Gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön – Och USA som världspolis

Debattens vågor har gått höga om den “ryska” gasledningsprojektet Nord Stream 2 i Östersjön. Det har spekulerats om gasledningen kan användas för ryskt spionage. Jag det finns ibland ingen hejd på konspirationsteorierna.

Då passar retoriken att kalla gasledningen för “rysk” trots att det är ett projekt som flera företag ligger bakom:

“Bakom bygget av Nord Stream 2 står förutom ryska gasproducenten Gazprom även stora energibolag från EU-länder: franska Engie, österrikiska OMV, brittisk-nederländska Shell samt tyska Uniper och Wintershall”. Källa: TT.

Jag ska inte orda så mycket om gasledningen som ska försörja Tyskland och andra EU-länder med naturgas. Om det är bra eller dåligt ur miljösynpunkt och ur andra synpunkter. Till exempel påstås att Ryssland kan använda naturgasen som ett påtryckningsmedel mot Ukraina, som är ett transitland för gasleveranserna från Ryssland till EU.

Vad jag reagerar på när jag läser ett meddelande från TT, är att denna gasledning blivit en stor och viktig fråga i USA.

Så stor och viktig att den kommit upp i senaten där man ska rösta om:

“Nya hårda sanktioner mot det rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2. En majoritet av senaten stöder på pappret skärpta sanktioner mot Nord Stream 2”, läser jag i telegrammet från TT.

Det krävs 60 av senatens 100 ledamöter för att sanktionerna ska gå igenom.

De i senaten som motsätter sig sanktionerna menar att:

“Det kan så split mellan Tyskland och USA i ett geopolitiskt spänt läge kring Ukraina och Ryssland”.

För mig är frågan – Med vilken rätt lägger USA näsan i blöt när det gäller en gasledning i Östersjön? Vad har USA med den saken att göra?

I andra sammanhang heter det att “varje land ska själv bestämma vilka man vill samarbeta med”.

Nu vill USA:s politiska ledning i senaten vara med och bestämma huruvida ryska, tyska, franska, nederländska och österrikiska energibolag ska få samarbeta om ett industriprojekt.

Gör man inte som USA vill blir det sanktioner riktade mot Ryssland.

Huruvida det ska bli sanktioner även mot Tyskland, Frankrike, England, Nederländerna och Österrike framgår inte i pressmeddelandet från TT.

Världspolisen har talat.

PS. Från USA tar man i med brösttoner. “Varje land ska själv bestämma vilka man vill samarbeta med” heter det när det gäller Nato och ev utvidgning ännu närmare Rysslands gräns.

Kan påminna om att USA har en militärbas på Kuba, Guantanamobasen. Men det beror inte på något “samarbete” med Kuba, utan på ockupation av Kubanskt territorium sedan 1903 i samband m4ed spansk-amerikanska kriget.

Det är en militärbas som strider mot den nu gällande folkrätten.

Lek med tanken – Vad skulle hända om Ryssland i samarbete med Kuba beslutade att sätta upp raketbaser på Kuba med kärnvapenbestyckade raketer som har räckvidd över hela USA?

Skulle Biden och kompani acceptera det och säga: “Varje land har rätt att bestämma vilka man vill samarbeta med. Det ska inte vi lägga oss i”.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like