Fredrik Olofsson, energipolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är med all rätt orolig för att Oskarshamns kärnkraftverk kan hamna i ”orätta händer” om det börsintroduceras och kommer ut på den öppna marknaden:
Nu i dagarna invigdes ett nybyggt energilager vid Isstadion i Eskilstuna. Valet att placera energilagret just där är för att Isstadion är en av Kommunens stora effekt- och energianvändare. Nu kommer Sméhallen att kunna driftas året om utan slitsamma effekttoppar.
Klimatkrisen – Kan den bli möjligheten till en nödvändig omställning där vi hushållar med jordens resurser på ett hållbart och ansvarsfullt sätt ?
Det sägs att det kinesiska skrivtecknet för ”kris” är detsamma som tecknet för ”möjlighet”. Eller snarare att man ställt samman tecknet för ”fara” med tecknet för ”möjlighet” till ett tecken.
Nu flaggar regeringen, genom klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), att man vill bygga ut kärnkraften med “minst 10 nya reaktorer”.
Samtidigt planerar man att avskaffa det kommunala veto som finns gällande nyetablering av kärnkraft så att inga kommuner ska kunna sätta sig på tvären. (se lästips från Dagens Samhälle)
Många av oss har säkert ett och annat lysrör i hemmet. Kanske i badrummet. Eller ovanför spisen. Men nu ska den gamle trotjänaren bort – det har EU bestämt.
With the Ukraine war now reaching its one-year mark on February 24, the Russians have not achieved a military victory but neither has the West achieved its goals on the economic front. When Russia invaded Ukraine, the United States and its European allies vowed to impose crippling sanctions that would bring Russia to its knees and force it … Läs mer “23/2 – Medea Benjamin and Nocolas J S Davies: Who´s Winning and Losing the Economic War Over Ukraine?”
Eskilstuna Kommun har många satsningar på gång i syfte att energieffektivisera, minska elanvändningen och sänka elkostnaderna. En av dem är “Energitrappan storkök”. Projektet genomförs för att minska energianvändningen och effekttopparna i så kallade storkök.
Vägen dit stavas utbildning, nya tekniska lösningar och förändringar i kökspersonalens beteende. “Energitrappan storkök” vill göra det enkelt och användarvänligt att kapa effekttopparna, uppger … Läs mer “Så ska Eskilstuna Kommun spara energi i sina storkök”
Blev den bra, avregleringen av elmarknaden under det galna nyliberala 1990-talet då allt skulle bolagiseras och marknadsutsättas? Televerket, Posten, Vattenfall (för att inte tala om marknadsskolan!).
Det var 1996 som S-regeringen avreglerade elförsörjningen. Det hela hade varit i Bildt-regeringens moderatsäck innan det landade i Göran Perssons S-påse. Men dessförinnan hade Ingvar Carlsson (S) hunnit bolagisera det statliga affärsverket … Läs mer “Planhushållning krävs för elförsörjningen”
Mycket har skrivits om den avreglerade elmarknaden, även här i eFOLKET, där det nu är spekulationerna på börserna som styr elpriset och där kostnaden för den el som för stunden är dyrast att producera som styr prissättning för hela elmarknaden inom EU.
Ett centralt inslag i Rapports nyhetssändning den 1:a september var en presentation av ett radikalt förslag för att förhindra de katastrofala prisökningarna på el.
Debattens vågor går höga när det gäller de skyhöga elpriserna.
Vid partiledarutfrågningen i SVT av Nooshi Dadgostar tog hon upp idén med “Sverigepriser” som innebär att vi sätter ett rimligt pris på den el som produceras i Sverige och som konsumeras av svenska hushåll och företag.
I morse (1 september 08. 44) kunde man läsa följande nyhetsnotis i Aftonbladet:
“Elpriset stoppar pappersproduktion”
Lessebo Paper stoppar tillfälligt sin pappersproduktion med anledning av det skenande elpriset. Under onsdagen stod brukets pappersmaskiner still, rapporterar Smålandsposten.
Just nu är det överkapacitet på billig el från norra Norge. Eftersom Norge har dålig överföringskapacitet från norr till söder, har det nu resulterat i att Sverige köper denna billiga el från norra Norge – el som sedan överförs via svenska ledningar ner till södra Sverige. Därifrån säljs den dyrt tillbaka till södra Norge.
Medan kriget i Ukraina har pågått så har energi- och matpriserna ökat kraftigt. FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO:s livsmedelsprisindex ökade med 12,6 % från februari till mars, skriver Michaels Roberts. Han pekar också på att förbrukningen av de fossila bränslena framför allt fossilt kol har ökat och att det blir allt svårare att nå klimatmålen:
Det är 42 år sedan folkomröstningen om kärnkraft. Det var 23 mars 1980 som vi gick till valurnorna för att rösta. Det fanns tre alternativ. Linje 1, linje 2 och linje 3.
Det märkliga var att samtliga tre alternativen gick ut på att kärnkraften skulle avvecklas – men i olika takt.
