBildarSverige. Deltagare och personal från Sveriges 154 folkhögskolor samlades på Sergels torg i Stockholm, Stortorget i Malmö, Gustaf Adolfs torg i Göteborg och på flera andra platser runt om i landet för att sätta fokus på folkhögskolans utsatta läge – men framför allt för att lyfta folkhögskolans betydelse.

Bakgrunden till manifestationen är det minskade statsanslaget på 450 miljoner kronor, som i sin tur lett till att över 200 lärartjänster dragits in och 3000 utbildningsplatser gått förlorade.

Från Eskilstuna folkhögskola fanns ca 150 deltagare och personal på plats på ett smockfullt Sergels torg. Folkmassan talade sitt tydliga språk – många vill stå upp för folkhögskolan!

Kl. 13 ekade musiken över torget och på plakat löd texter som “Rör inte min folkis”, “Bevara folkhögskolan, bevara demokratin” och “folkhögskolan föder framtidens kultur”.

Tomas Rosengren, ordförande från Sveriges Lärare Folkhögskola välkomnade till torget:

Jag är oerhört glad över att se så många som har samlats till den här manifestationen. Och det har spridit sig som en löpeld på flera platser i landet.

En av dagens talare var Maria Irving, vice ordförande för Sveriges Lärare som var kritisk till att regeringen skär ner på resurser till folkhögskolan.

Regeringen tog bort pengarna till extraplatserna och skrev inte upp grundstatsbidraget och det kommer de inte heller att göra de kommande fyra åren. Detta är inget annat än en regelrätt skandal.

Hon poängterade även att de 100 miljoner som folkhögskolan får under nästa år bara är en femtedel av det som redan skurits bort.

Talade under eftermiddagen gjorde även Emil Jensen, musiker och författare Prima Singh, styrelseledamot Equmenia, Olle Westberg, generalsekreterare för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, RIO.

Sergels torg fylldes även av musik framförd av musikklasser från Skeppsholmens folkhögskola och Birkagårdens folkhögskola.

Johanna Gilljam

Läs även:

SD-regeringen slaktar folkbildningen – Liberalerna håller i yxan

You May Also Like