Nu sägs att man har hittat den slutliga och säkraste metoden att slutförvara det använda bränslet från våra kärnkraftverk.
Man kapslar in det i behållare bestående av lera och koppar. Förvarar det 500 meter nere i urberget där det ska ligga tryggt och säkert i minst 100 000 år.
Ryssland har inte hotat Europa med höjt energipris
Dagens Nyheter har intervjuat Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. I intervjun säger hon:
“Det som gör att Europa är i en svagare position, än man skulle behöva vara, är det beroende vi har av Ryssland när det gäller naturgasen. I dag sitter ju Putin på knappen för att chockhöja elpriserna … Läs mer “Vad menar Nooshi Dadgostar?”
Debattens vågor har gått höga om den “ryska” gasledningsprojektet Nord Stream 2 i Östersjön. Det har spekulerats om gasledningen kan användas för ryskt spionage. Jag det finns ibland ingen hejd på konspirationsteorierna.
Då passar retoriken att kalla gasledningen för “rysk” trots att det är ett projekt som flera företag ligger bakom:
Varje dag matas vi med information om att en fortsatt ökning av koldioxidhalten i atmosfären kan få ödesdigra konsekvenser på grund av att det påverkar klimatet. Trots detta så fortsätter beslutsfattare i stat, kommun och näringsliv, runt om i världen, att fatta beslut som ökar konsumtion och investeringar, som leder till ökad förbrukning av energi.
Världen är på väg mot en energikris – och den kan inte en stor och snabb utbyggnad av vind- och solenergi förhindra. Under de senaste 150 åren har vi människor levt i en fossilbubbla, eller rättar sagt i en ekonomi med ständigt ökad tillväxt, tack vare ökad förbränning av fossilt kol*, fossilolja* och fossilgas* (* … Läs mer “Fossilbubblan är på väg att brista”
Värden är på väg mot en energikris – och den kan en aldrig så stor och snabb utbyggnad av vind- och solenergi förhindra. Under de senaste 150 åren har vi människor levt i en fossilbubbla, eller rättar sagt i en ekonomi med ständigt ökad tillväxt, tack vare ökad förbränning av fossilt kol*, fossilolja* och fossilgas* … Läs mer “Konsekvenserna av brist på billig energi – Fossilbubblan är på väg att brista”
Någon gång på åttiotalet – 86 eller 87 – innan jag accepterat Södermanland som min nya hembygd – frågade en av mina studiekamrater på Åsa Folkhögskola om jag ville följa med och protestera mot de undersökningar som gjordes för att finna ett säkert förvar av landets kärnkraftsavfall.
För drygt 180 år sedan levde det svenska folket i en helt annan värld, där de flesta människor sällan rörde sig utanför den egna byn, och om man gjorde det så använde de sin egen muskelkraft för att förflytta sig till fots, eller i bästa fall … Läs mer “En fartrusig värld – på väg mot soppatorsk”
Kolförbrukningen växer dramatiskt i flera stora länder, främst i Asien. Medan de förnyelsebara energikällornas ökningstakt har minskat de två senaste åren. I Kina fortsätter investeringar i förnyelsebar energi att öka, medan de trendmässigt har minskat i övriga världen sedan 2011.
I augusti 2019 hölls en alldeles speciell ceremoni på Island. En liten mässingsplakett sattes upp vid resterna av det som en gång var Okjökull. Ok förklarades död 2014.
Tio procent av Islands yta täcks av glaciärer. Det finns bortåt 400 glaciärer. Okjökull tillhörde de mindre.
Jag googlar. Island producerar fem gånger mer energi än islänningarna behöver. Deras tillgång på förnyelsebar energi tycks oändlig – de får den från jordens innandöme – vilket har fått stora förbrukare av energi att söka sig dit.
Historiskt har det varit typ aluminiumsmältverk som dragit nyttan av tillgången på geotermisk energi. Nu läser jag i Eskilstunakuriren att datahallar … Läs mer “Krönika: Energiförbrukningen”
Rudolf Diesel uppfann 1892 en motor som drivs av olja, numera allmänt kallad dieselmotorn. Förmodligen finns det ingen enskild uppfinning som betytt mer än dieselmotorn för att bygga upp den moderna infrastrukturen, effektivisera jordbruket, skogsbruket och byggnadsindustrin samt underlättat byggandet av hus, järnvägar, vägar, viadukter och industrianläggningar. Dieselmotorn har också varit den viktigaste grunden för den enorma ökningen … Läs mer “Socialisten Rudolf Diesel ville skapa arbetarkollektiv”
Skövlingen av vår planet måste stoppas, och tankarna om fortsatt kapitalism och en så kallad ”grön tillväxt” är fullständigt orimliga, understryker eFOLKETs chefredaktör Hans Hjälte – i polemik mot dem som värjer sig mot fakta och nödvändigheten av en radikal anti-kapitalistisk strategi i kampen för kommande generationers möjlighet till rimliga livsvillkor.